- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako pracovať s kváskom
Ako pracovať s kváskom
Ako pracovať s kváskom a vlastne aj so samotným kysnutým cestom..
Múku na cesto preosejte do väčšej misy,
urobte v strede jamku a „prebudený“kvások postupne primiešavajte
vareškou do múky, až kým nevznikne tuhšie cesto.
Postupne pridávajte ďalšiu tekutinu , poväčšine mlieko a zároveň
vmiešavajte múku po bokoch misky.
Spracovaním vám vznikne lepkavá masa, ktorá sa oddeľuje od stien misy.
Potom začnite postupne primiešavať ostatné prísady podľa receptu.
Tuk rozpustený a soľ by nemali prísť do priameho kontaktu s droždím.
Prečo?
Negatívne ovplyvňujú činnosť kvasiniek.
Vymiesené cesto odložte na teplé miesto a prikryte ho suchou utierkou.
Utierka zabráni jeho vysúšaniu.
Cesto by malo počas kysnutia viditeľne zväčšiť svoj objem.
Dostatočne vykysnuté cesto by malo byť mäkké, pružné
a po zatlačení prstom sa rýchlo vracia do pôvodného tvaru..
O kvasniciach..
V každej kocke droždia drieme niekoľko miliónov kvasiniek.
Pri vhodnej teplote, kvalitnej výžive v podobe cukru a škrobu obsiahnutého v múke
a po prísune tekutiny kvasinky ožijú a začnú sa rozmnožovať.
Pritom sa uvoľňuje oxid uhličitý,
čo sa prejavuje tvorbou bubliniek a zväčšovaním cesta.
Prebudené kvasinky žijú asi 15 minút.
Za tento čas by sa mali pridať k múke,ktorá je zdrojom ich obživy.
Na to, aby droždie začalo pracovať, potrebujeme optimálnu teplotu okolo 37°C.
Príliš vysoká teplota kvasinky zabíja a naopak nízka zastavuje ich rast..