
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Ak doma máte zemiaky a kapustu, pripravte si túto lacnú, no mimoriadne chutnú večeru
Ak doma máte zemiaky a kapustu, pripravte si túto lacnú, no mimoriadne chutnú večeru

Ak každý večer zápasíte s otázkou, čo zas navariť, aby ste sa vyhli stereotypu, máme pre vás chutné riešenie. Využite suroviny, ktoré máte pravdepodobne doma – zemiaky a kapustu – a vytvorte z nich jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina. Lacné, výživné a prekvapivo chutné!
Zemiaky a kapusta – tradičné potraviny, ktoré nikdy nesklamú
Zemiaky aj kapusta patria medzi klasické suroviny v slovenskej kuchyni. Kapusta, najmä kyslá, bola kedysi neoddeliteľnou súčasťou jedálnička námorníkov, pretože jej vysoký obsah vitamínu C pomáhal predchádzať skorbutu. Zemiaky sa zas stali základom stravy v zimných mesiacoch, keď bola čerstvá zelenina nedostupná. Spojením týchto dvoch jednoduchých plodín vzniká jedlo, ktoré je sýte, výživné a pritom ľahko stráviteľné.
Recept: Chrumkavé plnené kapsičky zo zemiakového cesta
Čo budete potrebovať na cesto:
-
5 väčších zemiakov
-
1 vajce
-
240 g hladkej múky
-
10 g prášku do pečiva
-
zväzok čerstvej petržlenovej vňate
-
štipka soli
Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky a uvarte v osolenej vode do mäkka (cca 15 minút). Po scedení ich roztlačte ako na pyré, primiešajte vajce, soľ a nasekanú petržlenovú vňať. Potom postupne zapracujte múku zmiešanú s práškom do pečiva, kým nezískate vláčne, nelepivé cesto. Rozdeľte ho na dve polovice – každú použijete na inú plnku.
Náplň č. 1: Kapustovo-mrkvová zeleninová zmes
Ingrediencie:
-
cca ¼ hlávky bielej kapusty
-
1 väčšia mrkva
-
soľ, čierne korenie
-
olivový olej
Kapustu nasekajte na tenké rezance a mrkvu nastrúhajte nahrubo. Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja, pridajte kapustu a restujte, kým mierne nezmäkne. Potom prihoďte mrkvu, osoľte, okoreňte a chvíľu spolu poduste. Zmes nechajte trochu vychladnúť, aby sa lepšie plnila do cesta.
Náplň č. 2: Pikantná cibuľovo-syrová s cesnakom
Ingrediencie:
-
5 strúčikov cesnaku
-
2 červené cibule
-
cca 70 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda)
-
soľ, čierne korenie
-
olivový olej
Cesnak roztlačte nožom a rozrežte napoly. Na panvici ho krátko opečte z oboch strán na olivovom oleji – stačí pár sekúnd, aby uvoľnil chuť. Potom ho vyberte a na tom istom oleji opečte nadrobno nakrájanú cibuľu. Cibuľu dochuťte soľou a korením a odstavte. Syr nastrúhajte nahrubo a zmiešajte s teplou cibuľou.
Ako kapsičky zložiť a pripraviť
Každú polovicu cesta rozvaľkajte na tenký plát. Rozdeľte ho na dve časti. Na jednu dajte zeleninovú náplň, na druhú syrovo-cibuľovú. Prikryte druhým kúskom cesta a okraje dobre zatlačte pomocou vidličky, aby sa kapsičky pri smažení neotvorili.
Na panvici rozohrejte olej a kapsičky smažte z oboch strán do zlatista. Podávajte ešte teplé – najlepšie chutia čerstvé, no dajú sa ohriať aj na druhý deň.
Zemiaky – poklad v špajze
Zemiaky sú mimoriadne výživné a zároveň nenáročné na prípravu. Obsahujú vitamíny A, B a C, množstvo škrobu a sacharidov, ako aj minerály – predovšetkým draslík a horčík. Vďaka minimálnemu obsahu tukov a nízkej energetickej hodnote sú vhodné aj pri redukčných diétach.
Výhodou zemiakov je ich univerzálnosť – dajú sa variť v šupke či bez nej, dusiť, piecť, zapekať aj smažiť. V každej forme dokážu zasýtiť a dajú sa kombinovať takmer s akoukoľvek zeleninou alebo bielkovinou.
Tip: Ak chcete zachovať čo najviac živín, varte zemiaky zásadne v šupke. Po uvarení ich môžete ošúpať, no počas varenia si uchovajú výrazne viac cenných látok.
Prečo dať šancu tomuto receptu?
Táto večera je dôkazom, že aj z najbežnejších surovín sa dá vykúzliť niečo výnimočné. Zemiakové kapsičky s dvoma druhmi plniek sú ideálne na spestrenie jedálnička, zasýtia celú rodinu a zároveň nezaťažia peňaženku. Navyše, recept si môžete upraviť podľa seba – pridať do plnky šampiňóny, údeninu alebo nahradiť kapustu špenátom.
Záver
Keď nabudúce nebudete vedieť, čo navariť z toho, čo máte práve doma, spomeňte si na tento recept. Zemiaky a kapusta sú suroviny, ktoré nájdete takmer v každej kuchyni – a výsledok vás prekvapí. Stačí trocha kreativity a môžete mať na stole teplú, voňavú a výnimočne chutnú večeru bez zbytočných výdavkov.