Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako a kde nechať kysnúť cesto? Správne podmienky rozhodujú

Ako a kde nechať kysnúť cesto? Správne podmienky rozhodujú
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako a kde nechať kysnúť cesto? Správne podmienky rozhodujú Foto: depositphotos.com
reklama:

Kysnuté cesto patrí medzi základy pečenia a hoci sa môže zdať jeho príprava trochu zložitá, v skutočnosti stačí dodržať niekoľko jednoduchých pravidiel. Okrem správneho miešania a miesenia je dôležité, aby malo cesto vhodné prostredie na kysnutie. Správna teplota a vlhkosť zabezpečia, že krásne narastie a bude pripravené na ďalšie spracovanie.

Čo cesto potrebuje na dobré kysnutie?

Aby cesto správne vykyslo, potrebuje teplo a miernu vlhkosť. Misu s cestom zvyčajne prikryjeme utierkou a necháme ho kysnúť pri izbovej teplote. Ak je však v miestnosti príliš chladno, proces sa spomalí. V takom prípade môžeme kysnutie jemne urýchliť správnym umiestnením cesta.

Najlepšie miesta na kysnutie cesta

Ak chcete, aby cesto vykyslo rýchlejšie a rovnomerne, vyberte mu teplé a stabilné miesto.

Tu sú najlepšie možnosti:

  • V blízkosti zdroja tepla – Ak máte doma krb alebo kachle, môžete misu s cestom položiť na stôl či stoličku neďaleko nich. Teplo pomôže urýchliť kysnutie.
  • Pri radiátore alebo sporáku – Ak sa v kuchyni varí a vzduch je tam prirodzene teplejší, položenie cesta blízko mierneho zdroja tepla môže urýchliť proces. Dôležité je, aby teplota nebola príliš vysoká – ideálne je 25–30 °C.
  • Na slnečné miesto – Pokiaľ je slnečný deň, cesto môžete nechať kysnúť na okennom parapete. Prirodzené teplo zo slnečných lúčov mu pomôže pekne narásť.

Správne kysnutie je základom úspešného pečenia. Ak si dáte záležať na vhodných podmienkach, odmenou vám bude vláčne, nadýchané a dokonale pripravené cesto.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.