Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Aká múka je najlepšia na palacinky? Prehľad možností a tipy na výber

Aká múka je najlepšia na palacinky? Prehľad možností a tipy na výber
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Aká múka je najlepšia na palacinky? Prehľad možností a tipy na výber Foto: depositphotos.com
reklama:

Len máloktoré jedlo je také jednoduché a zároveň vďačné ako palacinky. Z troch bežných surovín – múky, vajec a mlieka – dokážeme pripraviť jedlo, ktoré chutí malým aj veľkým.

Ich kúzlo spočíva v univerzálnosti: môžete ich naplniť čokoládou, ovocím či tvarohom, alebo pripraviť slanú verziu so syrom, šunkou či zeleninou.

Ak však chcete, aby sa palacinky podarili na prvý pokus, rozhoduje správna voľba múky. Práve tá ovplyvní, či budú jemné a pružné, alebo hrubšie a sýtejšie.

Základná otázka: akú múku použiť?

Na prvý pohľad sa môže zdať, že nezáleží na tom, po akej múke siahnete. V skutočnosti však druh múky mení nielen chuť, ale aj konzistenciu cesta a textúru hotových palaciniek. Tu je prehľad najpoužívanejších variantov:

Hladká múka – klasika, ktorá nesklame

Ak si potrpíte na tenké a pružné palacinky, siahnite po hladkej múke. Je najpoužívanejšia práve preto, že sa s ňou výborne pracuje a cesto je rovnomerne hladké. Palacinky sa netrhajú, ľahko sa otáčajú a dobre držia tvar pri plnení.

Polohrubá múka – pre tých, ktorí chcú plnšiu chuť

Tento typ múky je obľúbenou alternatívou, ak máte radi palacinky o čosi hrubšie a s výraznejšou štruktúrou. Polohrubá múka dodá cestu pevnosť, vďaka čomu sa palacinky ľahšie manipulujú. Chuťovo sú trochu „poctivejšie“ – ideálne na syrové alebo mäsové plnky.

Celozrnná alebo špaldová múka – zdravšia voľba

Ak hľadáte výživnejšiu alternatívu, zvoľte celozrnnú múku. Obsahuje viac vlákniny aj živín, vďaka čomu sú palacinky sýtejšie. Majú tmavší odtieň a výraznejšiu chuť. Cesto však býva hutnejšie, preto je dobré zmiešať ju s hladkou múkou – získa lepšiu štruktúru a pružnosť.

Pohánková múka – ideálna pre bezlepkovú kuchyňu

Pohánková múka je skvelým riešením pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku. Palacinkám dodá jemnú orieškovú príchuť a tmavší tón. Napriek tomu, že je bezlepková, cesto z nej pekne drží tvar a nelepí sa. Hodí sa nielen na slané verzie so špenátom či ricottou, ale aj na sladké kombinácie s džemom či ovocím.

Palacinky – jednoduché jedlo s nekonečnými možnosťami

Palacinky sa perfektne hodia na víkendové raňajky, rýchly obed aj večeru. Môžu byť sladkým dezertom aj sýtym hlavným jedlom. Naplňte ich čokoládovým krémom, marmeládou, tvarohom či ovocím, alebo ich pripravte naslano – so zeleninou, syrom či šunkou.

Kľúčom k úspechu je správny pomer surovín, kvalitná panvica a trpezlivosť pri prvom kúsku – ten sa totiž nepodarí ani skúseným kuchárom. Potom už len trochu fantázie a z obyčajného cesta vznikne pochúťka, ktorá poteší každého.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.