Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Väčšina ľudí lúpe banány nesprávne a zbytočne ich poškodzuje. Skúste trik z prírody – takto to robia opice

Prečo banán nelúpať od stopky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Prečo banán nelúpať od stopky Foto: depositphotos.com
reklama:

Banán patrí medzi ovocie, ktoré berieme do ruky takmer automaticky. Stačí potiahnuť za stopku, olúpať a zjesť. Lenže práve tento „zaužívaný“ spôsob je dôvodom, prečo sa banán často zlomí, rozpučí a skončí s ušpinenými rukami. Ak vás zaujíma, ako banán olúpať jednoducho, čisto a bez poškodenia, oplatí sa inšpirovať prírodou. Opice totiž banány nelúpajú od stopky – a presne v tom je tajomstvo úspechu.

Banán – obľúbené ovocie, ktoré jeme celý život… často zle

Banány sú na Slovensku jedným z najobľúbenejších druhov ovocia. Obľubujú ich deti aj dospelí, sú ľahko dostupné, chutné a zároveň výživné. Obsahujú veľké množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov, vďaka čomu dokážu rýchlo zasýtiť a dodať telu energiu.

Využitie banánov je mimoriadne široké – jeme ich len tak samotné, pridávame ich do smoothies, kaší, sladkých ciest, krémov, dezertov či náplní. Napriek tomu, že ich konzumujeme prakticky celý život, väčšina ľudí ich lúpe spôsobom, ktorý nie je ideálny ani praktický.

Prečo lúpanie od stopky nie je dobrý nápad

Ak začnete banán lúpať od stopky, často sa stane, že:

  • sa šupka trhá nepravidelne,

  • dužina sa zlomí alebo rozpučí,

  • na rukách zostane lepkavá šťava,

  • banán stratí pekný tvar ešte predtým, než ho zjete.

Tento spôsob je síce rozšírený, no zďaleka nie najlepší. Existuje oveľa jednoduchší a šetrnejší postup, ktorý používajú nielen domorodé kmene v oblastiach, kde banány rastú prirodzene, ale aj samotné opice.

Správny spôsob: lúpanie banánu od špičky

Banán sa nelúpe od stopky, ale presne naopak – od spodnej špičky. Postup je veľmi jednoduchý:

  1. Banán uchopte do ruky tak, aby špička smerovala nahor.

  2. Palcom a ukazovákom jemne, ale pevne stlačte koniec banánu.

  3. Šupka sa sama rozdelí a otvorí.

  4. Jednotlivé časti šupky potom plynulo stiahnete smerom k stopke.

Výsledok? Banán zostane celý, pevný, nepolámaný a vaše ruky budú čisté. Presne takto to robia opice – a dôvod je jednoduchý: je to najefektívnejší a najprirodzenejší spôsob.

Vedeli ste, že existuje viac než 500 druhov banánov?

Banánovník patrí medzi najstaršie pestované rastliny na svete. Banány sa pestujú už viac než 10 000 rokov a patria medzi prvé domestikované plodiny vôbec. Pôvodné plané banány mali tvrdé, nejedlé semená a ich konzumácia bola výrazne obmedzená.

Dnešná podoba banánovníka pochádza z juhovýchodnej Ázie, kde sa rastlina vyvinula pravdepodobne mutáciou približne pred 2 000 rokmi. Zaujímavosťou je, že moderné banány sa nerozmnožujú semenami, ale výlučne BOSORKA príchuť do jedáltívne – teda odrezkami. V súčasnosti je známych viac než 500 rôznych druhov banánov, ktoré sa líšia veľkosťou, chuťou aj využitím.

Banány ako prírodný zdroj energie, lepšej nálady a spánku

Banány nie sú len chutné, ale aj mimoriadne prospešné pre naše zdravie. Obsahujú prírodné cukry – sacharózu, fruktózu a glukózu – ktoré v kombinácii s vlákninou poskytujú rýchly a zároveň stabilný prísun energie. Preto sú ideálne na raňajky aj ako výživná desiata.

Okrem toho:

  • pôsobia ako prírodné prebiotikum a podporujú zdravú črevnú mikroflóru,

  • vysoký obsah draslíka priaznivo ovplyvňuje srdce a cievy,

  • draslík pomáha vyrovnávať nadbytok sodíka pri slanej strave,

  • tryptofán obsiahnutý v banánoch sa v tele premieňa na serotonín, ktorý zlepšuje náladu a pomáha pri depresiách,

  • vitamín B6 podporuje kvalitný spánok a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.

Nie náhodou sa odporúča pohár mlieka s banánom a škoricou ako prirodzený upokojujúci nápoj pred spaním.

Malý detail, veľký rozdiel

Správne lúpanie banánu je síce drobnosť, no dokáže výrazne zlepšiť celkový zážitok z jeho konzumácie. Banán sa nepoškodí, zostane pekný na pohľad a vy si ho vychutnáte bez zbytočného neporiadku. Nabudúce teda zabudnite na stopku a vyskúšajte metódu, ktorú príroda vymyslela dávno pred nami.

Stačí sa správať ako opica – a banán bude dokonalý.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.