Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako bez námahy a perfektne umyť digestor

Ako bez námahy a perfektne umyť digestor
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako bez námahy a perfektne umyť digestor Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Pokiaľ často varíme, digestor sa prakticky nezastaví. Napriek tomu na jej údržbu niekedy trochu zabúdame, alebo nás odrádza zdanlivá komplikovanosť jej čistenia. Funkčný a bezpečný je ale len čistý digestor. S naším návodom budete mať digestor perfektne čistý bez námahy a veľmi rýchlo.

Digestor je nepostrádateľnou súčasťou našich kuchýň, napriek tomu jej funkčnosť niekedy berieme ako samozrejmosť. Avšak len čistý digestor je skutočne funkčný, a tiež bezpečný. Zanesené filtre nielenže neodvádzajú pachy a pary tak, ako by mali, ale dokonca hrozí, že by sa na filtroch usadená hrubá vrstva tuku mohla vznietiť, a to hlavne pri plynovom sporáku. Zanesený digestor je tiež hlučnejší.

Ako často digestor čistiť

Frekvencia čistenia vyberateľných kovových filtrov záleží na tom, ako často varíte. Pokiaľ kuchyňu používate maximálne na uvarenie kávy a občasné sviatočné varenie, pokojne môžete digestor čistiť dvakrát do roka. Pri bežnej prevádzke je dobré čistiť raz za dva mesiace, a pokiaľ varíte pre rodinu každý deň, zvlášť ak sa vyžívate v vyprážaní a príprave mastnejších pokrmov, je čistenie digestora jedenkrát mesačne nevyhnutné. Niektoré novšie typy samy signalizujú, že už treba filtre vyčistiť.

Čo na filtre platí

Pri bežnom a pravidelnom čistení stačí kovové filtre vybrať a umyť v teplej vode s prostriedkom na umývanie riadu, potom opláchnuť a osušiť. Nie je vhodné používať abrazívne prostriedky ani príliš horúcu vodu. Filtre môžete dať aj do umývačky riadu a zvoliť program s nižšou teplotou.

Pokiaľ ste ale filtre dlho nečistili a sú skutočne poriadne zanesené, je potrebné nasadiť silnejší kaliber. A nemusíte ani siahať po ťažkej chémii, stačí stará dobrá jedlá sóda. Tento doslova zázračný prášok má v domácnosti prakticky každý, a pokiaľ nie, tak ju možno kúpiť v každej drogérii, a to aj v baleniach po niekoľkých kilogramoch. Nie je drahá, je ekologická, a navyše skutočne funguje.

Jedlá sóda si poradí aj s veľmi zaneseným digestorom

Pokiaľ filtre z vášho digestora pripomínajú skôr včelie plásty, pripravte si najväčší hrniec, aký máte, prípadne hlboký plech na pečenie. Naplňte ich teplou vodou, v ktorej rozpustíte niekoľko polievkových lyžíc jedlej sódy. Do tohto roztoku potom postavte (v prípade hrnca) alebo položte (v prípade plechu) filter a nechajte aspoň štvrť hodiny pôsobiť. V hrnci potom filter obráťte, aby sa umyl z oboch koncov, a opäť nechajte aspoň štvrť hodiny pôsobiť. Pokiaľ by bol filter naozaj veľmi nalepený tukom, nechajte ho v očisťujúcom kúpeli dlhšie, prípadne môžete nečistoty uvoľniť kuchynskou hubkou alebo kefkou, na ktoré pre zvýšenie účinku môžete ešte nasypať trochu sódy. Príliš drsnú drôtenku nepoužívajte. Akonáhle sa nečistoty uvoľnia, filter opláchnite vodou s prostriedkom na riad, potom opláchnite ešte raz v čistej vode a osušte. Uvidíte, že váš digestor bude zase vyzerať a fungovať ako nový

Zdroje: bydlení.magazínplus.czabecedazahrady.dáma.cz, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.