- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako dobre uvariť kukuricu
Ako dobre uvariť kukuricu
reklama:
Zdá sa, že varenie kukurice je jednoduché.
Ale niekoľko malých tajomstiev urobí vaše obľúbené jedlo ešte chutnejším.
Pokúste sa kúpiť kukuričné klasy ešte v listoch.
Listy by mali byť čerstvé a zelené.
Venujte pozornosť skutočnosti, že zrná by mali byť mierne mäkké, pružné, rovnakej veľkosti a tesne veľa seba nabité..
Zrná by nemali byť belavé alebo tmavo žlté.
Ideále je, keď sú klasy mierne žltkasté.
Keď jedno zrno stlačíte , mala by z neho vytiecť biela viskózna kvapalina pripomínajúca mlieko.
Takáto kukurica bude chutná a plná vitamínov a minerálov.
Aromatická, šťavnatá a chutná varená kukurica okrem svojich chuťových má aj veľa užitočných vlastností. V kukurici sa nachádza množstvo vitamínov (skupiny B, C, D, K, PP), horčíka, medi, draslíka, železa, fosforu, kyseliny glutámovej a iných užitočných látok.
Ak sú zrná tmavo žlté, potom bude pravdepodobne kukurica tvrdá aj po dlhšom varení.
Najlepšie nádoby na varenie kukurice sú hlboké a hrubostenné.
Môže to byť liatina alebo smalt, nevyhnutne s pokrievkou.
Môžete tiež použiť tlakový hrniec.
Predtým, ako začnete variť kukuricu, by ste ju mali opláchnuť pod tečúcou vodou a očistiť od špinavých listov. Čistenie od listov nie je povinným postupom. Môžete variť kukuricu aj s nimi, odstrániť by ste v tomto prípade mali len nezdravé listy. Pred začiatkom varenia je kukuricu najlepšie namočiť do studenej vody po dobu jednej hodiny.
Spôsoby varenia kukurice v hrnci môžu byť rôzne:
– Nevyčistené klasy sa umiestnia do hrnca tak, aby mohli byť zaliate vodou 3 až 5 cm nad ne.
– V dolnej časti hrnca najskôr rozložíme listy z kukurice, použijeme samozrejme listy z olúpaných šmúlikov, a až na ne poukladáme kukuricu. Vraj je lepšie ak sa kukurica nedotýka stien hrnca.Potom hrniec prikryjeme pokrievkou a kukuricu uvaríme.
Varíme spolu klasy približne rovnakej veľkosti, inak bude kukurica nerovnomerne uvarená. Ak sú klasy veľké, pred ich varením ich nakrájajte na polovice.
Kukuricu varíme na miernom ohni až do mäkkosti zŕn. Uvarenosť je možné skontrolovať prepichnutím vidličkou.
Môžete vylúpnuť zrno a vyskúšať jeho mäkkosť.
Mimochodom, varenie v slanej vode spôsobí že kukurica zostane pevná.
Je lepšie variť v čistej alebo slabo sladkej vode a potom pridať soľ.
Doba varenia kukurice závisí od stupňa jej zrelosti.
Čím starší je klas, tým to dlhšie trvá.Mladé klasy sa varia približne 20 – 30 minút.
Zrelšia 30 – 40 minút.
Je dôležité dobre vystihnúť dobu varenia,pretože ak to prešvihnete kukurica zostane tvrdá..
-
Kukuricu vkladajte do už variacej sa vody.
-
Počas varenia nepridávajte do vody soľ. V opačnom prípade bude zrno tvrdé.
-
Pridajte radšej trochu cukru alebo maslo. To dáva kukurici jemnú chuť.
-
Nevarte kukuricu na silnom plameni.. Po rozvarení vody musí byť plameň stiahnutý.
-
Po uvarení kukuricu treba okamžite jesť, pretože sa chladnutím tvrdne.
Kukuricu podávame najlepšie teplú. Kukuricu vyberieme z hrnca nechajte ju mierne odkvapkať, potom ju potrite soľou a podávajte ju na zohriatom tanieri, poprípade v alobale. Niekedy sa kukurica pred podávaním potiera aj maslom.
Studená kukurica nie je taká chutná ako čerstvo uvarená, takže je najlepšie variť ju tesne pred podávaním..
TIP:
Existuje spôsob, ako sa dá uvariť aj tvrdšia kukurica. Zvyčajne sa využíva v prípade, že kukurica už nie je mladá.
Je potrebné vyčistiť klasy od listov a vlákien, nakrájajte kukuricu na polovicu, a zalejte ju zmesou studenej vody a mlieka v pomere 1: 1. V tejto mliečnej zmesi by sa mala kukurica kúpať 4 hodiny. Potom by mali byť klasy varené vo vode obvyklým spôsobom.
reklama: