Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako nahradiť maslo pri pečení?

Maslo.png
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
reklama:

V kuchyni často nastáva situácia, keď chcete upiecť niečo špeciálne, no jedna z ingrediencií  v chladničke chýba. Alebo možno budete musieť prispôsobiť recept tak, aby vyhovoval vašej strave a preferenciám chuti. Urobte napríklad menej kalorické pečivo alebo nájdite analógy živočíšnych produktov v prospech chudých a vegánskych produktov, ale bez straty konzistencie a chuti. Dnes si povieme, či je možné maslo v ceste nahradiť inými surovinami a ako to urobiť správne.

Prečo sa maslo pridáva do pečiva?

Aby sme pochopili, ako správne nahradiť maslo, poďme zistiť, akú úlohu hrá pri pečení. Maslo dodáva pečivu jemnú chuť a robí ho šťavnatým a mäkkým. Je to spôsobené tým, že maslo obsahuje tuk, ktorý sa pri vysokých teplotách topí a vytvára akési „lubrikanty“ cesta. A jeho tekutá časť funguje ako zvlhčovač vzduchu: v rúre sa premení na paru, vďaka čomu cesto kysne. Olej ovplyvňuje konzistenciu produktu: ak ho zmiešate s inými prísadami, dostanete koláč, a ak ho rozdrvíte na omrvinky, získate drobivé krehké pečivo. A samozrejme zabraňuje tomu, aby sa hotová pochúťka prilepila na formu.

Ak túto ingredienciu z receptu jednoducho odstránite, pečivo buď nevykysne, alebo bude suché. Najprv je však lepšie považovať nahradenie masla za experiment: výrobok sa nemusí na prvý raz ukázať správne, niekedy je potrebné zvýšiť množstvo a postupnosť pridávania ďalších výrobkov, aby bol dezert ako zvyčajne jemný a vzdušný. Pred upečením plnohodnotného cupcaku preto môžete aktualizovaný recept vyskúšať na ľahkých muffinoch.

Alternatívy masla pri pečení a dezertoch

Úloha masla sa môže preniesť na iné zložky bohaté na tuk. A aby bolo pečenie diétnejšie a zdravšie, použite ovocie. Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Kokosovy olej.png
www.canva.com

Kokosový olej. Tento olej je zdravou náhradou masla pri pečení, pomáha gastrointestinálnemu traktu a dezertu dodáva aj príjemnú kokosovú vôňu. Kokosový olej možno použiť v rovnakých pomeroch ako maslo.

Zeleninový olej. Olivový alebo rafinovaný slnečnicový olej bude tiež vhodnou náhradou masla. V prípade núdze sa môžete uchýliť k rastlinnému oleju – koniec koncov, takáto prísada sa vždy nájde v kuchyni. Majte však na pamäti, že to môže zmeniť štruktúru a chuť pečiva, tento olej sa najlepšie hodí do dezertov, ktoré nie sú príliš nadýchané. Maslo môžete nahradiť rastlinným olejom v pomere 1 až ¾. Napríklad, ak recept uvádza 100 g masla, mali by ste pridať trochu menej rastlinného oleja, asi 80 ml.

Orechové maslo. Toto, samozrejme, nie je diétna možnosť ako nahradiť maslo, ale je veľmi chutné. Okrem toho má tento produkt vďaka svojim vlastnostiam všetky šance stať sa plnohodnotnou náhradou masla. Bonusom je príjemná oriešková chuť. Na pečenie je lepšie použiť mandľové alebo kešu maslo. Aby všetko fungovalo presne, nahraďte jednu porciu masla rovnakou zmesou orechového masla a rastlinného oleja (v pomere 50/50).

Avokádo alebo banány. Tieto plody majú podobnú konzistenciu a v niektorých receptoch sa dajú použiť aj ako zdravá alternatíva masla. Banán môže tiež nahradiť časť cukru uvedeného v recepte a avokádo urobí štruktúru cesta trochu krémovejšou. Namiesto 1 šálky masla použite ½ šálky roztlačeného banánu alebo avokáda.

Avokado.png
www.canva.com

Jablkový pretlak. Jablkové pyré je ďalšou zdravou potravinou, ktorá sa často používa pri zdravom pečení. Mimochodom, ak je vaším cieľom jednoducho znížiť počet kalórií , môžete nahradiť iba časť masla ovocným pyré: týmto spôsobom to nebude mať vplyv na pečivo a dosiahnete požadovaný účinok. Ak chcete maslo úplne odstrániť, použite ½ šálky jablčného pyré namiesto 1 šálky masla. Namiesto jablka môžete skúsiť pomlieť iné produkty, napríklad tekvicu (nezabudnite však, že pečivu dodá charakteristický žltý odtieň).

Tvaroh alebo smotanový syr. Tieto ingrediencie cesto trochu oťažia, no pečivo je vďaka veľkému množstvu bielkovín výživnejšie.. Odporúčame vám najskôr experimentovať s touto náhradou na muffinoch alebo koláčikoch. Namiesto 1 porcie masla použite ½ porcie tvarohu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.