Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako dosiahnuť, aby pri smažení nešpliechal tuk z panvice: Overený trik s octom

Overený trik s otcom zabezpečí, aby tuk neprskal z panvice
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Overený trik s otcom zabezpečí, aby tuk neprskal z panvice Foto: depositphotos.com
reklama:

Milujete chrumkavé nedeľné rezne a chcete si ich vychutnať bez nepríjemných popálenín či upratovania mastných fľakov? Smaženie na prvý pohľad pôsobí ako jednoduchá činnosť, no práve nevyspytateľné špliechajúce kvapky oleja dokážu narobiť neporiadok aj v tej najlepšie vybavenej kuchyni. Poradíme vám, ako tomu predísť: s týmito praktickými tipmi si ušetríte námahu a vyhnete sa bolestivým popáleninám či zdĺhavému upratovaniu.

Prečo sa tuk na panvici správa nepredvídateľne a prská

Hlavným „vinníkom“ je vlhkosť. Stačí jedna jediná kvapka vody, ktorá sa pri zahrievaní začne vyparovať a v snahe preniknúť von z oleja so sebou do vzduchu vyhodí aj rozhorúčený tuk. Práve to vedie k drobným horúcim kvapkám vyskakujúcim z panvice.

  • Tip: Vždy používajte dokonale suchú panvicu. Pred smažením ju utrite papierovou utierkou, aby ste ju zbavili akýchkoľvek stôp vlhkosti.

Jednoduché triky, ako zmierniť nepríjemné špliechanie

Aj keď je dôležité mať pri smažení oči na stopkách, nemusíte sa ho obávať, ak postupujete systematicky. Veľa spraví aj to, ak jedlo vkladáte do oleja opatrne a postupne, nikdy nie prudko.

  1. Vkladajte mäso či potraviny do oleja pozvoľna: Začnite jedným koncom a následne jemne položte zvyšok. Prudké „hodenie“ mäsa do panvice vždy vyvolá väčšie špliechanie.

  2. Najprv rozohrejte panvicu na primeranú teplotu: Ak dáte olej na panvicu studenú alebo nedostatočne horúcu, proces smaženia bude pomalší a vlhkosť zostane v kontakte s olejom dlhšie.

Vzácny pomocník: ocot

Málokto očakáva, že práve ocot dokáže toľko vecí naraz – od čistenia domácnosti až po kuchynské triky. V tomto prípade vie ocot pohltiť prebytočnú vlhkosť. Stačí, ak:

  • Namočíte vatový tampón do octu a pred smažením ním jemne potriete povrch panvice.

  • Týmto spôsobom znížite pravdepodobnosť, že sa voda uzavrie v oleji a bude spôsobovať špliechanie.

Soľ ako tichý hrdina v boji proti vlhkosti

Bežná kuchynská soľ dokáže robiť divy, pretože má hygroskopické vlastnosti – viaže na seba vodu. Postupujte takto:

  1. Nasypte čajovú lyžičku soli na dno panvice (len toľko, aby pokryla jej povrch).

  2. Nalejte olej až na vrstvu soli.

  3. Až potom vložte do panvice suroviny na smaženie.

Soľ pohltí zvyšky vlhkosti, takže horúci tuk nebude vystreľovať von z panvice.

Kúsok korku zníži penenie

V istom štádiu smaženia si môžete všimnúť, že olej síce neprská, ale zrazu vytvára hustú vrstvu peny. Vtedy príde vhod korková zátka z vína (dobre umytá a osušená). Jednoducho ju vložte medzi smažiace sa mäso či iné pokrmy a nechajte pôsobiť. Korok spomalí a zastaví penenie.

Ďalšie triky, ktoré zmiernia špliechanie a zápach

  • Mrkva: Pridajte do rozpáleného oleja niekoľko koliesok očistenej a dôkladne osušenej mrkvy. Tiež pomáhajú absorbovať časť vlhkosti.

  • Chlieb: Malý kúsok chleba má podobný účinok. Vlhkosť vsiakne do striedky, tuk tak ostane v panvici.

  • Papier na pečenie: Ak potrebujete minimalizovať prskanie aj riziko pripálenia, pokryte dno panvice papierom na pečenie a naň nalejte olej. Smažte potom ako obvykle.

  • Múka: Jemné posypanie horúceho oleja štipkou múky môže znížiť množstvo kvapiek vyskakujúcich z panvice.

  • Mlieko alebo pivo: Ak chcete, aby vyprážané jedlo nemalo taký silný olejový zápach, pridajte do vajíčka v trojobale trochu mlieka alebo piva. Pár kvapiek citrónu takisto dokáže zjemniť arómu.

Ako drviť cesnak bez zdĺhavého čistenia lisu

V recepte na rezne sa cesnak síce často neobjavuje, no pri príprave rôznych marinád či iných jedál je užitočné vedieť, ako ľahko pretlačiť cesnak a pritom nezašpiniť polovicu kuchyne. Odborníci radia nechať cesnak v šupke, pritlačiť plochou stranou noža a až potom z neho odstrániť šupku. Týmto spôsobom ostane lis čistejší a cesnak spracujete bez zbytočného drhnutia.

Výber správneho tuku

Pri smažení je dôležitá teplota, pri ktorej sa tuk začne prepaľovať (tzv. dymiaci bod). Pri bežnom rýchlejšom smažení sa teplota panvice pohybuje približne od 150 °C do 190 °C, takže by ste mali uprednostniť tuk, ktorý sa nezačne prepaľovať priskoro a nezanechá v jedle horkastú pachuť alebo dokonca škodlivé látky.

  1. Prepustené maslo (ghí): Má vysoký dymiaci bod, a navyše jedlu dodá jemnú orieškovú príchuť.

  2. Tradičná bravčová masť: Masť takisto zvláda vysoké teploty a je menej náchylné na prepaľovanie.

  3. Rafinované oleje: Napríklad rafinovaný repkový alebo slnečnicový olej majú vyšší dymiaci bod než ich nerafinované verzie.

Náš tip na dokonalé rezne

Ak chcete dosiahnuť vynikajúcu chuť a súčasne sa vyhnúť nepríjemnému prskaniu:

  1. Použite prepustené maslo alebo masť.

  2. Mäso osušte kuchynskou utierkou, až potom obaľte v trojobale.

  3. Panvicu potrite octom pomocou vatového tampónu, príp. pridajte soľ na dno panvice.

  4. Mäso vkladajte do oleja opatrne a nechajte ho smažiť na strednej teplote.

Takto pripravované rezne získajú lahodnú chrumkavú kôrku, vy sa vyhnete zbytočným popáleninám a vaša kuchyňa ostane čistá.

Ak tieto tipy zakomponujete do svojej kuchynskej rutiny, rýchlo sa presvedčíte, že smaženie môže byť pohodové, bezpečné a dokonca aj menej špinavé. Nebojte sa experimentovať – či už s rôznymi tukmi, alebo so starými dobrými trikmi našich starých mám – výsledok bude chutiť fantasticky a vaša kuchyňa ostane takmer bez stopy po mastných škvrnách.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.