- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Chyby pri pečení : Ako správne používať kypriaci prášok
Chyby pri pečení : Ako správne používať kypriaci prášok
Pridávate do cesta kypriaci prášok, ale rovnako to nepomôže. Výsledný múčnik je tvrdý a do nadýchanosti má veľmi ďaleko. Čo ste urobili zle?
Niekto používa jedlú sódu, iný kypriaci prášok. Premýšľali ste niekedy nad tým, aký je medzi nimi rozdiel?
Prezradíme vám návod, čo robiť, aby vám prášok do pečiva nevyšumel skôr, než schováte maškrtu do rúry!
Jedlá sóda: základ všetkého
Na rozdiel od kvasníc, ktoré sú živými organizmami je jedlá sóda anorganická, teda neživá zlúčenina.
V chemickom názvosloví ide o hydrogénuhličitan sodný. A aký je jej princíp pri pečení?
Zmenou teploty alebo pH sa jedlá sóda rozpadá a uvoľňuje oxid uhličitý a vodnú paru.Inými slovami v kyslom prostredí alebo v teple sa jedlá sóda začína meniť,
vzniknuté „bublinky“ kyprí cesto, v rúre uniknú von, ale nadýchaná štruktúra sladkosti už zostane.
Základná rada teda znie: prášok do pečiva radšej nechávajte vždy takmer na koniec,
tak sa mimo rúru vytvorí čo najmenej bubliniek.
A ďalšie chyby, ktoré sa občas stávajú?
Chyba č. 1: miešajú citrón so sódou
Kyslé prostredie, ktoré práve jedlej sóde prospieva pri pečení, v ceste vytvorí citrón (šťava aj kôra) alebo klasický či jablkový ocot. Čím vyššia je ich koncentrácia, tým rýchlejšie všetko prebehne. Ak teda zamiešate do cesta súčasne citrónovú kôru a sódu, cesto necháte stáť, bublinky pri miešaní vyšumia a na pečenie už nič nezostane. Ale pozor – v prípade, že cesto nemá kyslé pH, začne sóda pracovať až v teple, to, že ju pred tým treba rozpustíte vo vode, na jej účinkoch nič nezmení.
Chyba č. 2: Kypriaci prášok nasypete do cesta
Ak teda kypriaci prášok nasypete do tekutého cesta, prášok sa rozpustí, a začne reagovať. Extrémny prípad je rozmiešanie kypriaceho prášku vo vode – jedlá sóda vyšumí.V prípade ale, že kypriaci prášok najskôr rozmiešate v sypkých ingredienciách (teda v múke, kakau a podobne), znížite kontakt medzi jednotlivými zložkami,tie potom navzájom reagujú neskôr a vy máte dosť času cesto zamiešať a dať do rúry. „Stále však platí, že kypriaci prášok sa pridáva čo najbližšie ku koncu postupu,“.Ak ste si niekedy čítali etiketu kypriaceho prášku, asi viete, že aj ten obsahuje jedlú sódu. Navyše je k nej ale pridaná druhá látka, napríklad difosforečnan sodný alebo kyselina citrónová prípadne vínny kameň. Táto druhá zložka vytvorí v ceste kyslé pH (namiesto vyššie zmieneného citróna), jedlá sóda sa začne rozkladať a kypriť cesto. V sáčku potom nechýba ešte škrob, znižuje kontakt prvých dvoch zložiek – ide skôr o akúsi výplň.“Jeho funkciou je aj pohlcovanie vlhkosti,“ .