- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Aby ruky nesmrdeli….a oči neštípali..
Aby ruky nesmrdeli….a oči neštípali..
Kuchári vedia, aké ťažké je zbaviť sa škvŕn a zápachu z rúk, a vedia aj to, ako pri krájaní cibule štípu oči.
Aj vám určite pomôžu nasledujúce rady.
Ruky bez škvŕn
Potrite i ich citrónovou šťavou.
Z bobuľového ovocia a listov často na rukách zostávajú škvrny.
Potrite si ich 1 – 2 lyžičkami citrónovej šťavy a potom umyte mdlom a vodou.
Pokiaľ nemáte doma svieži citrón , pomôže vám aj kyselina citrónová..
Potrite si ich zemiakom
Po krájaní mrkvy, červenej papriky alebo tekvice môžu zostať ruky oranžové.
Potrite si ich prekrojeným zemiakom a škvrny zmiznú..
Taktiež vám pomôže aj aj zemiakový škrob.nasypte si trochu na vlhké ruky a pošúchajte..
Potom si ruky opláchnite teplou vodou a škrob z rúk zmyte.
Použite jedlú sódu
Napríklad zafarbených rúk od cvikle (červenej repy) sa zbavíte kašičkou z jedlej sódy vody..kašičkou si ruky riadne vydrhnite..Potom rky umyte mydlom a osušte..
Ruky bez zápachu (po cibuli, cesnaku, rybách.)
Pošúchajte nimi nehrdzavejúci kov
Je to čudné ale funguje to.
Cesnakovými rukami potrite povrch kovu a zápach naozaj zmizne.
Potrite si ich rozmarínom
Potrite si ruky vetvičkami čerstvého rozmarínu, a zbavíte sa tak cibuľového alebo cesnakového zápachu.
Potrite si ich octom
Potrite si ruky trochou octu.Pomôže aj , ak si ruky potriete octom ešte pred šúpaním cibule alebo cesnaku.
Potrite si ich soľou
Nasypte si na dlane trochu soli a pošúchajte o seba,čím odstránite cibuľový alebo cesnakový zápach.Ruky si potom opláchnite a poutierajte.
Pošúchajte ich cukrom
Dajte si na dlaň 1 lyžičku kryštálového cukru, pridajte 1 lyžičku tekutého mydla a riadne pošúchajte, akoby ste si ich umývali.
Potom si ich len opláchnite a utrite..Zápach sa stratí..
Pošúchajte ich zubnou pastou
Zápach po rybách zostáva na rukách dlho a nemôžete sa ho zbaviť.Vytlačte na hubku trochu zubnej pasty a vydrhnite si ňou ruky.
Umyte si ich citrónovou vodou
Prekrojte citrón, vytlačte z neho šťavu na ruky a poriadne ich pošúchajte. Potom si ich opláchnite a utrite.
Oči bez sĺz
Nastoknite na nôž kúsok chleba
Odkrojte malý kúsok chleba a nastoknite ho tesne pred rukoväť.Počas krájania tak pohltí časť zápachu..
Vložte cibuľu do mrazničky
Nechajte cibuľu 10 – 15 minút postáť v mrazničke. Až potom ju ošúpte a začnite krájať.Nebudú sa tak z nej uvoľňovať slzotvorné látky.
Namočte cibuľu do vody
Na pár minút namočte cibuľu do studenej vody..Potom ju určite ošúpete bez sĺz…
Krájajte pri sporáku
Ak môžete bezpečne krájať pri plynovom sporáku, krájajte cibuľu pri jednom alebo dvoch zapnutých horákoch..Teplo pohltí výpary cibule a zneutralizuje ich.
Zapáľte sviečku
Vedľa dosky na krájanie zapáľte sviečku, ktorá pohltí istú časť výparov.
Pustite vodu
Môžete krájať vedľa drezu a z kohútika pustite studenú vodu.Chemické látky z cibule čiastočne pohltí vlhko..
Dajte si kúsok chleba do úst
Vraj funguje ak si počas krájania dáte do úst kúsok chleba a necháte ich pootvorené. Údajne je to preto, lebo špongiovitý tvar chleba absorbuje látky z cibule ešte predtým, ako prídu do kontaktu s nosom a očami.