- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako na dokonalú piškótovú roládu? Prečítajte si pár tipov!
Ako na dokonalú piškótovú roládu? Prečítajte si pár tipov!
Piškótová roláda je lahodný dezert, ktorý málokto odmietne. Naplníme ju marmeládou alebo krémom a na povrchu ju môžeme posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť polevou. Tento múčnik si všetci radi vychutnávame pri rôznych príležitostiach. Roláda je vlastne tenký plát pečeného cesta, ktorý je naplnený krémom či džemom a stočený do tvaru valca. Následne ho krájame na plátky alebo trojuholníky. Základom tejto pochúťky je piškótové cesto vyrobené z vajec, cukru a múky.
Ako pripraviť cesto
Pre jednu roládu odporúčame použiť 5 vajec, 100–150 g krupicového cukru, 100 g polohrubej múky a 1 lyžicu oleja.
Na prípravu korpusu môžeme vychádzať z osvedčeného receptu na piškótové cesto. Najprv vyšľaháme žĺtky s cukrom, kým nezískajú nadýchanejšiu štruktúru. Potom pridáme lyžicu oleja, čo cesto urobí flexibilnejším, a jemne vmiešame múku spolu so snehom z bílků.
Ak chceme pripraviť hnedú roládu, môžeme časť múky nahradiť kakaovým práškom, ktorý pred použitím preosejeme. V prípade korpusu z orechov alebo kokosu olej nie je potrebný, pretože orechy obsahujú dostatok tuku.
Tip 1: Pre dosiahnutie dokonalého korpusu môžeme vyskúšať obratený postup, pri ktorom rýchlo vmiešame žĺtky a olej do bielkového snehu a potom opatrne primiešame múku.
Pečenie rolády
Cesto potom jemne rozotrieme na plech, ktorý sme predtým vyložili papierom na pečenie, a vložíme do predhriatej rúry na 170–180 °C. Pečieme krátko, približne 12–15 minút, pokiaľ sa povrch prestane lepiť. Dlhé pečenie spôsobí vysušenie a lámanie cesta.
Tip 2: Odporúča sa potrieť papier na pečenie tukom a posypať múkou, aby sa cesto po upečení dobre oddelilo.
Po upečení
Upečené cesto opatrne zložíme aj s papierom z plechu, jemne poprášime hladkou múkou, ktorá absorbuje prebytočnú vlhkosť, a prevrátime na čistý papier. Pôvodný papier potom opatrne odstránime. Ak sa papier neoddeľuje, môžeme ho ľahko navlhčiť studenou vodou.
Roládu stočíme aj s novým papierom, pričom necháme asi 10 cm nezatočených a zabezpečíme ju, aby sa neotvorila. Necháme ju úplne vychladnúť.
Náplň rolády
Na plnenie rolády môžeme použiť marmeládu, najlepšie ríbezľovú, malinovú alebo višňovú, ktorú zahrejeme a ak je príliš hustá, zriedime ju trochou horúcej vody.
Obľúbenou náplňou je tiež šľahačka, ktorú môžeme obohatiť o kúsky ovocia.
Inou možnosťou sú rôzne krémy, ako tvarohový, vaječný alebo pudingový s maslom. Maslo pomáha krému udržať tvar, čo je dôležité, aby sa roláda dobre krájala. Zaujímavou kombináciou je pikantná marmeláda s natretým krémom.
Plnenie rolády
Roládu rozbalíme a natrieme ju náplňou, pričom dbáme, aby sme nedali príliš veľa, inak by mohla pretekať. Posledných 5 cm cesto necháme bez náplne. Roládu pevne stočíme (už bez papiera) až do konca, necháme stuhnúť a ozdobíme.
Zdobenie rolády
Hotovú roládu môžeme jednoducho poprášiť práškovým cukrom alebo kakaom, alebo ju polejeme polevou či potrieme zbytkami krému. Na zdobenie môžeme využiť rôzne tipy, ktoré nájdete v článku o jednoduchom zdobení tort. Obľúbené sú aj posypy strúhaným kokosom alebo orechmi. Zdobenie krémom alebo modelovacími hmotami si však vyžaduje väčšie zručnosti.
Krájanie rolády
Roládu krájame naprieč na plátky hrubé približne 2 cm, pričom používame suchý nôž, ktorý sme predtým nahriali. Môžeme krájať aj striedavo šikmými a rovnými rezmi, čím vytvoríme trojuholníkové tvary. Ak sa objavia nejaké nedostatky, skvele ich zakryje čokoládová poleva.
Riešenie neúspechov
Nie vždy sa všetko podarí podľa predstáv. Ak sa vám korpus príliš praskne, po naplnení ho môžeme zlepiť a nakrájať ako rezy. Ďalšou alternatívou je rozdrobenie korpusu a vytvorenie chutných lízatiek alebo nepečených koláčov pomocou krému či marmelády.
Trpezlivým skúšaním sa určite dopracujete k ideálnemu výsledku. Prajeme veľa šťastia pri pečení!