Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Ako dlho vydrží varené vajcia a na čo si dať pozor?

Ako dlho vydrží varené vajcia a na čo si dať pozor?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako dlho vydrží varené vajcia a na čo si dať pozor? Foto: depositphotos.com
reklama:

Pri skladovaní potravín v chladničke sa často stretávame s otázkou, ako dlho ich môžeme bezpečne konzumovať. Každý typ jedla má inú trvanlivosť a nie vždy si ju pamätáme. To platí aj pre varené vajcia – kedy je ešte bezpečné ich zjesť a kedy už radšej neriskovať?

Niektoré potraviny, ako koreňová zelenina či tvrdé syry, dokážu vydržať dlhšie, než naznačuje ich obal. Varené vajcia však majú svoje špecifiká a ak ich nesprávne skladujete, môžu sa rýchlo pokaziť. Pozrime sa na to, ako predĺžiť ich čerstvosť a ako ich využiť, keď ich máte nadbytok.

Správne skladovanie je kľúčové

Najdôležitejším faktorom pri uchovávaní varených vajec je to, či ich ponecháte v škrupine alebo ich olúpete. Škrupina totiž funguje ako prirodzená ochrana, ktorá vajce chráni pred stratou vlhkosti a baktériami.

Ak chcete, aby vám vajcia vydržali čo najdlhšie, odporúča sa lúpať len tie, ktoré plánujete okamžite skonzumovať. Olúpané vajcia sú totiž náchylnejšie na kontamináciu a vysychanie.

Ako dlho vydržia varené vajcia v chladničke?

  • Vajcia so škrupinou môžete bezpečne skladovať 7 až 10 dní, pokiaľ sú uchované v uzavretej nádobe a v dostatočne chladnom prostredí. Dôležité je tiež ich čo najskôr po uvarení schladiť – ideálne do dvoch hodín.
  • Olúpané vajcia majú kratšiu životnosť – v chlade vydržia maximálne 3 až 5 dní. Odporúča sa ich zabaliť do potravinovej fólie alebo uložiť do uzatvárateľnej nádoby, aby nestratili vlhkosť a neabsorbovali pachy z chladničky.

Po uplynutí týchto lehôt už konzumácia vajec môže predstavovať zdravotné riziko, preto je lepšie sa ich včas zbaviť.

Čo s prebytočnými varenými vajcami?

Ak vám po varení zostalo viac vajec, než zvládnete hneď zjesť, existuje množstvo spôsobov, ako ich využiť:

  • Do šalátov – nakrájané vajce skvele doplní zeleninový šalát, najmä ak ho dochutíte kúskami opečenej slaniny či syra.
  • Vaječná nátierka – nastrúhané vajce zmiešajte s bielym jogurtom, trochou horčice, pažítkou a štipkou soli – získate lahodnú a ľahkú nátierku, ideálnu na pečivo.
  • Obložené chlebíčky – natvrdo uvarené vajce môžete použiť ako súčasť obložených chlebíčkov alebo jednohubiek, ktoré sa hodia na akúkoľvek príležitosť.
  • Vaječná polievka – nasekané vajce môžete pridať aj do teplej polievky, napríklad do vývaru alebo krémovej špenátovej polievky, čím ju obohatíte o bielkoviny a chuť.

Správne skladovanie vajec vám pomôže minimalizovať plytvanie potravinami a zároveň si vychutnať chutné a bezpečné jedlá. Stačí dodržať pár jednoduchých pravidiel a využiť vajcia kreatívnym spôsobom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.