Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako piecť bez vajec. Štyri spôsoby, ako pripraviť vynikajúce cesto

Ako piect bez vajec. styri sposoby ako pripravit vynikajuce cesto.jpg
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
aif.ru
reklama:

Je ťažké si predstaviť akékoľvek cesto bez vajec.

Koniec koncov, je to proteín, ktorý nedovolí, aby sa pečivo rozpadlo, drží ho pokope, vyšľahaný proteín dodáva vzdušnosť a ľahkosť a vďaka žĺtku sú žemle jemné a chutné.

 Ale nie všetci jedia vajcia, sú tu ľudia s individuálnou neznášanlivosťou, alergiami, sú tu vegáni, ktorí nie vždy jedia živočíšne jedlá, sú pôstni kresťania, ktorí živočíšne jedlo na čas odmietajú.

Napokon sú tu aj takí, ktorí považujú vajcia za škodlivé, pretože obsahujú príliš veľa cholesterolu.

Preto veľmi často vyvstáva otázka, ako vyrobiť buchty, koláče, palacinky a iné výrobky z cesta bez vajec.

 Je dosť možné, že sa cesto ukáže ako chutné, ale pri obvyklých pirohoch by ste nemali očakávať úplnú chuťovú identitu. 

Cesto bez vajec bude aj tak mierne odlišné.

Dough 2948028_1280_1531134751 e1531134778699 630x316 1.jpg
aif.ru

Alternatívny prášok do pečiva

Namiesto rozšľahaného bielka alebo  rozšľahaných vajec môžete do palaciniek či lievancov pridať minerálnu vodu.

Jej bubliny budú fungovať ako vzduchové bubliny rozšľahaného vajíčka.

Lenže voda by nemala byť sladká ani slaná, ale v takom prípade cesto nemusí byť solené.

Namiesto minerálnej vody môžete použiť teplú vodu s trochou sódy bikarbóny. Alebo pridajte do vody ocot. 

Nemusí to byť bežný stolový ocot, ale napríklad ovocný, jablkový alebo vínny. Dodá sladkému pečivu extra príchuť.

Je potrebné mať na pamäti, že aj keď sa cesto dvíha, zostane trochu suché, pretože vajcia sú elastické a mäkké, ocot a minerálna voda iba ľahšie.

Banán

Banány sú ďalšou dobrou náhradou vajec. Sú schopné cesto zjemniť a zvlhčiť.

Do cesta môžete napríklad pridať roztlačený banán zmiešaný s octom alebo kyselinou citrónovou. Vďaka tomu bude váš koláč jemnejší a jemnejší.

Banán má naopak väzbový účinok, aj keď o niečo menší ako vajcia.

A majte na pamäti, že roztlačeným banánom bude cesto trochu redšie, takže budete musieť pridať viac múky.

Vegánske vajíčko

Lepkavé chia semienka alebo ľanové semienko môžu pôsobiť ako väzobné činidlo. Musíte ich zmiešať s vodou v pomere 1: 3 a nechať 20 minút napučať.

 Semená sa môžu mierne prehriať alebo pomlieť v mlynčeku na kávu, avšak nie na prach, ale iba na rozdrobenie na viac častí.

Ak konzumujete mlieko, potom môžete semená zaliať nie vodou, ale horúcim mliekom.

Bude to chutnejšie a jemnejšie a samotná zmes sa ukáže ako celkom podobná bielkovinám.

Tuk

Chudé pečivo sa často pripravuje z rastlinného oleja. A veľmi dlho miesi.

Maslo zmäkčuje cesto a pomáha uvoľňovaniu lepku počas procesu miesenia, takže cesto drží pohromade a nerozpadáva sa. Ukázalo sa však, že je o niečo suchšie .

Ak nie ste vegán a nemáte pôst, potom je možné rastlinný olej vymeniť za maslo alebo kyslú smotanu. Kefír sa tiež pridáva do cesta.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.