Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako môžete zachrániť jedlo, keď vám „spadlo“ priveľa soli?

priveľa soli
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako môžete zachrániť jedlo, keď vám „spadlo“ priveľa soli? Foto: www.freepik.com
reklama:

Tu sú spôsoby, ako zachrániť jedlo, ktoré je príliš slané.

Stalo sa to každému z nás, buď sme zabudli, že sme jedlo už osolili a pridali soľ, alebo sme jednoducho zo začiatku vypustili príliš veľa soli, tak či onak, výsledok je rovnaký: polievka, guláš, mäso , príloha alebo omáčka je teraz príliš slaná.

Ako teda napraviť takýto nešťastný trapas, aby ste to jedlo mohli podávať na večeru?

Tu sú štyri spôsoby, ako vniesť do jedla rovnováhu a najlepšie tipy, ktoré vám pomôžu jedlo vždy správne okoreniť.

Tu je postup, ako opraviť príliš slané jedlo

Pridajte kyslú prísadu

Nezníži to hladinu sodíka v hrnci, ale pridanie kyslej zložky, ako je citrónová šťava, ocot alebo dokonca paradajkový produkt, môže neutralizovať slanosť jedla.

Začnite čajovou lyžičkou, dobre premiešajte, aby sa nová ingrediencia spojila so zvyškom jedla, a pred pridaním ďalších skontrolujte výslednú chuť.

Pokúste sa vybrať kyslý prvok, ktorý sa bude dobre miešať a ladiť s chuťovým profilom pripravovaného jedla, napríklad na ryby použite citrónovú šťavu, nie balzamikový ocot.

Ak máte pochybnosti, použite kyselinu neutrálnej chuti, ako je ryžový ocot alebo biely vínny ocot; sú kompatibilné s množstvom rôznych jedál.

Pridajte sladidlo

Podobne skúste pridať náznak sladkosti, aby ste pôsobili proti príliš slanej omáčke.

Hnedý cukor alebo javorový sirup dodá pokrmu výraznú karamelovú chuť, ktorá môže dobre tlmiť slanú chuť. Ak požadujete neutrálnejšiu sladkosť, použite kryštálový cukor.

Pridajte mliečne výrobky

Smotanový mliečny výrobok oklame chuťové bunky a zachráni príliš slané jedlá. Hustá smotana alebo tyčinka masla sú dobrým riešením pre jedlo, ktoré sa musí trochu dlhšie variť.

Na konci varenia pridajte smotanu alebo tyčinku smotanového syra alebo masla a vypnite oheň, aby sa nerozvarili.

Zriediť jedlo

Okrem hrnca, do ktorej ste vypustili soľ, pridajte vodu alebo prísady na omáčku a týmto spôsobom môžete soľ pridať do hrnca s jedlom. Môžete napríklad pridať paradajkovú omáčku alebo vodu, alebo viac zeleniny, viac cestovín, viac mäsa, čokoľvek, čo pomôže znížiť množstvo na porciu. Takto sa vám podarí zvýšiť celkové množstvo jedla a zníži sa množstvo soli na porciu.

Namiesto toho, aby ste soľ len maskovali ako vo vyššie uvedených trikoch, v skutočnosti znížite množstvo sodíka na porciu, takže je to dobrý spôsob, ako postupovať, ak aj vy bojujete s diétou.

Trik so zemiakmi

Medzi gazdinkami sa hovorilo, že ak hodíte surový, ošúpaný a na kocky nakrájaný zemiak do hrnca s horúcou polievkou alebo gulášom, pri varení absorbuje časť soli. Hoci na tomto efekte majú zemiaky určitú zásluhu, je stále riskantné spoliehať sa len na to. V skutočnosti zemiak absorbuje tekutinu, pretože je plný škrobu, ale bude mať tiež veľmi jemný vplyv na konečnú hladinu soli v hrnci.

Tento spôsob nezaškodí vyskúšať, ak máte po ruke zemiak navyše. Majte na pamäti, že voda navyše, ktorú budete musieť pridať, keď zemiak absorbuje časť tekutiny, pomôže skôr ako množstvo soli absorbované samotným zemiakom.

Solenie po etapách

V kulinárskych školách sa trénujúci kuchári učia soliť a koreniť po etapách, aby zvýraznili každú vrstvu chuti, ktorú vytvoria. Ak napríklad dusíte cibuľu do polievky alebo omáčky, pridajte niekoľko štipiek soli a až potom prejdite na ďalší krok.

V obchode si vyberajte produkty, ktoré propagujú, že majú nižší obsah soli. Vývar, fazuľa a paradajkové produkty môžu obsahovať veľa soli, čo bude znamenať, že budete mať menšiu kontrolu nad chuťou.

Ochutnajte počas varenia

A ak to neradi robíte, je rozumné ochutnať jedlo počas varenia! Ak budete postupovať podľa vyššie uvedených tipov a dochucovať po etapách, dokážete doladiť chuť výsledného jedla.

Vyberte si druh soli a používajte ju dôsledne

Existujú všetky druhy soli, ktoré sa líšia veľkosťou a príchuťou.

Keďže je morská soľ hustá, je dvakrát slanejšia ako hrubá soľ. Mnoho profesionálnych kuchárov vyhľadáva pri varení kryštálovú soľ – hrubšie vločky sa ľahšie zachytávajú a rýchlo rozpúšťajú.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.