Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako dobre uvariť kukuricu

Main_post_0547b6771023eedfd6fc532a4f54b12d.jpg
5
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Zdá sa, že varenie kukurice je jednoduché.

Ale niekoľko malých tajomstiev urobí vaše obľúbené jedlo ešte chutnejším.

Main_post_0547b6771023eedfd6fc532a4f54b12d.jpg

Pokúste sa kúpiť kukuričné klasy ešte v listoch.

Listy by mali byť čerstvé a zelené.

Venujte pozornosť skutočnosti, že zrná by mali byť mierne mäkké, pružné, rovnakej veľkosti a tesne veľa seba nabité..

Zrná by nemali byť belavé alebo tmavo žlté.

Ideále je, keď sú klasy mierne žltkasté.

Keď jedno zrno stlačíte , mala by z neho vytiecť  biela viskózna kvapalina pripomínajúca mlieko.

Takáto kukurica bude chutná a plná vitamínov a minerálov.

Aromatická, šťavnatá a chutná varená kukurica okrem svojich chuťových má aj veľa užitočných vlastností. V kukurici sa nachádza množstvo vitamínov (skupiny B, C, D, K, PP), horčíka, medi, draslíka, železa, fosforu, kyseliny glutámovej a iných užitočných látok.

Ak sú zrná tmavo žlté, potom bude pravdepodobne kukurica tvrdá aj po dlhšom varení.

Cropped_teaser_1086_teaser_1086_695e647e 95c3 46d2 bfc9 19ba483f57e9..jpg

Najlepšie nádoby na varenie kukurice sú hlboké a hrubostenné.

Môže to byť liatina alebo smalt, nevyhnutne s pokrievkou.

Môžete tiež použiť tlakový hrniec.

Predtým, ako začnete variť kukuricu, by ste ju mali opláchnuť pod tečúcou vodou a očistiť od špinavých listov. Čistenie od listov nie je povinným postupom. Môžete variť kukuricu aj s nimi, odstrániť  by ste v tomto prípade mali len nezdravé listy. Pred začiatkom varenia je kukuricu najlepšie namočiť do studenej vody po dobu jednej hodiny.

Main_post_700cd116825e351bd5d0a2e1ec8e9c53.jpg

Spôsoby varenia kukurice v hrnci môžu byť rôzne:

– Nevyčistené klasy sa umiestnia do hrnca tak, aby mohli byť zaliate vodou 3 až 5 cm nad ne.

– V dolnej časti hrnca najskôr rozložíme listy z kukurice, použijeme samozrejme listy z olúpaných šmúlikov, a až na ne poukladáme kukuricu. Vraj je lepšie ak sa kukurica nedotýka stien hrnca.Potom hrniec prikryjeme pokrievkou a kukuricu uvaríme.

Varíme spolu klasy približne rovnakej veľkosti, inak bude kukurica nerovnomerne uvarená. Ak sú klasy veľké, pred ich varením ich nakrájajte na polovice.

Main_post_d4fd0c64bcaa7cbe10cc7c922d7f084b.jpg

Kukuricu varíme na miernom ohni až do mäkkosti zŕn. Uvarenosť je možné skontrolovať prepichnutím vidličkou.

Môžete vylúpnuť zrno a vyskúšať jeho mäkkosť.

Mimochodom, varenie v slanej vode spôsobí že kukurica zostane pevná.

Je lepšie variť v čistej alebo slabo sladkej vode a potom pridať soľ.

Doba varenia kukurice závisí od stupňa jej zrelosti.

Čím starší je klas, tým to dlhšie trvá.Mladé klasy sa varia približne 20 – 30 minút.

Zrelšia 30 – 40 minút.

Je dôležité dobre vystihnúť dobu varenia,pretože ak to prešvihnete kukurica zostane tvrdá..

  •  Kukuricu  vkladajte do už variacej sa vody. 

  • Počas varenia nepridávajte do vody soľ. V opačnom prípade bude zrno tvrdé.

  • Pridajte radšej trochu cukru alebo maslo. To dáva kukurici jemnú chuť.  

  • Nevarte kukuricu na silnom plameni.. Po rozvarení vody musí byť plameň stiahnutý. 

  • Po uvarení kukuricu treba okamžite jesť, pretože sa chladnutím tvrdne.

Main_post_237403ff97f745c960d554dada61abf4.jpg

Kukuricu podávame najlepšie teplú. Kukuricu  vyberieme z hrnca nechajte ju mierne odkvapkať, potom ju potrite soľou a podávajte ju na zohriatom tanieri, poprípade v alobale. Niekedy sa kukurica pred podávaním potiera aj maslom.

Studená kukurica nie je taká chutná ako čerstvo uvarená, takže je najlepšie variť ju tesne pred podávaním..

TIP:

Existuje spôsob, ako sa dá uvariť aj tvrdšia kukurica. Zvyčajne sa využíva v prípade, že kukurica  už nie je mladá.

 

Je potrebné vyčistiť klasy od listov a vlákien, nakrájajte kukuricu na polovicu, a zalejte ju zmesou studenej vody a mlieka v pomere 1: 1. V tejto mliečnej zmesi by  sa mala kukurica kúpať 4 hodiny. Potom by mali byť klasy varené vo vode obvyklým spôsobom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.