Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Ako naše staré mamy marinovali bravčový bôčik: Tradičná pochúťka hotová raz-dva

Bravčový bôčik
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bravčový bôčik Foto: depositphotos.com
reklama:

Radi si občas doprajete niečo výdatné a poriadne šťavnaté? Potom vás tento domáci recept na nakladaný bravčový bôčik určite poteší. Je to jednoduchá, ale veľmi chutná delikatesa, ktorá sa hodí na každú grilovačku či rodinnú oslavu. Skvele ladí nielen s pivom, ale aj s kvalitným vínom. Pripravte si túto dobrotu podľa starého osvedčeného postupu, ktorý si ešte pamätajú naše babičky – a budete prekvapení, ako rýchlo si ju obľúbite.

Výber mäsa rozhoduje o výsledku

Základom úspechu je bezpochyby kvalitný kus mäsa. Na marinovanie sa najlepšie hodí vykostený bravčový bôčik. Ak by ste ho chceli neskôr piecť, pokojne siahnite aj po variante s kosťou, napríklad s rebrami. Ideálne je zohnať asi 2 kilogramy čerstvého mäsa – najlepšie z overeného mäsiarstva alebo priamo od farmára. Domáce mäso má pred obchodným veľký náskok – je prirodzenejšie, šťavnatejšie a bez zbytočných chemikálií.

Starostlivá príprava je kľúčová

Najskôr si pripravte ostrý nôž a poriadne očistite kožu bôčika od nečistôt. Mäso následne dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou. Potom ho nakrájajte na stredne veľké porcie – tak, aby sa zmestili do zaváracích pohárov a dali sa ľahko servírovať.

Aromatický nálev dodá bôčiku charakter

V hrnci si pripravte korenený soľný nálev. Do 1 litra vody pridajte približne 150 gramov kuchynskej soli. Potom nasypte niekoľko guličiek čierneho korenia, trochu celého koriandra a pár bobkových listov. Zmes nechajte variť aspoň 15–20 minút, aby sa z korenín uvoľnili všetky chute a vône. Medzitým si nakrájajte 10–12 strúčikov cesnaku na tenké plátky – ten dodá mäsu typický „šmrnc“ a lahodnú arómu.

Plnenie pohárov: poctivá domáca práca

Zaváracie sklené poháre, ktoré použijete, musia byť sterilné – to znamená dôkladne umyté a vyparené, aby sa predĺžila trvanlivosť naloženého mäsa. Do každého pohára vrstvite striedavo cesnak a kúsky nakrájaného bôčika. Netlačte obsah nasilu – nechajte asi štvrtinu pohára voľnú, aby mal nálev priestor preniknúť do každej štrbiny. Nalejte ešte horúci slaný vývar priamo do pohárov. Ak ste mäso predtým krátko podusili, môžete použiť aj vychladnutý nálev. Poháre dobre uzavrite a nechajte ich voľne vychladnúť pri izbovej teplote.

Odležaním získa bôčik tú správnu chuť

Po vychladnutí presuňte poháre do chladničky. Tam nechajte bôčik odpočívať 5 až 6 dní. Po uplynutí tohto času vyberte mäso zo zaváracích pohárov, osušte každý kúsok papierovou utierkou a pripravte si zmes korenín na finálne dochutenie.

Koreninová zmes na záver

V miske zmiešajte dve čajové lyžičky mletej sladkej papriky, tri štvrtiny lyžičky mletého koriandra, pol lyžičky mletého feniklu a rovnaké množstvo mletého bobkového listu. Ak máte radi intenzívnejšie chute, pokojne si pridajte aj trochu rasce, chilli alebo sušeného tymianu. Každý kúsok mäsa v tejto zmesi dôkladne obaľte a následne ho zabaľte do pečiaceho papiera.

Do mrazničky a pripravené na každý deň

Takto pripravený bôčik vložte na 24 hodín do mrazničky. Po vytiahnutí ho môžete krájať na tenké plátky – výborne chutí s čerstvým chlebom, horčicou alebo cibuľkou. Môžete ho však využiť aj ako základ do teplých jedál – napríklad do fazuľovej polievky, kapustnice či na opekanie so zemiakmi.

Takto naložený a zmrazený bôčik vám vydrží dlhý čas a máte ho kedykoľvek po ruke, keď dostanete chuť na niečo výnimočné. Ak však dávate prednosť prirodzenejšej chuti bez výrazných korenín, pokojne túto fázu vynechajte – bôčik je výborný aj len tak s cesnakom a nálevom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.