Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako nahradiť maslo pri pečení banánom: Geniálny trik, ktorý poznali už naše staré mamy!

Viete, že maslo sa dá pri pečení nahradiť rôznymi alternatívami?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Viete, že maslo sa dá pri pečení nahradiť rôznymi alternatívami? Foto: depositphotos.com
reklama:

Každému z nás sa už určite stalo, že sme sa pustili do pečenia sladkých dobrôt a až uprostred práce sme zistili, že nám chýba dôležitá ingrediencia – maslo. Bez paniky! Naše staré mamy poznali niekoľko šikovných trikov, ako ho jednoducho a efektívne nahradiť. Jednou z najzdravších a najchutnejších možností je banánové pyré.

Prečo je dobré nahradiť maslo ovocným pyré?

Maslo patrí medzi základné ingrediencie mnohých receptov na koláče, sušienky či muffiny. Ak však hľadáte zdravšiu alternatívu alebo vám doma chýba maslo, ovocné pyré je ideálnym riešením. Jeho výhodou je nielen to, že váš koláčik bude menej kalorický, ale zároveň pridáte do cesta príjemnú ovocnú chuť a jemnú šťavnatosť. Množstvo masla jednoducho nahraďte rovnakým množstvom pripraveného pyré.

Pozrime sa teda na jednotlivé druhy pyré, ktoré môžete vyskúšať.

Banánové pyré – skvelá voľba do sladkého cesta

Banán je jednou z najlepších náhrad za maslo, pretože dodáva pečivu vláčnosť a prirodzenú sladkosť. Stačí zrelé banány ošúpať, nakrájať na menšie kúsky a buď rozmixovať mixérom, alebo ich dôkladne roztlačiť vidličkou, až kým nevznikne hladká a jemná kaša. Výsledkom bude cesto, ktoré je vláčne, chutné a navyše aj oveľa zdravšie.

Jablkové pyré – univerzálna klasika

Ak nemáte práve po ruke banány, siahnite po jablkách. Tie sú dostupné počas celého roka a ich využitie pri pečení je veľmi obľúbené. Jablká ošúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na menšie kocky. Potom ich uvarte vo vode, kým nezmäknú a väčšina vody sa neodparí. Následne všetko rozmixujte do jemnej hmoty. Jablkové pyré sa hodí do báboviek, muffinov a dokonca aj lievancov.

Dyňové pyré – zdravá a chutná jesenná alternatíva

Mnohí možno nevedia, že aj dyňa dokáže dokonale nahradiť maslo. Najlepšou voľbou je populárna tekvica Hokkaido, no použiť môžete aj iné druhy dyní. Stačí ju nakrájať na menšie kocky, uvariť vo vode do mäkka a následne roztlačiť alebo rozmixovať na hladkú kašu. Dyňové pyré obohatí vaše pečivo o vlákninu, draslík a vitamíny.

Avokádové pyré – zdravé tuky s bonusom

Avokádo je ďalšou výbornou alternatívou k maslu, ktorá je bohatá na zdravé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, vlákninu, minerály a vitamíny. Zrelé avokádo jednoducho roztlačte na jemnú, olejovú pastu. Môžete ho využiť nielen pri pečení, ale aj ako chutnú nátierku na raňajkový chlieb. Vaše koláče budú jemné, vláčne a obohatené o extra výživné látky.

Podmaslie – ľahká náhrada masla s kyslastým nádychom

Podmaslie je síce tekutá alternatíva, ale veľmi efektívna. Pri pečení použite iba polovicu množstva, ktoré je uvedené v recepte na maslo. Nemáte doma podmaslie? Jednoducho zmiešajte šálku mlieka s jednou lyžicou citrónovej šťavy alebo octu a nechajte 5 minút odpočívať. Táto zmes perfektne imituje podmaslie a dodá pečivu príjemnú textúru a chuť.

Grécky jogurt – ideálny do muffinov či koláčov

Grécky jogurt je ďalšia zdravšia náhrada masla. Obsahuje vysoký podiel proteínov, vďaka čomu je výborný do koláčov, ktoré tak získajú vláčnosť a jemnosť. Použite približne polovicu množstva jogurtu oproti pôvodnému množstvu masla. Jogurt je vhodný najmä do muffinov, báboviek a koláčov s ovocím.

Olivový olej – zdravé tuky, najmä do slaných receptov

Olivový olej je zdravou alternatívou masla najmä v slaných receptoch ako chlieb, pagáče alebo slané sušienky. Dávkujte ho tak, že použijete o štvrtinu menej, než uvádza recept. Pre jemnejšiu chuť zvoľte rafinovaný olivový olej, pre výraznejšiu extra panenský.

Slnečnicový olej – lacná a dostupná možnosť

Slnečnicový olej je dostupnejší, lacnejší a jeho množstvo stačí dodržať podľa receptu, teda rovnaké množstvo ako masla. Je univerzálnou voľbou, ktorá sa hodí takmer do všetkých receptov na sladké aj slané pečivo.

Kokosový olej – podobné vlastnosti ako maslo

Veľmi obľúbenou náhradou je kokosový olej, pretože pri izbovej teplote je tuhý a po zahriatí sa rozpúšťa podobne ako maslo. Pri použití kokosového oleja zachovajte pôvodné množstvo uvedené v recepte. Vaše koláče budú mať príjemnú kokosovú arómu a správnu konzistenciu.

Náhrada škrobom – jednoduchá, ale účinná

Zaujímavou alternatívou je zmes škrobu a vody. V pomere 1 diel škrobu na 2 diely vody pripravte kašu, ktorú povaríte za stáleho miešania asi 5 minút. Po vychladnutí môžete túto hmotu použiť rovnako ako maslo. Táto náhrada je ideálna pre rôzne druhy cesta, najmä tam, kde sa vyžaduje menej tuku.

Ako vidíte, možností, ako nahradiť maslo, je viac než dosť! Vyberte si tú najvhodnejšiu podľa typu receptu a surovín, ktoré máte práve doma. Vaše pečivo bude nielen zdravšie, ale aj lahodnejšie, a pritom využijete ingrediencie, ktoré máte vždy po ruke.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.