Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako marinovať kuracie mäso 10 lahodných marinád

Marinada na kura.jpg
7
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
reklama:

Marinovanie kuracích krídeliek, paličiek, stehien, filé a dokonca aj celého trupu pred vložením do rúry nielenže dodá pečenému mäsu chuť, ale ho aj urobí šťavnatejším a mäkším. Ako marinovať kuracie mäso – jeho rôzne časti, povieme si v našomčlánku a tiež sa podelíme o recepty na najlepšie marinády na kuracie mäso.

Ako marinovať kuracie mäso: 6 hlavných pravidiel

Predtým, ako začnete pripravovať marinády na celé kurča  a jeho jednotlivé časti, venujte pozornosť niekoľkým všeobecným pravidlám.  

1. Zvážte akú časť kurčaťa idete marinovať

Filet sa marinuje rýchlejšie, ale kvôli svojej krehkosti môže ľahko vyschnúť. Na to je lepšie použiť mierne marinády bez agresívnych kyselín, ako je citrónová šťava alebo ocot. Stehná, paličky a krídla znesú dlhšie marinovanie a kyselina ich naopak zmäkne. Ak chcete marinovať celé kurča, marináda musí preniknúť hlbšie, takže pre dosiahnutie najlepších výsledkov je najlepšie marinovať ho 8-12 hodín.

2. Kuracie mäso nemarinujte príliš dlho.

Zatiaľ čo marinovanie pomáha zlepšiť chuť, príliš dlhé ponechanie mäsa v marináde môže mať nepriaznivý vplyv na jeho textúru a spôsobiť, že bude kašovité. Kuracie filé stačí marinovať 30-60 minút, ale stehná a paličky je lepšie nechať marinovať aspoň 2-3 hodiny. Celé kurča marinujte 8-12 hodín, aby mäso presiaklo arómami.

3. Udržujte rovnováhu kyslosti a korenín.

Základom väčšiny marinád je kyselina (ocot, citrónová šťava, kefír, víno) a koreniny. Kyselina mäso zmäkčuje, ale nemalo by jej byť priveľa, inak kura stuhne. Korenie  a bylinky dodávajú chuť, ale je dôležité to s nimi nepreháňať, aby neprekryli chuť samotného kurčaťa.

4. Sledujte množstvo soli a cukru.

Soľ pomáha mäsu udržať si vlhkosť, vďaka čomu je šťavnatejšie. Mnoho ľudí si mylne myslí, že soľ vyťahuje vodu, čo vedie k suchému kuraciemu mäsu. V skutočnosti soľ rozpúšťa bielkoviny, čo umožňuje mäsu zadržať vodu počas varenia. Nemali by ste to však preháňať. Ak pripravujete marinádu na kuracie mäso s kôrkou v rúre , soľ by ste mali votrieť priamo na samotné  telo a nepridávať ju do marinády. Cukor, med alebo iné sladké prísady pomáhajú pri pečení vytvoriť krásnu karamelizovanú kôrku, ale nemalo by ich byť priveľa, aby sa mäso nepripálilo. 

5. Vyberte si správnu nádobu na marinovanie kuracieho mäsa.

Nepoužívajte kovové náčinie: kyselina môže reagovať s kovom, čo je nebezpečné, a pokaziť chuť hotového jedla. Najlepšie je marinovať kuracie mäso v sklenených, plastových alebo keramických nádobách. Skvelou možnosťou sú uzatvárateľné vrecká, v ktorých sa marináda rovnomerne rozloží, ak najprv odstránite prebytočný vzduch.

6. Pred varením nechajte mäso odpočívať.

Po marinovaní nedávajte kurča ihneď na panvicu alebo do rúry. Najlepšie je nechať mäso trochu „odpočívať“, kým nedosiahne izbovú teplotu – tým sa zabezpečí rovnomerné prepečenie. Toto je obzvlášť dôležité pri vyprážaní na panvici – v tomto prípade môžete kuracie kúsky jemne osušiť papierovou utierkou, aby ste sa zbavili prebytočnej vlhkosti, ktorá zabráni dobrému zhnednutiu mäsa.;

Recepty na lahodné marinády na kuracie mäso

Medovo-horčicová marináda: sladká a pikantná

Medovo-horčicová marináda nie je to isté ako medovo-horčicová omáčka. Marináda sa používa výlučne na marinovanie mäsa alebo hydiny a omáčka sa používa na servírovanie a zlepšenie chuti hotových jedál, ako je šašlik, varená zelenina a rôzne šaláty. Ale zoznam ingrediencií v receptoch je podobný.

Medovo horcicova.jpg
www.canva.com

Na prípravu marinády na 1 kg kuracieho mäsa budete potrebovať:

  • med – 2 polievkové lyžice
  • horčica – 2 lyžice
  • sójová omáčka – 2 lyžice
  • olivový olej – 2 polievkové lyžice
  • citrónová šťava – 1 polievková lyžica
  • cesnak – 3 strúčiky
  • mleté ​​čierne korenie – podľa chuti
  • soľ – podľa chuti
  1. V hlbokej miske zmiešajte med, horčicu, sójovú omáčku, olivový olej a citrónovú šťavu.
  2. Pridajte prelisovaný cesnak, čierne korenie a soľ. Všetky ingrediencie dobre premiešajte, kým nevznikne hladká zmes.
  3. Vložte kuracie mäso (filet, stehná alebo prsia) do marinády a dôkladne ho obalte zo všetkých strán. Misku prikryte potravinovou fóliou alebo pokrievkou a dajte do chladničky aspoň na 1–2 hodiny, najlepšie cez noc.

Jogurtová marináda na kuracie mäso: Jemné a mäkké mäso

Jogurt  a iné fermentované mliečne výrobky pomáhajú zmäkčiť mäsové vlákna, takže ich môžete bezpečne použiť na výrobu marinád na kuracie mäso v rúre . Mnoho ľudí marinuje kuracie mäso v kefíre, ale v tomto prípade môže chuť hotového jedla obsahovať charakteristické tóny, ktoré nie sú príjemné pre každého. Odporúčame použiť biely jogurt namiesto kefíru – jeho kyslosť je jemnejšia. 

Marinovanie.jpg
www.canva.com

Na prípravu marinády na 1 kg kuracieho mäsa budete potrebovať:

  • Biely prírodný jogurt – 300 g
  • Dijonská horčica – 2 lyžice
  • korenisté bylinky (koriander, fialová bazalka, estragón) – 30 g
  • zelená cibuľka – 20 g
  1. Bylinky preberte, opláchnite studenou vodou a dôkladne osušte. Jemne nasekajte, odstráňte tvrdé stonky.
  2. Zelenú cibuľku na marinádu umyte a osušte papierovou utierkou. Nakrájajte na tenké krúžky. Všetku pripravenú zeleninu vložte do veľkej misy alebo hrnca.
  3. Pridajte biely jogurt a dijonskú horčicu. Zmiešajte ingrediencie na marinádu. Kuracie mäso nakrájajte na malé kúsky. Zmiešajte s marinádou. Nechajte na chladnom mieste 2-24 hodín.

Užitočné rady

Chuť jogurtovej marinády na kuracie mäso môžete spestriť použitím korenia a sušených byliniek. Kurkuma a zázvor dodajú pečenému mäsu orientálne tóny, mäta  sviežosť a sladká paprika príjemnú pikantnosť.

Pomarančová marináda: Citrusová sviežosť 

Pomarančová  marináda je vhodná na akúkoľvek časť kurčaťa, ale obzvlášť dobre funguje na kuracie krídelká pečené v rúre. V tomto recepte je množstvo marinádových ingrediencií vypočítané na 2 porcie, ale pokojne uvarte viac – je ťažké sa odtrhnúť.

Marinada na kura.jpg
www.canva.com

Na prípravu marinády pre 8 kuracích krídeliek budete potrebovať:

  • pomaranč- 1/2 ks.
  • sójová omáčka – 4 lyžičky.
  • cesnak – 1 strúčik
  • zázvor – 20 g
  • čierne korenie – 2 ks.
  • soľ – na špičke noža
  1. Ošúpte strúčik cesnaku a vložte ho do mažiara, pridajte čierne korenie a malú štipku soli. Nepotrebujete veľa soli, pretože budete používať sójovú omáčku. Ingrediencie rozmixujte na pastu.
  2. Pomaranč dôkladne umyte, môžete ho zaliať vriacou vodou. Rozrežte na polovicu, vytlačte šťavu a z jednej polovice odstráňte kôru jemným strúhadlom.
  3. Ošúpte kúsok zázvoru a nastrúhajte ho na jemnom strúhadle. V tomto recepte sa neodporúča nahrádzať čerstvý zázvorový koreň suchým práškom, pretože v práškovej forme je menej aromatický .
  4. Do malej misky nalejte pomarančovú šťavu a sójovú omáčku, pridajte cesnakovú a paprikovú pastu, strúhaný zázvor a pomarančovú kôru. Zmiešajte všetky ingrediencie.
  5. Vložte krídelká do výslednej marinády a premiešajte, aby boli dôkladne obalené marinádou. Nechajte krídelká pri izbovej teplote 15-20 minút, alebo ak máte čas, dajte ich do chladničky na 2-5 hodín.
  6. Marinované krídelká poukladajte do misky. Pomocou cukrárskeho štetca potrite vrch  zvyšnou marinádou v miske. Pečieme dozlatista, približne 25 minút, potom zapneme gril na 5-10 minút, aby sa opekli.

Užitočné rady

Ak radi experimentujete, pre exotickejšiu chuť môžete pomaranč nahradiť grapefruitom  – pečené kura bude mať nezvyčajnú jasnú chuť.

Ohnivá marináda: pikantná 

Ak milujete pikantné jedlá a premýšľate, ako marinovať kuracie mäso , recept nižšie je určený najmä pre vás. Chuť priamo závisí od kvality sójovej omáčky , preto si vyberte prírodný produkt a nie lacnejšie varianty. Predmarinované kúsky môžete piecť buď na grile, alebo v rúre.  

Ohiva.jpg
www.canva.com

Na prípravu marinády na 1 kg kuracích krídeliek budete potrebovať:

  • tmavá sójová omáčka – 2 šálky
  • Tabasco omáčka – podľa chuti
  • cukor – 3 lyžice
  1. V hrnci na strednom ohni zmiešajte sójovú omáčku a cukor a varte, kým sa tekutina nezredukuje o tretinu.
  2. Odstavte z ohňa, nechajte vychladnúť a podľa chuti pridajte omáčku Tabasco.
  3. Vložte krídelká do hrnca a odrežte z každého z nich poslednú falangu. Nechajte v chladničke 2-3 hodiny, alebo ešte lepšie, cez noc.
  4. Vyberte z chladničky, otraste prebytočnú tekutinu, položte krídelká na gril a opekajte na veľmi horúcom uhlí 5-6 minút, pričom ich počas varenia raz otočte. 

Marinádová glazúra: Karamelizovaná kôrka

Lahodnú marinádu na kuracie mäso pečené v rúre,  ktorá mu dodá chutnú lesklú kôrku, si môžete pripraviť pomocou akejkoľvek hotovej omáčky: adjika s paradajkami, teriyaki omáčka alebo dokonca horčica. Jediné omáčky, ktoré nie sú vhodné, sú tie, ktoré obsahujú priveľa cukru, ako napríklad narsharab alebo hoisin, pretože sa pri vysokej teplote rúry alebo uhlíkov veľmi rýchlo pripália.

Kura.jpg
www.canva.com

Na prípravu marinády pre jedno kura budete potrebovať:

  • sójová omáčka – 2 lyžice
  • teriyaki omáčka – 2 lyžice
  • olivový olej – 2 polievkové lyžice
  • cesnak – 3 strúčiky
  • korenie na kuracie mäso – 1 polievková lyžica
  • mleté ​​čierne korenie – podľa chuti
  • soľ – podľa chuti
  1. Kuracie mäso potrite zvnútra aj zvonka soľou a korením.
  2. Pripravte marinádu na kuracie mäso: cesnak pretlačte do misky, pridajte olivový olej, sójovú omáčku, teriyaki omáčku a korenie na kuracie mäso. Podľa chuti posypte mletým čiernym korením. Miešajte.
  3. Výslednou zmesou potrite kura zvnútra aj zvonka. Vložte do veľkej misy alebo hrnca. Prikryte potravinovou fóliou a nechajte 1 hodinu na chladnom mieste.

Marináda z kyslej smotany: krémová chuť a šťavnatosť

Nezamieňajte si marinádu z kyslej smotany s omáčkou v ktorej sa kuracie mäso dusí a podáva. V tomto recepte sa kyslá smotana používa výlučne na marinovanie mäsa, aby bolo mäkšie, šťavnatejšie a chutnejšie. Marináda z kyslej smotany je ideálna na kuracie prsia alebo stehná – môžete z nej získať nielen vynikajúci šašlik, ale aj vynikajúce mäso pečené v rúre na grile.

9117c4a4 f10d 481d ab47 ca5104fafde6.webp
Na prípravu marinády na 1 kg kuracieho filé budete potrebovať: kyslá smotana 20% - 200 g cesnak - 3-4 strúčiky citrónová šťava - 1 polievková lyžica. l. soľ - 1 čajová lyžička. mleté ​​čierne korenie - 1/2 čajovej lyžičky. paprika - 1 čajová lyžička. tymian (alebo kuracie korenie) - 1 čajová lyžička. V miske dôkladne zmiešame kyslú smotanu, cesnak (nasekaný alebo prelisovaný), citrónovú šťavu, soľ, korenie, papriku a koreniny. Kuracie mäso nakrájajte na kúsky vhodné na šašlik (lepšie je použiť prsia alebo stehno) a ponorte ich do marinády. Nechajte v chladničke 2-3 hodiny, alebo ešte lepšie, cez noc. Po uplynutí času môžete kuracie mäso vyprážať na grile, variť na grile alebo piecť v rúre na mriežke dozlatista.

Na prípravu marinády na 1 kg kuracieho filé budete potrebovať:

  • kyslá smotana 20% – 200 g
  • cesnak – 3-4 strúčiky
  • citrónová šťava – 1 polievková lyžica
  • soľ – 1 čajová lyžička.
  • mleté ​​čierne korenie – 1/2 čajovej lyžičky.
  • paprika – 1 čajová lyžička.
  • tymian (alebo kuracie korenie) – 1 čajová lyžička.
  1. V miske dôkladne zmiešame kyslú smotanu, cesnak (nasekaný alebo prelisovaný), citrónovú šťavu, soľ, korenie, papriku a koreniny.
  2. Kuracie mäso nakrájajte na kúsky vhodné na šašlik (lepšie je použiť prsia alebo stehno) a ponorte ich do marinády.
  3. Nechajte v chladničke 2-3 hodiny, alebo ešte lepšie, cez noc. Po uplynutí času môžete kuracie mäso vyprážať na grile, variť na grile alebo piecť v rúre na mriežke dozlatista.

Citrónová marináda: Kyslá a pikantná klasika

Kuracie mäso a citrón sú overená kombinácia. Skúste marinovať kuracie stehná s kosťou a kožou v citrónovej šťave so sójovou omáčkou a rozdrveným cesnakom a potom ich upiecť v rúre dozlatista. 

Na prípravu 4 porcií budete potrebovať:

  • kuracie stehná s kosťou a kožou – 8 ks.
  • citróny – 2 ks.
  • cesnak – 4 strúčiky
  • sójová omáčka – 2 lyžice
  • rastlinný olej – 50 g
  • kukuričný škrob – 1 čajová lyžička.
  • sladká mletá paprika – 1 čajová lyžička.
  • soľ – 1 čajová lyžička.
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • dlhozrnná ryža guľatá Mánya (varená) – na servírovanie
  1. Kuracie stehná potrite zo všetkých strán zmesou soli, čierneho korenia a papriky. Nechajte pod fóliou 10 minút.
  2. Citróny umyte kefkou, aby ste odstránili tenkú vrstvu vosku. Utrite dosucha. Kôru nastrúhajte jemným strúhadlom. Vytlačte šťavu z citrónov.
  3. Zmiešajte kôru a šťavu z citrónov so sójovou omáčkou a rastlinným olejom. Cesnak ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle priamo do marinády. Premiešajte a nalejte na kuracie stehná. Prikryte a nechajte pôsobiť 15 minút.
  4. Predhrejte rúru na 160 °C (najlepšie v režime konvekcie). Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie. Stehná vyberte z marinády a vložte ich do zapekacej misy kožou nahor (marinadu si odložte). Vložte do hornej tretiny rúry a pečte 30 minút.
  5. Marinádu zmiešajte so škrobom – je lepšie najprv zmiešať škrob s 1 polievkovou lyžicou studenej vody, potom nalejte do marinády a premiešajte. Kuracie stehná polejte marinádou z kukuričného škrobu a vráťte do rúry na 5 až 7 minút. Stehná podávajte horúce s ryžou guľatou Mánya a omáčkou, ktorá vznikla na panvici.

Užitočné rady

Rovnakým spôsobom môžete upiecť aj celé kura v citrónovej marináde; v tomto prípade budete musieť predĺžiť čas pečenia.

Paradajková marináda: bohatá, kyslá chuť

Paradajková marináda dobre zmäkčuje mäsové vlákna, dodáva mäsu šťavnatosť a miernu kyslosť. Šťavu naň si môžete rýchlo pripraviť z čerstvých paradajok v odšťavovači alebo si kúpiť hotovú, kvalitnú a najlepšie s dužinou. Marinujte v ňom krídelká alebo paličky a ak je vaším cieľom grilovať šťavnatý šašlik, vezmite si kuracie stehenné filety. Mimochodom, táto marináda je skvelá aj na bravčové mäso. 

Na marinovanie 2 kg mäsa budete potrebovať:

  • paradajky – 600 g
  • cibuľa – 4 ks.
  • cesnak – 3 strúčiky
  • minerálna voda – 150 g
  • mletý koriander – 1 čajová lyžička.
  • mletá sladká paprika – 1 čajová lyžička.
  • sušená bazalka – 1/2 čajovej lyžičky.
  • mleté ​​čierne korenie
  • soľ
  1. Pripravte si paradajkovú šťavu s paradajkovou dužinou. Každú paradajku prekrojte naprieč a zalejte vriacou vodou na 3 minúty. Odstráňte šupku, dužinu nakrájajte na kúsky a rozmixujte v mixéri alebo kuchynskom robote do hladka. 
  2. Cibuľu nakrájajte na polkruhy a cesnak nasekajte. Pridajte zeleninu do paradajkovej šťavy, znova rozmixujte do hladka. Zalejte perlivou vodou, osoľte podľa chuti a premiešajte.
  3. Kurací alebo bravčový krk nakrájajte na stredne veľké kúsky vhodné na kebab. Vložte do veľkej misy, posypte mletým čiernym korením, bazalkou, koriandrom a sladkou paprikou, premiešajte.
  4. Pripravenú marinádu z paradajok a cibule nalejte na kúsky tak, aby boli všetky pokryté. Premiešajte a mieste rukami, aby sa marináda lepšie vstrebala. Misku prikryte potravinovou fóliou a dajte do chladničky na 6 hodín alebo cez noc. 

Užitočné rady

Namiesto paradajkovej šťavy môžete použiť konzervované olúpané paradajky vo vlastnej šťave, vopred nasekané v mixéri, alebo paradajkovú pastu .  

Marináda s burčiakom: nezvyčajný spôsob, ako dodať šťavnatosť

Na marinovanie kuracieho mäsa sa kvas  používa oveľa menej často ako šťavy alebo fermentované mliečne výrobky. Hoci na mäso nemá menej účinný účinok: zmäkčuje vlákna, dodáva šťavnatosť a arómu. Marináda na báze burčiaku je vhodná pre všetky časti kurčaťa vrátane filé a celého tela.

Na prípravu marinády na 1 kg kuracieho mäsa budete potrebovať:

  • burčiak – 200 ml
  • rastlinný olej – 2 lyžice
  • cesnak – 3-4 strúčiky
  • soľ – 1 čajová lyžička.
  • cukor – 1 čajová lyžička.
  • mleté ​​čierne korenie – 1/2 čajovej lyžičky.
  • paprika  – 1 čajová lyžička.
  1. V hlbokej miske zmiešajte burčiak, rastlinný olej, cukor, soľ, korenie a papriku. Miešajte, kým sa soľ a cukor nerozpustia.
  2. Ošúpte a nasekajte cesnak, pridajte do marinády. Dobre premiešajte.
  3. Vložte kúsky kuracieho mäsa do marinády a dôkladne ich obaľte. Nechajte kuracie mäso marinovať 2-3 hodiny, alebo ešte lepšie, cez noc v chladničke. Marinované kuracie mäso sa môže vyprážať, piecť v rúre alebo grilovať.  

Vínna marináda: ušľachtilá chuť a jemnosť mäsa

Vínna marináda je klasika. Naša interpretácia má aj jeden zvrat. Odporúčame marinovať kuracie mäso nielen v bielom víne, ale aj s pridaním ananásu , cesnaku a rozmarínu. Marinované kuracie mäso sa môže piecť v rúre alebo vyprážať na panvici – v oboch prípadoch bude vynikajúce s chutnou zlatohnedou kôrkou.

Marinovanie 1.jpg
www.canva.com

Na prípravu 4 porcií budete potrebovať:

  • kuracie mäso s hmotnosťou 1 kg – 1 ks.
  • biele víno – 2 poháre
  • ananás – 4 šálky
  • rozmarín – 10-12 lístkov
  • cesnak – 2 strúčiky
  • rastlinný olej
  • soľ
  • citrón na servírovanie
  1. Urobte rez pozdĺž hrudnej kosti kurčaťa. Položte kurča späť nahor a pevne ho pritlačte rukou. Potom zabaľte do potravinárskej fólie a šľahajte, kým vták nemá jednotnú hrúbku.
  2. Ananás nakrájajte na malé kocky a cesnak na plátky. Víno nalejte do širokej nádoby, pridajte ananás, cesnak, soľ, korenie a listy rozmarínu. Vložte kuracie mäso do marinády a nechajte 2 hodiny.
  3. Na panvici rozohrejte olej, opečte kuracie mäso z každej strany 4 minúty. Prikryte, znížte teplotu a duste do mäkka, 20 minút. Alebo poukladajte na plech na pečenie a vložte do rúry predhriatej na 180 ℃ na 30 minút. Podávajte s plátkami citróna.

Užitočné rady

Marinádu nevyhadzujte – počas pečenia kurčaťa sa z nej dá pripraviť lahodná omáčka. Marinádu (spolu s ovocím, cesnakom a rozmarínom) nalejte do samostatného hrnca a na vysokom ohni odparte alkohol. Prilejte rovnaké množstvo kuracieho vývaru a zvarte na polovicu objemu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.