- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako používať želatínu
Ako používať želatínu
Asi je dobré niečo napísať aj o želatíne..
Mám dojem že je pre mnohé gazdinky strašidlom ..
Želatínu poznáme práškovú alebo listovú (plátkovú).
Taktiež sa používa agar .. Je to tiež forma želírovacej zmesi.
ŽELATÍNA
Neľakajte sa ak ste to nevedeli, ale želatína sa skutočne vyrába zo surovín bohatých na kalogén.(bravčové kosti, koža,chrupavky)
Želatína však nemá zápach, ani žiadnu chuť.. Neobsahuje cukor, ani tuk či alergény.
Samozrejme exituje aj BOSORKA príchuť do jedálriánska náhrada akou je agar. Používa sa aj z náboženských dôvodov.
Ako ju používať : Želatínové listy treba najskôr namočiť do studenej vody na cca 5 minút. Keď sú listy mäkké, vezmite ich do rúk a stlačte ich, aby ste odstránili prebytočnú vodu.
Potom je potrebné želatínu roztaviť v horúcej kvapaline. Vyhnite sa vareniu želatíny, ktorá by potom mohla mať zlú chuť.
Prášková želatína musí byť napučaná v 6-násobku objemu vody.
Príklad: Potrebujete 2 g želatíny, znovu ich hydratujte v 12 g vody.
Keď je želatína rehydratovaná, dostanete želatínovú zmes,ktorú budete musieť roztopiť v horúcej tekutine.
Množstvá : Podľa receptov sú množstvá vyjadrené v tabuľkách alebo v hmotnosti. A to nie je vždy jasné. Želatínový plátok nemá rovnakú hmotnosť.Teda presnejšie výrobok jedného výrobcu nemusí myť rovnakú hmotnosť ako výrobok od konkurecie. Niektoré sa vyrábajú 1 g, iné asi 2 g, niekedy viac. Takže ak je recept vyjadrený v želatínovom liste, je lepšie kontaktovať autora, aby ste vedeli akú hmotnosť mal na mysli.
Ak chcete poznať váhu vašich plátkov, je to jednoduché: Pozrite sa na celkovú hmotnosť balenia a počet plátkov. Rozdeľte túto hmotnosť na počet plátkov. Hneď budete vedieť koľko váži jeden plátok.
Štandardná dávka je 8 g želatíny na 50 cl kvapaliny. Ale samozrejme je to priemer. Pretože čím viac želatíny máte, tým viac bude produkt pevnejší .
A naopak, čím menej tým bude redší..
AGAR
Agar je prírodný želírovací prostriedok vyrobený z červenej riasy z Japonska. Je to teda rastlinná želatína, ktorá je vhodná pre vegánsku kuchyňu a v kontexte náboženských zákazov.
Forma : prášok.
Ako ho používať : Agar musí vrieť, aby mohol pôsobiť. Nie je potrebné ho hydratovať. Prášok nasypte priamo do vriacej tekutiny a miešajte nepretržite aspoň 1 minútu (najlepšie 3 minúty).
Množstvo : Na 50 cl kvapaliny 2 g agaru.
Najčastejšie otázky
Želatína /agar: aké sú rozdiely ?
Tieto 2 želatíny neponúkajú rovnakú textúru. Zatiaľ čo želatína poskytne krémový a jemný dezert alebo krém, agar je oveľa ťažší a neželíruje tak
A práve preto dávam aj ja prednosť želatíne ako agaru.
Tiež by ste mali vedieť, že bravčové želatínové prípravky veľmi dobre tuhnú, čo nie je prípad agarových prípravkov (ktoré časom zvodnatejú).
Môžem nahradiť želatínu agarom ?
Za určitých podmienok môže byť želatína nahradená agarom, ak sa môže tekutina, v ktorej sa želatína roztaví, môže variť, čo nie je vždy možné. Tak si dobre prečítajte recept.
Agar je skoro vždy možné nahradiť želatínou..