Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako dlho vydrží varené vajcia a na čo si dať pozor?

Ako dlho vydrží varené vajcia a na čo si dať pozor?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako dlho vydrží varené vajcia a na čo si dať pozor? Foto: depositphotos.com
reklama:

Pri skladovaní potravín v chladničke sa často stretávame s otázkou, ako dlho ich môžeme bezpečne konzumovať. Každý typ jedla má inú trvanlivosť a nie vždy si ju pamätáme. To platí aj pre varené vajcia – kedy je ešte bezpečné ich zjesť a kedy už radšej neriskovať?

Niektoré potraviny, ako koreňová zelenina či tvrdé syry, dokážu vydržať dlhšie, než naznačuje ich obal. Varené vajcia však majú svoje špecifiká a ak ich nesprávne skladujete, môžu sa rýchlo pokaziť. Pozrime sa na to, ako predĺžiť ich čerstvosť a ako ich využiť, keď ich máte nadbytok.

Správne skladovanie je kľúčové

Najdôležitejším faktorom pri uchovávaní varených vajec je to, či ich ponecháte v škrupine alebo ich olúpete. Škrupina totiž funguje ako prirodzená ochrana, ktorá vajce chráni pred stratou vlhkosti a baktériami.

Ak chcete, aby vám vajcia vydržali čo najdlhšie, odporúča sa lúpať len tie, ktoré plánujete okamžite skonzumovať. Olúpané vajcia sú totiž náchylnejšie na kontamináciu a vysychanie.

Ako dlho vydržia varené vajcia v chladničke?

  • Vajcia so škrupinou môžete bezpečne skladovať 7 až 10 dní, pokiaľ sú uchované v uzavretej nádobe a v dostatočne chladnom prostredí. Dôležité je tiež ich čo najskôr po uvarení schladiť – ideálne do dvoch hodín.
  • Olúpané vajcia majú kratšiu životnosť – v chlade vydržia maximálne 3 až 5 dní. Odporúča sa ich zabaliť do potravinovej fólie alebo uložiť do uzatvárateľnej nádoby, aby nestratili vlhkosť a neabsorbovali pachy z chladničky.

Po uplynutí týchto lehôt už konzumácia vajec môže predstavovať zdravotné riziko, preto je lepšie sa ich včas zbaviť.

Čo s prebytočnými varenými vajcami?

Ak vám po varení zostalo viac vajec, než zvládnete hneď zjesť, existuje množstvo spôsobov, ako ich využiť:

  • Do šalátov – nakrájané vajce skvele doplní zeleninový šalát, najmä ak ho dochutíte kúskami opečenej slaniny či syra.
  • Vaječná nátierka – nastrúhané vajce zmiešajte s bielym jogurtom, trochou horčice, pažítkou a štipkou soli – získate lahodnú a ľahkú nátierku, ideálnu na pečivo.
  • Obložené chlebíčky – natvrdo uvarené vajce môžete použiť ako súčasť obložených chlebíčkov alebo jednohubiek, ktoré sa hodia na akúkoľvek príležitosť.
  • Vaječná polievka – nasekané vajce môžete pridať aj do teplej polievky, napríklad do vývaru alebo krémovej špenátovej polievky, čím ju obohatíte o bielkoviny a chuť.

Správne skladovanie vajec vám pomôže minimalizovať plytvanie potravinami a zároveň si vychutnať chutné a bezpečné jedlá. Stačí dodržať pár jednoduchých pravidiel a využiť vajcia kreatívnym spôsobom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.