Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Ako pripraviť mrazený špenát tak, aby chutil ako čerstvý: Tipy na dokonalú chuť

Mrazený špenát môže chutiť dokonale - stačí len pár surovín
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mrazený špenát môže chutiť dokonale - stačí len pár surovín www.shutterstock.com
reklama:

Špenát patrí medzi obľúbené prílohy aj hlavné jedlá – výborne sa hodí k vajíčkam, zemiakom, knedliam, no skvelo doplní aj mäso či sa stane plnkou do palaciniek. A hoci máme dnes čerstvý špenát v obchodoch takmer po celý rok, netreba zatracovať klasické mrazené kocky špenátu. Pri správnej príprave dokážu chutíť rovnako dobre ako čerstvé listy, a navyše ušetria čas.

Mrazený špenát nie je žiadne zlo

Možno vás prekvapí, že mrazený špenát nie je nijak upravený chemicky ani plný prídavných látok. V skutočnosti ide len o špenát, ktorý je predpripravený – listy sú nasekané, rozmixované a zamrazené bez konzervantov. Často ide o rovnaký proces, ako keby ste si doma blanšírovali čerstvé lístky a dali ich do mrazničky. Chuť je preto veľmi podobná, ak nie rovnaká – rozdiel je len v štruktúre a intenzite vône.

Na mrazených kockách špenátu teda nie je nič zlé. Je to praktická zásoba plná vitamínov, ktorú môžete mať stále poruke. A keď ho pripravíte s dôrazom na chuť a správne dochutenie, rozdiel medzi čerstvým a mrazeným špenátom spozná len málokto.

Ako špenát z mrazenej kocky správne pripraviť

Najčastejšie sa špenát podáva s varenými zemiakmi a volským okom, no rovnako dobre chutí aj s domácimi haluškami, knedľami, alebo ako plnka do slaných palaciniek. V reštauráciách ich často nájdete pod názvom „crêpes“, a keď sú naplnené špenátom a podávané s maslom, ide o skutočnú delikatesu. Okrem toho takto pripravený špenát aj dobre vyzerá, čo sa o tradičnej „kaši“ povedať nedá.

Základná príprava mrazeného špenátu nie je zložitá, no ak chcete zachovať čo najviac živín, odporúča sa nechať ho rozmraziť vopred. Kratšia tepelná úprava totiž znamená menšiu stratu vitamínov a minerálov. Mnohí však špenát varievajú priamo zo zmrazeného stavu, čo je tiež v poriadku – stačí ho len správne dochutiť.

Postup krok za krokom: ako získať chuť ako z reštaurácie

Najlepšie urobíte, ak začnete cibuľou. Cibuľa je základom chuti mnohých pokrmov a špenát nie je výnimkou. Na panvici si rozohrejte trochu masla (alebo ghí, ak chcete výraznejšiu arómu) a pomaly na ňom opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď začne zlatnúť, môžete pridať aj pretlačený alebo nadrobno nasekaný cesnak – ten dodá špenátu príjemnú hĺbku.

Do takto pripraveného základu vložte rozmrazený špenát. Ak ste ho nerozmrazili vopred, nevadí – len ho nechajte na miernom ohni povoliť a následne prevariť. Potom prichádza na rad ochutenie: soľ, čierne korenie a štipka muškátového orieška alebo muškátového kvetu robia zázraky. Ak chcete špenát trochu zjemniť, môžete pridať aj lyžičku smotany alebo kvapku mlieka.

Pre ešte sýtejšiu verziu vmiešajte jedno rozšľahané vajíčko – dodá jedlu hutnosť a krémovú konzistenciu. Niektorí zvyknú špenát zahusťovať trochou hladkej múky alebo strúhankou, no nie je to nevyhnutné – pokrm chutí skvele aj bez toho.

Tipy na vylepšenie

  • Cesnak môžete pridať až po uvarení, ak nechcete, aby zhorkol. Stačí ho zamiešať do horúceho špenátu pred servírovaním.

  • Pre krémovejší efekt skúste špenát mixnúť tyčovým mixérom a pridať lyžičku masla.

  • Vegan verzia: Vynechajte vajce a maslo, použite rastlinný olej a pridajte trochu rastlinnej smotany alebo kokosového mlieka pre jemnosť.

Záver

Mrazený špenát rozhodne netreba podceňovať. Jeho výhodou je dostupnosť, dlhá trvanlivosť a jednoduchá príprava. Navyše pri správnej úprave dokáže plnohodnotne nahradiť čerstvý špenát – a niekedy dokonca aj prekvapí výraznejšou chuťou. Stačí len pár základných surovín, trochu trpezlivosti a chuť domácej kuchyne je na svete. Nabudúce, keď siahnete po mrazenej kocke špenátu, viete presne, ako z nej vyčarovať niečo, čo si radi zopakujete.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.