- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako na mäkké perníčky? Vyskúšajte 5 tipov, ktoré spoľahlivo fungujú
Ako na mäkké perníčky? Vyskúšajte 5 tipov, ktoré spoľahlivo fungujú
Perníčky sú pravdepodobne najobľúbenejšími cukrovinkami. Ich výrazná korenená chuť a vôňa lahodí všetkým. Je to pečivo pomerne úsporné, obsahuje totiž málo vajec, tuku aj cukru. Základnú sladkosť a chuť im dodáva hlavne med a z jednej dávky cesta upečieme mnoho kúskov.
Najväčším problémom u tohto pečiva môže byť nepríjemné stvrdnutie, kedy hrozí, že si na perníčkoch poškodíme chrup. Tomuto stvrdnutiu voňavého pečiva sa dá ale ľahko predísť. Môžete vyskúšať niektoré naše tipy a uvidíte, že výsledkom budete milo prekvapení.
Ako na mäkké perníčky
Najviac sa nám osvedčili tieto rady:
- Vyberieme spoľahlivý recept. Na našom webe je niekoľko výborných receptov na mäkké perníčky.
Cesto nerozvaľkáme príliš dotenka, ale radšej cesto na perníčky rozvaľkáme na silu stebla. Príliš tenké cesto sa ľahko vysuší a rýchlo stvrdne.
Perníčky nesmieme prepiecť. Pečieme prudšie (pri teplote 180–190 °C) a len do okamihu, kým celý povrch zmatnie. Potom hneď vyberieme plech z rúry. Perníčky ešte trochu dôjdu na plechu.
Hneď po vychladnutí ich zabalíme do mikroténu alebo alobalu, aby nevyschli.
Do krabice s tvrdými perníčkami vložíme rozkrojené jablko – vďaka nemu čoskoro zmäknú. Jablko musíme kontrolovať a po čase vymeniť.
Vianočné perníčky
Ako teda na tie najmäkšie a najlahodnejšie perníčky? Postup je jednoduchý, pozrite sa na video:
Potrebujete kuchynského robota alebo mixér a niekoľko ingrediencií. Do misy preosejte 500 gramov hladkej múky, hneď vzápätí pridajte 180 gramov práškového cukru. Pokiaľ sú v ňom hrudky, môžete ich rozdrviť stierkou na cesto. Potom prisypte 2 lyžice kakaa, 1 balenie prášku do perníka a 1 lyžičku perníkového korenia. Akonáhle máte v mise všetky sypké ingrediencie, pridajte tie tekuté. Najprv 70 gramov rozpusteného vychladnutého masla, 2 celé vajcia a 80 gramov medu. Všetko zmiešať dohromady
Všetky ingrediencie v mise zmiešajte dohromady. Keď je hmota kompaktná, preložte cesto na pracovnú plochu a riadne ho prehneťte rukami. Perníčky môžete začať vykrajovať a upiecť ešte ten deň v predhriatej rúre na 170 ° C za zhruba 8 minút. V prípade, že nemáte dostatok času, pokojne si pečenie perníčkov nechajte na nasledujúci deň. Cesto v chladničke vydrží a výsledné perníčky budú rovnako krásne mäkké.
Ako na lesklé perníčky
Perníčky sa potierajú žĺtkom rozmiešaným s lyžicou vody. Keď pečivo potriete ešte pred tým, než ho vložíte do rúry, budú na sebe mať perníčky krásny melírovaný efekt. Pokiaľ žĺtkovú zmes nanesiete na práve upečené, ešte horúce perníčky, budú mať naopak krásne lesklý hladký povrch.
Zdroje: www.youtube.com, www.apetitonline.cz, avecplaisir.cz,www.ireceptar.cz, www.toprecepty.cz