
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Aby bola kuracinka chutnejšia..
Aby bola kuracinka chutnejšia..

Kuracie mäso je všeobecne veľmi obľúbené, predovšetkým kvôli jemnej chuti a rýchlej príprave. Všeobecne sa za najkvalitnejšie mäso z kurčaťa pokladajú kuracie prsia, ale na prípravu to nie je najjednoduchšia surovina. Je to síce mäso veľmi krehké, ale zároveň s minimom tuku, takže má tendenciu k vysušeniu.

Na druhej strane je to mäso diétne, takže je vhodné aj pri redukcii váhy a vďaka jeho neutrálnej chuti je veľmi obľúbené u detí. Ak z neho však chcete uvariť „dospelácke“ jedlo, je treba tu ľahko fádnu chuť doplniť niečím výrazným a zároveň sa postarať o to, aby mäso nebolo suché.
Práve preto sa kuracie prsíčka často nakladajú pred tepelnou úpravou do rôznych marinád alebo sa kombinujú napríklad s anglickou slaninou a rôznymi omáčkami. Dobrým trikom je tiež pripravovať kuracie prsia naporciované na menšie kúsky, vďaka čomu do seba nasiaknu lepšie marinádu alebo omáčku. Preto sa toto mäso veľmi používa v čínskej, indickej alebo mexickej kuchyni, kde je krájanie mäsa na sústa obvyklé. V každom prípade je vždy možnosť použiť namiesto pŕs stehenné rezne, ktoré sú nepomerne viac šťavnaté, ale zároveň tiež tučnejšie.

Jednoduché odstránenie kože
Chcete zbaviť kože kus kuraciny alebo celé kurča?
Vložte ho do mrazničky, aby čiastočne zmrzlo (1 – 1 1/2 hodiny)Potom kožu bez problémov odstránite.

Ušetrite peniaze
Ak kúpite celé kurča rozporciujte ho nožnicami na hydinu.Jednotlivé porcie vložte do mikroténových vrecúšok a dajte zamraziť..

Chutnejšie kuracie kotlety
Aby boli kuracie prsia mäkšie a chutnejšie, opláchnite ich, osušte, a zalejte cmarom a marinujte v chladničke 2 – 3 hodiny.

Aby plnka lepšie držala
Pripravujete do kurčaťa plnku a bojíte sa že vám z pečeného kurčaťa vypadne?
Do otvoru zatlačte očistený zemiak..Ten plnku bezpečne udrží..
Zvláštna dymová príchuť
Ak chcete aby kuracie alebo morčacie mäso mali trochu dymovú príchuť a zostali šťavnaté, uvarte 2 hrnčeky silného čierneho čaju.
Keď čaj vychladne, pridajte doň koreniny podľa chuti, napríklad čierne korenie, grilovacie korenie, soľ, a cesnak..
Dajte do misky alebo do sáčku pridajte mäso a uzatvorte..Takto odložte do chladničky a marinujte najmenej 2 hodiny.
Potom marinádu zlejte a pripravte obvyklým spôsobom.

Mriežka z mrkvy a zeleru
Zabudnite na klasickú mriežku na pečenie či na grilovanie.
Namiesto toho poukladajte na dno nádoby na pečenie krížom krážom mrkvu a zeler nakrájané na hrubé prúžky.
Na mriežku poukladajte kuracie alebo morčacie mäso.Keď bude mäso upečené, bez problémov ho vyberiete z nádoby a výpek navyše získa príjemnú zeleninovú chuť..
Na túto mriežku môžete položiť pokojne aj celé kurča..
Jednoduchá zápražka do omáčky či polievky
Ak vám po upečení mäsa zostane viac výpeku , zmiešajte ho s dostatočným množstvom hladkej múky a vytvarujte maličké guľôčky.Dajte ich zamraziť na plech vyložený s papierom na pečenie.Keď sa guľky zamrazia preložte ich do mikroténového sáčku a dajte opäť do mrazničky..Potm ich môžete použiť kedykoľvek a na čokoľvek pri varení.
Keď budete napríklad v budúcnosti pripravovať mäsovú omáčku, stačí vybrať niekoľko guľôčok a vložiť ich do kastróla ešte pred pridaním ostatných prísad.
Taktiež ich môžete použiť ak sa vám bude zdať omáčka ktorú ste uvarili príliš riedka..

Glazúra z vermútu
Asi 15 minút pred dopečením kuracieho alebo morčacieho mäsa potrite kožu bielym Vermútom.Mäso získa tmavohnedú farbu vďaka cukru prítomnému v tomto silnom víne.