Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Ako dobre uvariť kukuricu

Main_post_0547b6771023eedfd6fc532a4f54b12d.jpg
5
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Zdá sa, že varenie kukurice je jednoduché.

Ale niekoľko malých tajomstiev urobí vaše obľúbené jedlo ešte chutnejším.

Main_post_0547b6771023eedfd6fc532a4f54b12d.jpg

Pokúste sa kúpiť kukuričné klasy ešte v listoch.

Listy by mali byť čerstvé a zelené.

Venujte pozornosť skutočnosti, že zrná by mali byť mierne mäkké, pružné, rovnakej veľkosti a tesne veľa seba nabité..

Zrná by nemali byť belavé alebo tmavo žlté.

Ideále je, keď sú klasy mierne žltkasté.

Keď jedno zrno stlačíte , mala by z neho vytiecť  biela viskózna kvapalina pripomínajúca mlieko.

Takáto kukurica bude chutná a plná vitamínov a minerálov.

Aromatická, šťavnatá a chutná varená kukurica okrem svojich chuťových má aj veľa užitočných vlastností. V kukurici sa nachádza množstvo vitamínov (skupiny B, C, D, K, PP), horčíka, medi, draslíka, železa, fosforu, kyseliny glutámovej a iných užitočných látok.

Ak sú zrná tmavo žlté, potom bude pravdepodobne kukurica tvrdá aj po dlhšom varení.

Cropped_teaser_1086_teaser_1086_695e647e 95c3 46d2 bfc9 19ba483f57e9..jpg

Najlepšie nádoby na varenie kukurice sú hlboké a hrubostenné.

Môže to byť liatina alebo smalt, nevyhnutne s pokrievkou.

Môžete tiež použiť tlakový hrniec.

Predtým, ako začnete variť kukuricu, by ste ju mali opláchnuť pod tečúcou vodou a očistiť od špinavých listov. Čistenie od listov nie je povinným postupom. Môžete variť kukuricu aj s nimi, odstrániť  by ste v tomto prípade mali len nezdravé listy. Pred začiatkom varenia je kukuricu najlepšie namočiť do studenej vody po dobu jednej hodiny.

Main_post_700cd116825e351bd5d0a2e1ec8e9c53.jpg

Spôsoby varenia kukurice v hrnci môžu byť rôzne:

– Nevyčistené klasy sa umiestnia do hrnca tak, aby mohli byť zaliate vodou 3 až 5 cm nad ne.

– V dolnej časti hrnca najskôr rozložíme listy z kukurice, použijeme samozrejme listy z olúpaných šmúlikov, a až na ne poukladáme kukuricu. Vraj je lepšie ak sa kukurica nedotýka stien hrnca.Potom hrniec prikryjeme pokrievkou a kukuricu uvaríme.

Varíme spolu klasy približne rovnakej veľkosti, inak bude kukurica nerovnomerne uvarená. Ak sú klasy veľké, pred ich varením ich nakrájajte na polovice.

Main_post_d4fd0c64bcaa7cbe10cc7c922d7f084b.jpg

Kukuricu varíme na miernom ohni až do mäkkosti zŕn. Uvarenosť je možné skontrolovať prepichnutím vidličkou.

Môžete vylúpnuť zrno a vyskúšať jeho mäkkosť.

Mimochodom, varenie v slanej vode spôsobí že kukurica zostane pevná.

Je lepšie variť v čistej alebo slabo sladkej vode a potom pridať soľ.

Doba varenia kukurice závisí od stupňa jej zrelosti.

Čím starší je klas, tým to dlhšie trvá.Mladé klasy sa varia približne 20 – 30 minút.

Zrelšia 30 – 40 minút.

Je dôležité dobre vystihnúť dobu varenia,pretože ak to prešvihnete kukurica zostane tvrdá..

  •  Kukuricu  vkladajte do už variacej sa vody. 

  • Počas varenia nepridávajte do vody soľ. V opačnom prípade bude zrno tvrdé.

  • Pridajte radšej trochu cukru alebo maslo. To dáva kukurici jemnú chuť.  

  • Nevarte kukuricu na silnom plameni.. Po rozvarení vody musí byť plameň stiahnutý. 

  • Po uvarení kukuricu treba okamžite jesť, pretože sa chladnutím tvrdne.

Main_post_237403ff97f745c960d554dada61abf4.jpg

Kukuricu podávame najlepšie teplú. Kukuricu  vyberieme z hrnca nechajte ju mierne odkvapkať, potom ju potrite soľou a podávajte ju na zohriatom tanieri, poprípade v alobale. Niekedy sa kukurica pred podávaním potiera aj maslom.

Studená kukurica nie je taká chutná ako čerstvo uvarená, takže je najlepšie variť ju tesne pred podávaním..

TIP:

Existuje spôsob, ako sa dá uvariť aj tvrdšia kukurica. Zvyčajne sa využíva v prípade, že kukurica  už nie je mladá.

 

Je potrebné vyčistiť klasy od listov a vlákien, nakrájajte kukuricu na polovicu, a zalejte ju zmesou studenej vody a mlieka v pomere 1: 1. V tejto mliečnej zmesi by  sa mala kukurica kúpať 4 hodiny. Potom by mali byť klasy varené vo vode obvyklým spôsobom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.