Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako najlepšie zahustiť polievku: Zabudnutý trik našich starých mám, ktorý stále funguje najlepšie

Spôsobov, ako zahustiť polievku, je veľa
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Spôsobov, ako zahustiť polievku, je veľa Foto: depositphotos.com
reklama:

Radi si namiesto hlavného jedla doprajete výdatnú polievku? Možností je nespočetné množstvo, no ak chcete, aby bola naozaj sýta, je dobré vedieť ju správne zahustiť. V tradičnej slovenskej kuchyni je najznámejším spôsobom použitie zápražky, avšak naši starí rodičia poznali viaceré metódy, ako dodať polievke hustejšiu konzistenciu. Práve tie vám môžu pomôcť vtedy, keď vám klasická zápražka nechutí, prípadne si chcete recept trošku ozvláštniť.

Poctivá zápražka je osvedčenou klasikou

Zápražka predstavuje azda najtypickejší spôsob, ako bežne zahusťujeme rôzne polievky a omáčky. Pripravuje sa opekaním múky na tuku. Tento tuk môže byť maslo, olej, prepustené maslo (ghee) alebo bravčová masť, podľa toho, čo máte práve k dispozícii. Rovnako sa môže líšiť aj pomer múky a tuku – niekto preferuje hustejšiu zápražku s väčším množstvom múky, iný zase ľahšiu, kde je o čosi viac tuku. Keďže maslová zápražka vždy krásne vonia, mnoho gazdiniek ju pokladá za najlepšiu voľbu, a to najmä pri delikátnych polievkach, ako je krémová hrášková či špargľová.

Ak potrebujete polievku zahustiť len narýchlo a bez dlhého smaženia, siahnite po „záklechtke“. Tá sa pripravuje jednoducho: múku si rozhabarkujete v studenej vode, aby nevznikli hrudky, a za stáleho miešania vlejete do vriacej polievky. Nevonia síce maslom ako klasická zápražka, ale svoj účel splní.

Obilniny: Zabudnutí pomocníci, ktorí dodajú polievke štruktúru

V minulosti sa v slovenských kuchyniach častejšie používali rozmanité obilniny, ktoré dnes v špajzi veľa ľudí až tak často nemá. Medzi tradičné patrili krúpy, pšeno a pohánka. Tieto suroviny možno pridať do väčšiny zeleninových polievok, aby pôsobili hustejším a výživnejším dojmom. Pšeno aj pohánka sú bezlepkové, preto si ich obľúbili aj tí, ktorí hľadajú ľahšie stráviteľné či zdravšie alternatívy zahusťovania. Stačí si len zistiť, ako ich správne predvariť či spariť, aby nestratili chuť a nenasiakli príliš veľa vody.

Cestoviny, placky a vaječné triky

Naše staré mamy nezostávali len pri pšenici a pšene. Aby polievku zahustili, používali aj domáce cestoviny. Polievkové slíže či iné drobné cestoviny neboli bežne kupované v obchode, ale vyrábali sa ručne priamo v kuchyni. Ešte bežnejšou metódou bolo, že gazdiná pripravila jednoduché cesto, z ktorého urobila placky, a tie nakrájala na rezance rôznej šírky. Tie potom pridala do vývaru.

Ďalším šikovným spôsobom je zahustiť polievku vajíčkom, ktoré je už odjakživa dôležitým zdrojom bielkovín. Existuje pritom viacero postupov. Jeden z nich je rozšľahať vajce v troche mlieka a potom túto zmes za stáleho miešania pomaly pridať do horúcej polievky. Polievka zostane jemná, smotanovo zjednotená, no zároveň bude hustejšia.

Ak naopak obľubujete kúsky vajíčka, jednoducho ho rozšľahajte so štipkou soli a zvoľna vlievajte do variacej sa polievky. Vytvoria sa väčšie kúsky, ktoré sa skvelo hodia aj do zeleninových vývarov, napríklad do mrkvovej, zemiakovej či brokolicovej polievky.

Hustota vďaka rozmixovanej zelenine

Niekedy netreba hľadať žiadne výnimočné ingrediencie. Úplne postačí zelenina, ktorú už v polievke máte. Vhodnou voľbou bývajú napríklad zemiaky alebo koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler). Po dôkladnom uvarení ich môžete buď popučiť vidličkou, alebo – ako sa to robí dnes – rozmixovať ponorným mixérom. Týmto jednoduchým krokom nielenže dosiahnete hustejšiu konzistenciu, ale aj podčiarknete prirodzenú chuť samotnej zeleniny. V minulosti sa na to používalo pretláčanie cez sitko, dnes nám to mixér výrazne uľahčuje.

Zhrnutie a tip na záver

Na hustú a chutnú polievku nemusíte vždy siahnuť len po klasickej múčnej zápražke. Existuje množstvo spôsobov, ako docieliť výraznejšiu konzistenciu:

  • Obilniny (krúpy, pšeno, pohánka) vám polievku nielen zahustia, ale zároveň ju obohatia o vlákninu.

  • Vajce dokáže polievku nielen mierne zahustiť, ale aj zjemniť a dodať jej proteíny.

  • Rozmixovaná zelenina vytvorí prirodzene hustú štruktúru a je ideálna pre krémové polievky, ako aj pre klasické vývary.

  • Domáce cestoviny alebo placky nakrájané na pásiky sú obľúbeným „babským“ trikom, ktorý zároveň zasýti.

Vyskúšajte niektorú z týchto metód alebo pokojne ich vzájomne kombinujte, aby ste docielili výslednú chuť presne podľa svojich predstáv. Polievka môže byť plnohodnotným jedlom, pokiaľ jej dáte dostatok hustoty a pridáte suroviny, ktoré vás skutočne zasýtia.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.