Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako naše staré mamy pripravovali špenát z pŕhľavy? Je to výnimočný liek lahodnej chuti a úplne zadarmo

Žihľavový špenát - zdravá pochúťka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Žihľavový špenát - zdravá pochúťka Foto: depositphotos.com
reklama:

Jar je tu a s ňou prichádza aj obdobie, keď príroda ponúka to najzdravšie a zároveň najdostupnejšie, čo má – mladé pŕhľavy. Táto zelená rastlinka, ktorej listov sa ľudia často stránia kvôli drobnému popŕhleniu, je v skutočnosti jednou z najúčinnejších liečivých bylín u nás. Pŕhľava pomáha pri jarných očistných kúrach v podobe čaju, hodí sa do rôznych polievok, možno ňou ochutiť šaláty a výborne sa z nej dá pripraviť aj chutný „špenát“. Naše staré mamy to dobre vedeli a s radosťou ju využívali v kuchyni, pretože nielenže obohatí jedlo o cenné látky, ale v tomto období ju môžete nazbierať takmer kdekoľvek – úplne zadarmo.

Prečo si nazbierať mladé pŕhľavy práve v apríli?

V apríli sú pŕhľavy v plnej sile. Najmä mladé, ešte menšie rastlinky obsahujú vysokú koncentráciu vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré prispievajú k celkovej regenerácii organizmu po zime. Ak ste už niekedy počuli o pŕhľavovej kúre na vlasy, viete, že táto rastlina podporuje lesk a kvalitu vlasov a je skvelou súčasťou rôznych kozmetických receptov. Netreba však zabúdať ani na jej široké kulinárske využitie. Pŕhľavy sú ideálne do jarných polievok, do rôznych nákypov (vrátane tradičnej veľkonočnej plnky) a samozrejme do obľúbeného „pŕhľavového špenátu“.

Pŕhľavu (známu aj ako žihľava) mnohí považujú za obyčajný burinný rast, no pravda je taká, že predstavuje hotový prírodný multivitamín. Najviac výživných látok sa nachádza v listoch a špičkách mladej rastliny, no využiteľné sú aj stonky, korene či kvety. Najprospešnejší je však vysoký obsah chlorofylu, vitamínu C, železa, vápnika či horčíka. Pŕhľava pomáha pri vírusových aj bakteriálnych infekciách, pri bolestiach hlavy a účinne čistí krv. Priaznivo pôsobí na trávenie a činnosť pečene, žlčníka i sleziny. Často sa odporúča všetkým, ktorých trápia dýchacie ťažkosti, kašeľ alebo zápaly dýchacích ciest, a tiež tým, čo bojujú s chudokrvnosťou či celkovou únavou.

Zaujímavý je aj jej priaznivý vplyv na alergické prejavy, keďže pŕhľava obsahuje flavonoid kvercetín. Ten pomáha obmedzovať uvoľňovanie histamínu v tele, ktoré spôsobuje napríklad svrbenie či kýchanie. Často ju používajú ľudia trpiaci dnou, reumou a chorobami obličiek – pomáha vyplavovať nežiaduce látky z tela a zmierňovať zápaly. Pri vonkajšom použití priaznivo pôsobí na kvalitu pokožky a povzbudzuje rast vlasov. V podstate sa dá povedať, že pŕhľava je univerzálnou bylinkou, ktorú by sme mali mať v našej kuchyni aj v domácej bylinkovej lekárničke.

Kde a kedy pŕhľavu zbierať?

Keďže pŕhľava rastie na mnohých miestach – od záhrad až po lúky a okraje ciest – je dôležité vybrať si čisté miesto, kde nehrozí znečistenie priemyselnými odpadmi alebo výfukovými plynmi. Hoci pŕhľava rastie počas celého BOSORKA príchuť do jedálčného obdobia, najlepším obdobím na zber mladých častí je práve jar, konkrétne apríl. Vtedy rastlina obsahuje menej dusíka a maximum živín. Pri zbere si chráňte ruky rukavicami, aby ste predišli popŕhleniu, a doma potom listy dobre umyte. Ak nestihnete všetku pŕhľavu spotrebovať hneď, môžete ju skladovať v chladničke vo vlhkej utierke alebo mikroténovom vrecku – pokojne vydrží až týždeň.

Špenát z pŕhľavy ako ho poznali naše staré mamy

Ak chcete s pŕhľavou v kuchyni začať, určite vyskúšajte práve „špenát“, ktorý vyniká nielen skvelou chuťou, ale aj zdravotnými účinkami. Vďaka vysokému obsahu železa a vitamínov si posilníte organizmus a vychutnáte si neobyčajný kulinársky zážitok.

Budete potrebovať:

  • Plný väčší hrniec čerstvých mladých pŕhľav

  • 6 veľkých mäsitých paradajok

  • 1 šalotku

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 dcl vínneho octu

  • 2 lyžičky paradajkového pretlaku

  • 1 dcl olivového oleja

  • soľ, korenie (najlepšie čerstvo namleté)

Postup:

  1. Najskôr si pripravte šalotku – nakrájajte ju nadrobno. Cesnak zbavte klíčkov a pokrájajte na tenké plátky. Paradajky sparte horúcou vodou, ošúpte ich a pokrájajte na malé kúsky. Rovnako nakrájajte aj pŕhľavu – stačí nasekať listy a vrchné časti stoniek.

  2. V hrnci vhodnom aj do rúry (napríklad liatinovom) rozohrejte olivový olej a pridajte šalotku. Akonáhle začne sklovitieť, primiešajte cesnak a pŕhľavu. Poriadne premiešajte, nech sa všetko spojí.

  3. Pŕhľavu potom pokvapkajte vínnym octom a restujte dovtedy, kým sa ocot úplne neodparí.

  4. K zmesi pridajte nakrájané paradajky, paradajkový pretlak, zvyšok olivového oleja, štipku soli a čerstvo namleté korenie. Zalejte horúcou vodou, ktorú ste použili na sparenie paradajok, aby sa chute ešte lepšie prepojili.

  5. Priveďte k varu, prikryte hrniec pokrievkou a vložte do rúry predhriatej na 200 °C. Nechajte dusiť približne 30 minút. Následne pokrievku odstráňte a nechajte časť vody odpariť, aby zmes získala hustejšiu konzistenciu.

Výsledkom je lahodný špenát z pŕhľavy, ktorý môžete podávať s pečeným mäsom, rybou alebo aj s pečenými zemiakmi či zemiakovým pyré. Naše staré mamy často špenát z pŕhľavy servírovali k rôznym typicky jarným jedlám – je to rýchla, zdravá a finančne nenáročná alternatíva, ako si dopriať čosi nové a zároveň prospešné pre telo.

Tip na záver

Ak máte radi mäso alebo ryby, môžete ich dusiť priamo s pŕhľavou v rúre. V takom prípade však občas skontrolujte, či nie je potrebné priliať trošku horúcej vody. Pŕhľava jedlo krásne prevonia a doplní ho o prospešné látky.

Tento recept a tipy vychádzajú z tradičných postupov overených generáciami a zároveň reflektujú moderné poznatky o prospešných účinkoch pŕhľavy. Vďaka tomu si môžete dopriať chutné jedlo, posilniť svoje zdravie a objaviť zabudnuté poklady našich starých mám – všetko počas jarnej sezóny, keď je pŕhľava najkvalitnejšia. Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.