- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako najlepšie spracovať mäso?
Ako najlepšie spracovať mäso?
Ak venujete mäsu pozornosť pri nakupovaní, skladovaní aj príprave, odmení sa vám úžasnou chuťou. S našimi tipmi to zvládnete na jednotku
Bielkoviny potrebujeme na rast, obnovu buniek a tkanív, tvorbu svalov, produkciu hormónov a protilátok. Získavame ich iba z potravy.
Ich obľúbeným zdrojom je mäso, ktoré je možné pripravovať rôznymi spôsobmi:
- Keď robíte vývar, vložte mäso do studenej vody. Nezatiahne sa a uvoľní šťavu. Pridajte zeleninu aj korenie. Pri dlhom varení na miernom plameni a postupnom odoberaní vzniknutej peny získate skvelý vývar.
Máte chuť na varené mäso? Dajte ho do vriacej vody, šťava zostane vo vnútri. - Pred dusením mäso ľahko osmažte. Udrží v sebe šťavu a chuť mäsa bude výraznejšia. Použite cibuľový základ s paprikou či rascou. Mäso môžete dusiť v celku aj nakrájané na väčšie kúsky a nezabúdajte podlievať.
Guláš robíme aj na cibuli. Po pridaní mletej papriky čoskoro podlievajte, aby nezhorkla. - Pečieme väčšie kusy mäsa, aby sa nevysušilo. Tuhšie časti najprv poduste. Pečené mäso nechajte pred podávaním odpočinúť, šťava v ňom sa rovnomerne rozloží a pri krájaní nevytečie von. Steakom stačí 10 min, väčšie pečienky potrebujú viac času – moriak až 45 min! Skúste recept od Alberta bravčovú bábiku s figovou omáčkou.
- Pre dokonalý steak nemusíte mať gril, dá sa pripraviť aj na panvici! Vystačíte si s kvalitným kusom mäsa, ťažkou panvicou so silným dnom, olejom, soľou a čiernym korením. Dobré mäso nepotrebuje marinovanie ani hromady korenia. Zvoľte hovädzí roštenec, pupok, sviečkovú, prednú stehno alebo teľacie medailónky. Prémiové hovädzie steaky sú starené, čo znamená, že prešli zrením, kedy získavajú krehkosť a jemnosť. V Alberte nájdete široký výber kvalitných mäsa. Na bravčový steak odporúčame krkovicu, ktorá je pekne šťavnatá. Všetky druhy bravčového mäsa by mali byť dobre prepečené. Výnimkou je bábika, ktorá sa úplne prepiecť nemusí.
Mäso z chladničky vyberte aspoň pol hodiny pred úpravou. Kusy hrubé na dva prsty potrebujú aj hodinku. Steaky nenaklepávajte, len ich párkrát ľahko stlačte dlaňou. Naporciované steaky sa neumývajú. Osoľte až tesne pred vložením na panvicu alebo radšej až po upečení. Rozpáľte panvicu. Mäso sa potrebuje na povrchu rýchlo zatiahnuť, aby zostalo vo vnútri šťavnaté. Počas pečenia doň nepichajte vidličkou. Prepečenosť overíte stlačením mäsa. Čím viac kladie odpor, tým je prepečenejší. Hotový steak zakryte na 10–15 min alobalom, šťava sa v mäse rozloží a chuť bude na jedničku.
Zdroj: www.marianne.cz