
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Ako pripraviť jahňacie, ktoré si získa každého
Ako pripraviť jahňacie, ktoré si získa každého

Spojenie gurmánskeho zážitku a zodpovedného prístupu k jedlu
Jahňacie mäso si u nás stále hľadá cestu na taniere. V mnohých krajinách sveta, či už v Taliansku, Maroku alebo vo Veľkej Británii, patrí k stáliciam domácej kuchyne. Na Slovensku ho však často vnímame ako sviatočné jedlo – a pritom ponúka nielen nezameniteľnú chuť, ale aj hodnotný výživový profil. Ak pochádza od miestnych chovateľov, prináša aj pridanú hodnotu v podobe udržateľnosti a podpory regionálnych fariem.
Pripraviť výnimočné jahňacie nie je len o kulinárskom talente. Ide o kombináciu kvalitnej suroviny, vhodného korenenia a správneho postupu. A práve pomalé pečenie či dusenie dokáže premeniť tento druh mäsa na jemnú lahôdku, pri ktorej sa zastaví čas.
Prečo by sme mali jesť jahňacie častejšie
Tento druh mäsa je výborným zdrojom bielkovín, železa a zinku, pričom obsahuje aj cenný vitamín B12. Je ľahko stráviteľné a jeho jemná chuť sa prispôsobí rôznym koreninám aj zeleninovým prílohám. Oproti hovädziemu alebo bravčovému má často nižší podiel nasýtených tukov a pochádza z fariem, kde sa kladie dôraz na prirodzené pasenie a kvalitné krmivo.
Prvý kontakt s jahňacinou môže niekoho odradiť výraznejšou vôňou, no práve tá je znakom poctivej suroviny. Skvele sa dopĺňa s cesnakom, rozmarínom, tymianom či s osviežujúcou kyslosťou citróna.
Pomalé pečenie – klasika, ktorá nesklame
Najspoľahlivejším spôsobom prípravy je dlhé a pomalé pečenie. Mäso sa tak stane mäkkým, šťavnatým a plným vôní.
Budete potrebovať:
-
jahňacie stehno (2–3 kg)
-
10 strúčikov cesnaku
-
čerstvý rozmarín a tymian
-
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
-
olivový olej
-
150 ml suchého bieleho vína
-
1 citrón (šťava + kôra)
-
mrkvu, zeler, petržlen
-
voliteľne trochu medu
Stehno ochutíme soľou a korením, do mäsa spravíme malé zárezy, do ktorých vložíme cesnak a bylinky. Potrieme olivovým olejom a necháme marinovať – minimálne pár hodín, ideálne cez noc. Do pekáča dáme nakrájanú zeleninu, podlejeme vínom a trochou vody, mäso uložíme navrch a prikryté pečieme pri 150 °C 3 až 4 hodiny. Na záver teplotu zvýšime, odokryjeme a necháme vytvoriť zlatistú kôrku.
Podávať môžete so zemiakovou kašou s bylinkami alebo s pečenou zeleninou.
Inšpirácia zo sveta
Ak chcete experimentovať, skúste siahnuť po kombináciách z iných kuchýň. Grécka verzia sa spolieha na citrón a oregano, marocká zasa na aromatické koreniny, sušené ovocie a strukoviny, ktoré vytvárajú sladko-korenistý kontrast.
Niektoré rodiny si takto našli novú tradíciu – napríklad jedna mladá domácnosť sa počas pandémie pustila do receptu s medom, datľami a škoricou a odvtedy jahňacinu zaraďuje pravidelne.
Praktický a ekologický prístup
Zvyšky z pečenia nemusíte vyhadzovať – z výpeku vznikne silný vývar, z mäsa chutné rizoto či sendvič a kosti poslúžia na domáci bujón. Takýmto spôsobom využijete surovinu naplno a ušetríte.
Ako vybrať kvalitné mäso
Jahňacinu nájdete najčastejšie u mäsiarov, na farmárskych trhoch alebo v ponuke lokálnych e-shopov s bio produktmi. Sledujte farbu – mala by byť jemne červená, s drobným mramorovaním tuku a sviežou vôňou. Pôvod z voľného výbehu je zárukou lepšej chuti aj etického prístupu.
Jahňacie mäso spája chuťový pôžitok, výživovú hodnotu a možnosť podporiť lokálnych farmárov. Stačí mu dať šancu – a možno sa z občasného pokrmu stane stálica vášho jedálneho lístka.