- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Aby syr vydržal celé mesiace: Babičky ho ukladali do soli a mali aj ďalšie triky!
Aby syr vydržal celé mesiace: Babičky ho ukladali do soli a mali aj ďalšie triky!
Syr je lahôdka! Môžete ho maškrtiť k vínu alebo použiť na varenie či pečenie. Čo robiť, aby vám vydržal čo najdlhšie? Skúste triky našich babičiek. Život mu predĺži napríklad aj obyčajná soľ!
Všeobecne platí pravidlo – čím je syr tvrdší, tým má dlhšiu trvanlivosť. Preto ak máte doma v chladničke partiu mäkkých syrov ako čerstvé syry, tvarohy alebo „mňamky“ v slanom náleve typu mozzarella, veľmi s ich konzumáciou neotáľajte. Akonáhle ich raz otvoríte, už vám beží čas. Trvanlivosť týchto syrov je síce všeobecne tri až sedem dní, avšak s každým dňom sa ich kvalita horšia. Preto nie je nič lepšie, než si kúpiť čerstvé paradajky, bazalku a na večer si naplánovať mozarellové hody.
Tvrdé syry vydržia dlhšie
Tipy na skladovanie a krájanie syrov vám v tomto videu prezradí Majster syrár:
Trochu lepšie vyhliadky prinášajú tvrdé syry, ktoré majú väčší podiel sušiny. Ak vám odpočíva v chladničke taký gouda, eidam, madeland, čedar alebo parmezán, môžete byť mesiac (ale u niektorých syrov dokonca dlhšie) v pokoji. Bohužiaľ kúzlo trvanlivosti týchto „tvrďákov“ spočíva v konzervovaní pri výrobe. Pokiaľ syrový bochník narežete alebo vákuované balenie porušíte, stáva sa okamžite terčom rôznych baktérií a mikroorganizmov. A vy sa opäť dostávate do časovej slučky, kde platí jediné pravidlo, čím rýchlejšia spotreba, tým lepší pôžitok.
Správne skladovanie je zásadné
Trvanlivosť syrov si samozrejme môžete čiastočne predĺžiť aj sami. Stačí ho dobre skladovať a využiť všetky možné prírodné konzervanty, ktoré aspoň na chvíľu zastavia čas a umožnia vášmu syrovému kamarátovi trochu dlhšiu životnosť. Využite teda fígle našich babičiek a užite si syrové zásoby o trochu dlhšie. Ako sa predtým syry skladovali?
Dajte si pozor na chladničku
Podľa odborníkov je najlepšou teplotou na uchovávanie syrov +8 až +12 °C. Nižšie teploty vyhovujú skôr vyzretejším syrom, ale polotvrdé a tvrdé syry (napríklad ako je parmezán alebo pecorino) si zase potrpia na teplejšiu klímu okolo 18 °C. Najlepším miestom pre syry je tmavá pivnica. Pokiaľ ho nemáte, musíte vziať zavďak chladničkou. Ale nezabudnite syry vhodne umiestniť: mäkké syry dajte do spodných políc, kde je najchladnejšie. Naopak tvrdé syry položte do hornej časti chladničky. Býva tam o dva stupne teplejšie a to tvrdým syrom vyhovuje.
Stavte na papier na pečenie
Ak chcete syr skladovať dlhšie ako týždeň, stačí, keď ho zabalíte do pergamenového alebo papiera na pečenie. Ten nielenže zabráni vysychaniu, ale hlavne odvedie vlhkosť, ktorá je najčastejšou príčinou vzniku plesní.
S plesnivými syrmi do krabičky
Aromatické syry ako je romadúr, olomoucké syrečky, camembert alebo gorgonzola skladujte v tesniacej fľaši alebo oddelenej krabičke. Pokiaľ to neurobíte, zamorí vám zápach celú chladničku.
Skúste cukor alebo soľ
Naši predkovia pri skladovaní syra vsádzali na cukor alebo soľ. Obvykle syr dali pod sklenený poklop ak nemu kocku cukru alebo trochu soli, ktorá absorbovala prebytočnú vlhkosť.
Do mrazničky? Áno aj nie
Mráz je výborný konzervant a predĺži životnosť potravín na maximum. Žiaľ, v prípade syrov nie je úplne ideálnym riešením. V nízkej teplote sa totiž naruší ich štruktúra a po rozmrazení môžete mať pocit, že chuť je mdlejšia a menej lahodná. Výnimku tvoria ale tvrdé strúhané syry, ktorým mráz neublíži. Pokiaľ ste teda kúpili v zľave eidam alebo goudu, nastrúhajte ich a nasypte do vrecka. V mrazničke im bude hej a vy tak získate zásobu strúhaného syra, ktorú potom podľa potreby využijete na špagety, pizzu či iné mňamky.
Doprajte syrom samotku
Zo syrov odstráňte pôvodný obal. Jednotlivé kúsky zabaľte do papiera na pečenie a umiestnite do uzatvárateľných vrecúšok. Ešte než ich „zamknete“ do igelitového sejfu, vytlačte z neho vzduch. Potom ich uložte do chladničky.
Ďalšie tipy:
- Má vás desiť biely povlak na syre? Táto „mliečna pleseň“ sa na syroch pomerne často objavuje. Podľa odborníkov nejde o nič vážne. Môžete ju odkrojiť alebo utrieť octom a syr normálne konzumovať. Pokiaľ by išlo o inak farebnú pleseň, jedlo bez pardónu vyhoďte.
Čo s okoralým syrom? Naložte ho na chvíľu do mlieka, okamžite zvláčni.
Aby syr pri vyprážaní nevytekal, obaľte ho do polohrubej múky, ktorá mu dodá pevnejšiu konzistenciu.
Kupujte iba toľko syra, koľko ste schopní hneď spotrebovať. Krájaný eidam z pultového predajte by ste mali spotrebovať do 24 hodín, vákuovaný do mesiaca.
Syry ako gervais alebo lučina vám vydržia v chladničke mesiac. Dôvodom ich dlhej trvanlivosti je termizácia (dlhé zahrievanie) pri výrobe, ktoré pôsobia preventívne proti rýchlej skaze.
Zdroje: www.vitalia.cz, www.hobby.blesk.cz, www.ireceptar.cz