Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako nepokaziť linecké pečivo: Týmto chybám sa pri vianočnom pečení určite vyhnite

Ako nepokaziť linecké pečivo: Týmto chybám sa pri vianočnom pečení určite vyhnite
Ako nepokaziť linecké pečivo: Týmto chybám sa pri vianočnom pečení určite vyhnite Foto: depositphotos.com
reklama:

Len čo sa v kuchyni rozvonia linecké, mnohí z nás majú pocit, že Vianoce sú už naozaj tu.

Krehké maslové cesto s kyslastou marmeládou je jednoducho klasika, ktorá nikdy nesklame. A hoci sa zdá, že na tomto druhu pečiva sa nedá veľa pokaziť, opak je pravdou – pár drobných chybičiek dokáže výsledok poriadne ovplyvniť. Linecké môže byť tradičné, makové, orechové či plnené rôznymi náplňami, no základ ostáva rovnaký: správna príprava.

Najbežnejšie chyby, ktoré môžu linecké pokaziť

1. Suroviny „od oka“ a lacné náhrady
Ak chcete mať linecké krehké a voňavé, nezačínajte kompromismi. Skutočné maslo, kvalitná múka, pravá vanilka a jemný práškový cukor sú základ. Nahrádzať maslo lacnými tukmi sa jednoducho nevypláca – je to poznať na chuti aj konzistencii.

2. Vynechané preosievanie
Múku aj práškový cukor je dobré preosiať. Cesto je potom ľahšie, lepšie sa spája a neobjavujú sa v ňom neželané hrudky. Tento krok nezaberie veľa času a dokáže spraviť veľký rozdiel.

3. Maslo príliš teplé
Do lineckého patrí studené maslo. Keď je mäkké, cesto sa rýchlo znehodnotí – lepí sa, rozteká a po upečení nemá správnu štruktúru. Ideálne je vybrať maslo tesne pred prípravou, nakrájať ho na menšie kúsky alebo ho nastrúhať.

4. Nadmerné miesenie
Linecké nie je cesto, ktoré sa má dlho spracovávať. Ak ho premiesite, začne sa drobiť alebo lepiť a tvarovanie bude trápením. Cesto sa má len rýchlo spojiť, nie hnietiť.

5. Žiadny čas na odpočinok
Ak sa snažíte pracovať s cestom hneď po jeho vypracovaní, narobíte si len zbytočné nervy. Studený odpočinok cez noc v chladničke zabezpečí, že sa nebude trhať ani lepiť a pri pečení si zachová tvar.

6. Pracovná plocha utopená v múke
Pri vaľkaní stačí len jemné podsypanie. Ak to preženiete, do cesta sa dostane príliš veľa múky a pečivo bude tvrdé a mdlé. Naopak, ak ho nepoprášite vôbec, bude sa lepiť. Nájsť strednú cestu je kľúčové.

7. Nesprávna hrúbka cesta
Linecké by malo mať približne 3 milimetre. Takto upečené je krehké, ale nie lámavé. Príliš tenké sa bude rozpadať, príliš hrubé zostane vo vnútri ťažké a nedopečené.

8. Pečenie „na studeno“ alebo prepečenie
Tvary klaďte na plech až vtedy, keď je rúra skutočne vyhriata. Pečivo by malo zostať svetlé – ak začne chytať výrazný zlatistý odtieň, je už prepečené a po vychladnutí zbytočne tvrdé. Recepty sú orientačné, riaďte sa hlavne tým, ako pečie vaša rúra.

Kedy linecké plniť?

Upečené kúsky nechajte jeden deň odstáť. Až potom ich plňte marmeládou, lekvárom, čokoládou alebo krémami. Krémové náplne používajte až tesne pred sviatkami, aby vydržali čerstvé.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.