Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako nepokaziť špenát: Týchto 9 chýb vám pokazí chuť, farbu aj hodnotu

Ako nepokaziť špenát: Týchto 9 chýb vám pokazí chuť, farbu aj hodnotu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako nepokaziť špenát: Týchto 9 chýb vám pokazí chuť, farbu aj hodnotu Foto: depositphotos.com
reklama:

Špenát je zeleninový symbol jari a svoje miesto si nájde aj počas veľkonočných sviatkov – obzvlášť na Zelený štvrtok, keď sa tradične podávajú zelené pokrmy pre podporu zdravia. Mnoho ľudí však pri jeho príprave nevdojak opakuje rovnaké chyby, ktoré vedú k nechutnej hmote na tanieri. A pritom stačí tak málo – správne postupy a trochu pozornosti.

Ak patríte k tým, ktorým špenát znechutila školská jedáleň, dajte mu ešte šancu. Doma pripravený môže byť nielen chutný, ale aj nutrične veľmi bohatý.

Čomu sa vyhnúť, ak chcete zo špenátu to najlepšie?

1. Zvädnuté listy bez života

Špenát musí byť čerstvý – tvrdé, svieže listy bez zápachu sú základ. Ak na vás z balíčka dýchne niečo podozrivé, radšej sa ho zbavte a siahnite po čerstvej dávke. Bez kvalitnej suroviny jednoducho dobrý výsledok nevznikne.

2. Fľakatá farba a nevzhľadná konzistencia

Ak sa vám špenát mení pri varení na šedozelenú masu, robíte chybu. Stačí ho krátko spariť v horúcej vode – tzv. blanšírovať – a nielenže si zachová sýtu farbu, ale aj lepšiu štruktúru.

3. Celé listy, ktoré sa ťažko jedia

Ak špenát po tepelnej úprave ponecháte v celosti, jeho konzumácia môže byť nepraktická, obzvlášť pre deti. Oveľa lepšie sa s ním pracuje, keď ho po sparení nasekáte, rozmixujete alebo nahrubo pomeliete.

4. Zbytočné vyhadzovanie listov alebo stoniek

Pri mladom špenáte môžete použiť úplne všetko – listy aj jemné stonky. Ak však narazíte na tvrdšie a hrubšie časti, tie pokojne odstráňte. Ide o to, aby finálny pokrm pôsobil jemne a harmonicky.

5. Zahusťovanie na poslednú chvíľu

Ak špenát plánujete zjemniť zápražkou alebo bešamelom, pripravte si ich ešte predtým, než do panvice vložíte listy. Tým sa vyhnete zbytočne dlhému vareniu a zachováte viac živín.

6. Dlhé varenie pripraví špenát o všetko dobré

Špenát neznáša zbytočne dlhý pobyt na sporáku. Stačí, ak ho necháte len mierne zmäknúť, prípadne ho pridajte až na záver varenia iného jedla. Takto zostane plný chuti aj živín.

7. Horkosť ako znamenie konca

Ak má špenát trpkú chuť, najčastejšie to znamená, že bol zberaný príliš neskoro a začal už kvitnúť. V takom prípade ho do jedla radšej nedávajte – kompost ho využije lepšie než tanier.

8. Koreniny, ktoré to preženú

Ak ste pridali priveľa soli alebo korenia, nič nie je stratené. Chuť môžete zjemniť smotanou, mliekom, neslaným vývarom alebo pridaním vajíčka. Tieto suroviny dokážu agresívne dochucovadlá vyvážiť.

9. Nevýrazná chuť bez cesnaku

Cesnak dodáva špenátu charakter. Ak ho nemôžete konzumovať, skúste ho nahradiť slaninou, syrom alebo výraznejším korením – špenát si s týmito chuťami rozumie veľmi dobre.

A ešte niečo navyše:

Špenát vôbec nemusíte vždy variť. Čerstvé listy môžu krásne oživiť aj sladké dobroty – napríklad „machové“ muffiny alebo torty, ktorým dodajú zaujímavý vzhľad aj štipku originality.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.