Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako dodať krémom a sladkým náplniam výraznejšiu chuť: prehľad prírodných aj potravinárskych aróm

Ako dodať krémom a sladkým náplniam výraznejšiu chuť: prehľad prírodných aj potravinárskych aróm
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako dodať krémom a sladkým náplniam výraznejšiu chuť: prehľad prírodných aj potravinárskych aróm Foto: depositphotos.com
reklama:

Nie každé ovocie, ktoré doma nájdeme, je natoľko zrelé, aby dokázalo ochutiť dezert tak, ako si predstavujeme.

A občas jednoducho nemáme možnosť použiť to, po čom siahneme najradšej. V takých chvíľach sa oplatí poznať alternatívy – prírodné dochucovadlá či hotové arómy určené na potraviny, ktoré chuť krémov a náplní dokážu spoľahlivo doladiť.

Bežné jedlé arómy zoženiete v obchodoch alebo drogériách a stačí ich naozaj minimum. Pri prírodných príchutiach je výhoda v tom, že si ich viete prispôsobiť a často aj pripraviť doma. A práve tie dodajú dezertom veľmi prirodzený chuťový tón.

Prírodné dochucovadlá

Domáce príchute majú plnosť aj prirodzenosť, ktorú kupované esencie väčšinou nedokážu napodobniť. A čo je ešte lepšie – nemusíte ich dávkovať tak opatrne.

  • Vanilkový lusk – stačí ho pozdĺžne rozrezať a vyškrabať voňavé semienka.
  • Tonka fazuľa – strúha sa ako muškátový oriešok a prepožičiava dezertom zaujímavú, jemne karamelovú chuť.
  • Citrónový či limetkový akcent – okrem čerstvo vytlačenej šťavy môžete siahnuť po domácom lemon curde, ktorý vydrží celé týždne.
  • Domáci karamel so smotanou – či už sladký alebo slaný, je to univerzálne dochucovadlo, ktoré v chladničke vydrží neuveriteľne dlho.
  • Ovocné likéry a husté sirupy – vhodné najmä do krémov; pri sirupoch je dôležitá hustota, aby krém nezačal rednúť.
  • Rum alebo iný alkohol – používa sa najmä na zvýraznenie celkovej chuti.
  • Ovocná dreň a roztlačené ovocie – skvelé do šľahačky či studených dezertov.
  • Bylinky – mäta či medovka sú ideálne na limonády a koktejly.

Koreniny a bežné kuchynské prísady ako aróma

Okrem tekutých príchutí sa často oplatí siahnuť aj po surovinách, ktoré používame bežne.

  • Škorica, instantná káva alebo kakao dodajú dezertom hĺbku.
  • Strúhaná čokoláda je skvelá do ciest, krémov aj na posypanie hotového dezertu.
  • Roztopená čokoláda poslúži zároveň ako ochucovadlo aj farbivo.
  • Koreniny ako kardamóm, aníz, klinčeky alebo badián vytvárajú základ tradičného perníkového korenia a prepožičiavajú mu typickú vôňu.

Potravinárske arómy: široký výber chutí v malej fľaštičke

Tieto arómy sú veľmi koncentrované a rozpustené v oleji. Predávajú sa v malých baleniach a ich spektrum je skutočne veľké.

Ovocné príchute

jablko, hruška, slivka, jahoda, malina, banán, pomaranč, marhuľa, mandarínka, ananás, broskyňa, čučoriedka, černica, melón, ríbezle, čerešňa, višňa, citrón, limetka, grep, mango

Arómy s chuťou alkoholu

rum, punč, vaječný likér, whisky, griotka, brandy, rôzne sladké likéry

Orechové arómy

vlašský orech, lieskovec, pistácia, kešu, pekan, arašidy, mandle (sladké aj horké), kokos

Ostatné typy aróm

káva, čokoláda, kakao, karamel, vanilka, škorica, mäta, pepermint, perníkové korenie, lekoris

Pozor: tieto arómy sa dávkujú po jednotlivých kvapkách. Ak to s nimi preženiete, dezert môže získať trpkú alebo neprirodzenú pachuť.

Karamel a punčová príchuť – čo by ste mali vedieť

Karamel je jeden z najobľúbenejších spôsobov dochucovania a oplatí sa mať ho pripravený dopredu – využijete ho pri zákuskoch, pohárových dezertoch aj zmrzlinách.

Špecifickou kategóriou je punčové aróma. Pri príprave sladkého rozvaru sa používa spoločne s rumom – často sa spotrebuje približne polovica malej fľaštičky. Takýto rozvar stačí na navlhčenie punčovej vrstvy rezov či jednej vrstvy korpusu. Niektorí cukrári preferujú kombináciu rumu a sirupu a umelú vôňu používajú len v minimálnych dávkach, iba na podporu výslednej chute.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.