- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako nahradiť prášok do pečiva
Ako nahradiť prášok do pečiva
Skúsení domáci kuchári a pekári vedia, že prášok do pečiva je dôležitou zložkou pri pečení. Niekedy však vzácny prášok nemusí byť po ruke. Vzdať sa pečenia? Rozhodne nie!
Zozbierali sme pre vás užitočné nápady, ako môžete nahradiť prášok do pečiva a dosiahnuť vynikajúce výsledky.
Sóda a vínny kameň
Prášok do pečiva – je potrebný, aby cesto získalo ľahkú a vzdušnú textúru, pomohol cestu aby bolo nadýchané.
Jedlá sóda má rovnaké chemické vlastnosti, ale v čistej forme bude fungovať oveľa horšie ako prášok do pečiva, ak v ceste chýba kyselina.
Univerzálna náhrada identického zloženia – zmes vínneho kameňa a sódy. Ak chcete v recepte nahradiť 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva, skombinujte 1/4 lyžičky sódy a 1/2 lyžičky vínneho kameňa.
Sóda a citrónová šťava
Jednoduchším tandemom je jedlá sóda a citrusová šťava. Je to kyselina, ktorá pomôže aktivovať sódu.
V takom prípade sa však z vášho pečiva môže vyvinúť mierna vôňa alebo chuť citróna, takže to berte do úvahy v kontexte s receptom.
Ak chcete úplne nahradiť prášok do pečiva, pridajte 1/4 lyžičky sódy a uhaste ju 1/2 lyžičkou citrónovej šťavy. Keď sóda prestane šumieť, môžete ju pridať do cesta.
tip :Ak váš recept obsahuje veľa čokolády, sóda bikarbóna môže fungovať dobre aj bez pridanej kyseliny.
Sóda a kyselina citrónová
Ak zmiešate sódu bikarbónu a kyselinu citrónovú, tak pri kontakte s tekutinou v ceste dôjde k želanej kyslej reakcii.
Kyselina citrónová má však veľmi výraznú chuť, preto treba túto náhradu použiť buď do intenzívne sladkých dezertov, alebo do citrónových.
Zmiešajte 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej a 1/4 lyžičky sódy a pridajte spolu so suchými prísadami do cesta.
Sóda a kefír
Ďalšia klasická kombinácia. Fermentované mliečne výrobky skvele spolupracujú so sódou, vďaka čomu je cesto nadýchané a vzdušné. Ak už máte v recepte kefír, môžete k suchým ingredienciám pridať čistú sódu. Alebo môžete tekutinu v ceste nahradiť malým množstvom kefíru (50-100 ml), ak to recept umožňuje.
tip :Alternatívou môže byť napríklad aj prírodný jogurt.
Melasa a sóda
Melasa je nielen sladká, ale aj jemne kyslá a skvele funguje pri pečení. Asi 50 gramov melasy je možné zmiešať s 1/2 lyžičky sódy bikarbóny, premiešajte a použite namiesto prášku do pečiva. Jedno upozornenie – určite upravte množstvo cukru alebo iných sladkých ingrediencií v recepte.
Ocot a sóda
Vždy výhodnou možnosťou je uhasiť sódu octom. Pridanie aj malého množstva octu však môže ovplyvniť chuť pečiva. Ak pripravujete intenzívne sladké jedlá, môžete použiť aj 9% stolový ocot. Pre mierne sladké pečivo je najlepšie použiť jablčný ocot alebo akýkoľvek iný ovocný ocot, ktorý obsahuje o niečo menej kyselín. Na 1/2 lyžičky sódy budete potrebovať 1lyžičku octu .
Sódovka
Ak nemáte po ruke prášok do pečiva, ale máte v chladničke fľašu sódovej vody, použite ju namiesto hlavnej tekutiny v recepte alebo ju nahraďte napríklad vodou alebo mliekom.
Samokypriacia múka
Nielen samotný prášok do pečiva, ale aj obyčajnú pšeničnú múku môžete nahradiť samokypriacou múkou, ktorá už obsahuje prášok do pečiva.
Ak máte túto múku v špajzi, použite ju do receptu.
Mimochodom, prášok do pečiva si môžete vyrobiť sami.
Aby ste to dosiahli, musíte zmiešať vínny kameň, sódu a kukuričný škrob, ktorý bude slúžiť ako stabilizátor, v nasledujúcich pomeroch:
- 10 lyžičiek vínny kameň
- 5 lyžičiek sódy bikarbóny
- 5 lyžičiek škrobu
Premiešame, dáme do pohára a pevne uzatvoríme. Zmes skladujte na suchom mieste až 3 mesiace.
Ak nemáte po ruke prášok do pečiva alebo sódu, vyšľahané bielka tiež môžu pridať objem vášmu pečivu.
Opatrne ich oddelíme od žĺtkov a šľaháme do nadýchanej hmoty.
Potom pridajte do cesta a veľmi opatrne premiešajte, aby zostali vzduchové bubliny.
V niektorých receptoch to môže byť hodnotná alternatíva.
Pamätajte, že aj varenie je veda. Takže, keď poznáte teóriu, nebojte sa experimentovať v kuchyni. A nech ste vždy len úspešné!