Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako naložiť so zvyškom veľkonočnej koledy: Najlepšie vajíčkové nátierky

Vajíčková nátierka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vajíčková nátierka Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa skončia veľkonočné sviatky, veľa gazdiniek rieši rovnaký problém: čo so všetkými uvarenými vajíčkami, ktoré nestihli rozdeliť koledníkom alebo využiť počas sviatkov? Ak patria medzi tie, ktoré boli počas Veľkej noci uvarené natvrdo a následne pekne ozdobené, je prirodzené, že po sviatkoch hľadáme spôsoby, ako ich zužitkovať bez zbytočného plytvania. Jednou z najlepších a najjednoduchších možností je pripraviť si chutné vajíčkové nátierky. Napriek tomu, že receptov na vajíčkovú nátierku existuje nespočetné množstvo, možno ešte nepoznáte každú z nich. Inšpirujte sa preto nasledujúcimi štyrmi variáciami, ktoré oživia nielen vašu veľkonočnú kuchyňu, ale hodia sa i kedykoľvek počas roka.

Prečo práve vajíčka natvrdo?

Vajíčka uvarené natvrdo sa často používajú ako ozdoba na sviatočný stôl počas Veľkej noci, a to predovšetkým preto, že ich zdobenie patrí medzi tradičné činnosti mnohých rodín. Často sa maľujú, oblievajú rôznymi farbami alebo zdobia voskom. Niektorí ľudia však dávajú prednosť len vyfúkaným vajíčkam, z ktorých sa vytvárajú tzv. kraslice na zavesenie či vystavenie. Ak ste si ale namiesto vyfúkavania uvarili väčšie množstvo vajec, ktoré ste napokon nepoužili, nastáva otázka, ako ich čo najpraktickejšie využiť. Vajíčka je možné nakrájať do zeleninového šalátu, pridať ich ako ozdobu na obložené chlebíčky či použiť pri príprave jednoduchých, no pritom neuveriteľne chutných nátierok.

1. Jednoduchá vajíčková nátierka

Táto verzia vajíčkovej nátierky je klasika, ktorú zvládnu aj začínajúci kuchári. Je krémová, rýchlo hotová a hodí sa na akékoľvek pečivo – od čerstvého chleba až po slané rožky alebo bagety.

Budete potrebovať:

  • 3 vajcia uvarené natvrdo

  • 1 lyžičku plnotučnej horčice

  • 1 lyžicu zmäknutého masla

  • 2 lyžice pomazánkového masla

  • trocha pažítky

  • soľ podľa chuti

Postup:

  1. Vajcia, ktoré ste si vopred uvarili natvrdo, ošúpte a rozkrojte na polovicu.

  2. Vyberte žĺtky a vložte ich do misky.

  3. Žĺtky dôkladne rozpučte vidličkou a pridajte k nim zmäknuté maslo, plnotučnú horčicu, pomazánkové maslo a nakrájanú pažítku.

  4. Bielka si nakrájajte na drobné kocky a pridajte k rozpučenej zmesi žĺtkov.

  5. Všetko spolu premiešajte a osoľte podľa chuti.

  6. Nátierku podávajte na čerstvom pečive, prípadne ju môžete využiť ako základ pri príprave obložených chlebíkov.

Tip: Ak máte radi jemne kyselkavú príchuť, môžete pridať aj pár kvapiek citrónovej šťavy. Vďaka tomu bude nátierka ešte ľahšia a osviežujúcejšia.

2. Vajíčková nátierka s cesnakom

Niektorí z nás si pri vajíčkových nátierkach obľúbili výraznejšie chute. Ak patríte medzi tých, ktorí milujú arómu a chuť cesnaku, táto verzia je práve pre vás.

Budete potrebovať:

  • 5 vajec uvarených natvrdo

  • 2 lyžice majonézy

  • 1 lyžičku plnotučnej horčice

  • 1 stredne veľkú cibuľu

  • 2 lyžice zmäknutého masla

  • 3 strúčiky cesnaku

  • soľ

  • čierne korenie

Postup:

  1. Najprv vajíčka ošúpte a nakrájajte na malé kocky.

  2. Cibuľu nasekajte na jemno. Ak chcete intenzívnejšiu cibuľovú chuť, môžete použiť viac cibule alebo zvoliť pikantnejší druh.

  3. Vajíčka dajte do misy, primiešajte k nim majonézu, nakrájanú cibuľu, zmäknuté maslo a horčicu.

  4. Cesnak prepasírujte alebo ho nasekajte nadrobno a tiež pridajte do nátierky.

  5. Nakoniec zmes osoľte, okoreňte a všetko dôkladne premiešajte.

  6. Podávajte na čerstvom chlebe, rožkoch alebo bagetách a podľa chuti môžete dozdobiť napríklad vňaťou z petržlenu.

Poznáte veľkonočný klobásnik?
Je to niečo medzi kysnutou buchtou a knedľou, do ktorej sa pridáva klobása. Výsledkom je vláčne pečivo s mäsovou náplňou – chutný a nevšedný pokrm, ktorý sa hodí nielen na Veľkú noc, ale aj kedykoľvek počas roka.

3. Vajíčková nátierka so syrom

Ak milujete syr a uprednostňujete krémovejšiu konzistenciu, skúste túto nátierku, ktorá skvelo využije zvyšné vajíčka natvrdo. Môžete ju servírovať ako oblohu k zelenine či ako súčasť chlebíčkov na oslavy.

Budete potrebovať:

  • 4 vajcia uvarené natvrdo

  • 100 g taveného syra

  • 100 g tvrdého syra (napríklad gouda)

  • 100 g kvalitnej šunky od kosti

  • 100 g pomazánkového masla

  • 100 g majonézy

  • 3 jarné cibuľky

  • soľ

  • čierne korenie

Postup:

  1. Uvarené vajcia ošúpte a spolu s tvrdým syrom a šunkou ich nastrúhajte na jemno.

  2. Jarnú cibuľku nakrájajte na tenké kolieska, pričom použite hlavne bielu časť (zelenú môžete pridať na ozdobu).

  3. Všetky ingrediencie (vajcia, syr, šunku a cibuľku) vložte do väčšej misy.

  4. Pridajte tavený syr, pomazánkové maslo, majonézu a trochu soli a korenia.

  5. Dôkladne premiešajte, aby vznikla krémová konzistencia.

  6. Ak chcete, nechajte nátierku pred podávaním chvíľu postáť v chladničke, aby sa chute ešte lepšie prepojili.

Tip: Táto nátierka je ideálna aj ako základ pri výrobe chlebíčkov – stačí ju natrieť na pečivo a dozdobiť čerstvou zeleninou alebo plátkom šunky.

4. Vajíčková nátierka s tvarohom

Ak hľadáte zdravšiu alternatívu s menším obsahom tukov, môžete vsadiť na kombináciu vajec a tvarohu. Nátierka je osviežujúca, chutná a bohato obohatená o bielkoviny.

Budete potrebovať:

  • 4 vajcia uvarené natvrdo

  • 200 g mäkkého plnotučného tvarohu

  • 1 lyžičku plnotučnej horčice

  • 2 jarné cibuľky

  • 4 reďkovky

  • trochu pažítky

  • trochu petržlenovej vňate

Postup:

  1. Ošúpte vajcia, nakrájajte ich na malé kocky a vložte do misy.

  2. Pridajte k nim aj nakrájané reďkovky. Pre výraznejšiu chuť môžete reďkovky pokrájať nahrubo alebo použiť rôzne odrody.

  3. V miske spojte tvaroh, horčicu a nasekanú jarnú cibuľku, potom pridajte vajcia s reďkovkami.

  4. Všetko osoľte, okoreňte a dochuťte nadrobno posekanou pažítkou a petržlenovou vňaťou.

  5. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky chute spojili.

  6. Nátierka chutí výborne na celozrnnom pečive a môžete ju ozdobiť klíčkami (napríklad žeruchou).

Dlhšia trvanlivosť a tipy na skladovanie

Pri vajíčkových nátierkach je dôležité myslieť na ich trvanlivosť – keďže obsahujú uvarené vajcia, majonézu či mliečne výrobky (maslo, tvaroh, syr), odporúča sa ich skladovať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe. Väčšinou by sa mali skonzumovať do dvoch až troch dní. Ak pripravujete nátierku na rodinnú oslavu, uistite sa, že ju uchovávate v chlade až do chvíle, kým ju budete podávať.

Zhrnutie
Vajíčkové nátierky patria medzi najobľúbenejšie pokrmy, ktoré gazdinky pripravujú v období po Veľkej noci, keď sa nahromadí veľké množstvo vajec uvarených natvrdo. Či už vyskúšate variant s horčicou, s cesnakom, so syrom alebo s tvarohom, vždy si pochutíte na rýchlom, jednoduchom a zároveň výživnom jedle. Navyše, takéto nátierky môžete ľahko prispôsobiť vlastnej chuti pridaním rôznych byliniek, korenín alebo ďalších prísad. Neváhajte teda využiť nasledujúce dni na objavovanie vlastných variácií vajíčkových nátierok a vychutnajte si ich s čerstvým pečivom alebo ako súčasť studených mís na oslavách a posedeniach.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.