Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako na perfektné linecké? Stačí dodržať systém 3-2-1 a pečivo zvládnu aj úplní začiatočníci

Ako na perfektné linecké?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako na perfektné linecké? Stačí dodržať systém 3-2-1 a pečivo zvládnu aj úplní začiatočníci Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Linecké kolieska, srdiečka alebo hviezdičky sú druhom cukroviniek, ktoré sa pečú snáď v každej rodine. Ide skrátka o takú vianočnú klasiku, ktorej sa čo do popularity vyrovnajú asi jedine vanilkové rožteky. Najlepšie sú s červenou marmeládou, a keď ich ešte dochutíte vanilkou a citrónovou kôrou, budú úplne dokonalé.

Linecké alebo krehké cesto

Linecké pečivo nielenže musí byť krehké, ale tiež sa radí medzi krehké cestá, ktoré sa vyznačujú práve svojou krehkosťou, ale aj tým, že sa doslova rozplývajú na jazyku a majú príjemnú maslovú chuť. Práve tuk je pri tomto ceste pomerne veľmi dôležitý, pričom najlepšie je samozrejme maslo.

Tuku je v lineckom pomerne dosť, preto sa na zlepenie kúskov cukroviniek veľmi nehodia maslové náplne, pretože by s nimi bolo príliš tučné. Naopak svieža červená marmeláda, ktorá je pre linecké typická, cukrovinky krásne doplnia.

Linecký koláč v menšom prevedení

Linecké pečivo je takou zmenšenou verziou lineckého koláča. Tento slávny rakúsky koláč sa tiež pečie z krehkého cesta, ktoré sa potrie červenou marmeládou a nakoniec sa ozdobí mriežkou z cesta. A práve z rakúskeho Linca pochádzajú aj linecké kolieska, ktoré sa pripravujú aj tu, len sa im hovorí Linzer Augen alebo linecké oči.

Čo znamená 3:2:1 a ako na dookola linecké?

Pre cesto na linecké je zásadná kúzelná formulka 3:2:1. Nejde však o žiadny tajný kód, ale jednoduchý pomer surovín, ktorý znamená, že na tri diely múky musíte dať dva diely masla a jeden diel cukru. Ako ale postupovať, aby malo cesto tú správnu konzistenciu a chuť? Stačí sa riadiť nasledujúcimi tipmi:

  • Pri príprave lineckého cesta je najdôležitejšie použiť vychladené ingrediencie, teda hlavne maslo, ktoré nie je potrebné nechávať povoliť. Maslo je najlepšie nasekať nožom na kúsočky a potom spojiť s múkou s cukrom a ďalšími sypkými surovinami (ako je treba citrónová kôra, orechy, kakao, prípadne korenie), aby vznikla akási drobenka. Snažte sa, aby maslo príliš neprišlo do kontaktu s teplom vašich rúk a pracujte rýchlo.
  • Múka sa používa pšeničná hladká, môžete ju nahradiť aj špaldovou alebo pohánkovou. Len myslite na to, že ak použijete múku bezlepkovú alebo s menším obsahom lepku, bude cesto drolivejšie. Časť múky môžete nahradiť aj najemno mletými mandľami alebo lieskovými orieškami, ktoré sa napokon používali aj v pôvodnej receptúre na linecký koláč. Ešte krehkejšie bude cesto, keď časť múky nahradíte kukuričným škrobom.
    Cukor je vhodnejší do cukroviniek práškový. Nijako to s ním ale nepreháňajte, na 1 kg múky stačí cca 300 g cukru. Navyše cukrovinky dosladia marmeláda.
  • Poslednou ingredienciou, ktorá sa do cesta pridáva, sú žĺtky. Tie sa pridávajú až k vypracovanej drobence z múky, cukru a masla. Práve vďaka žĺtkom je cesto krásne krehké. Niekedy sa navyše dodáva aj kypriaci prášok, ale ten u lineckého nie je taký nutný.
    Cesto je nutné vypracovať hlavne veľmi rýchlo a potom ich na nejakú dobu uložiť do chladu. Minimálna doba je 30 minút, lepšie je ich ale nechať v chladničke cez noc. Cesto vám potom pôjde lepšie váľať a nebude sa trhať. Pred ďalším spracovaním ich ale nechajte trochu povoliť.
    Cesto je najlepšie vyvaľovať medzi dvoma fóliami, aby sa doň nedostala ďalšia múka navyše, čo by spôsobilo drolivosť.
  • Na zlepenie cukroviniek je najvhodnejšia nejaká pikantná zaváranina, najlepšie ríbezľová, môžete ju ale nahradiť aj jahodovou alebo malinovou. Existujú aj netradičné varianty lineckého s makom, do ktorých sa dáva zaváranina citrusová. Marmeládu je najlepšie natierať na spodnú stranu cukroviniek, ktoré ležali na plechu. Je totiž rovnejší a lepšie potom priľne k druhému kúsku.
    Vrchný diel môžete ešte pocukrovať práškovým cukrom alebo aj preliať čokoládovou polevou a navyše dozdobiť nasekanými orieškami či cukrovým zdobením.
    Hotové pečivo treba nechať dobre odležať, aby sa prepojili chute cesta a marmelády a pečivo trochu zmäklo. Linecké by ste preto mali mať dokončené a uložené v škatuliach už do polovice decembra.

Zdroj: www.toprecepty.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.