Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako pripraviť parené knedle tak, aby sa nerozvarili: Babičkine triky, ktoré fungujú dodnes

Ako pripraviť knedle, ktoré sa nikdy nerozvaria
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako pripraviť knedle, ktoré sa nikdy nerozvaria Foto: depositphotos.com
reklama:

Parené knedle patria medzi najobľúbenejšie slovenské prílohy. Hodí sa k nim hustá omáčka, šťavnaté mäso aj výpek z pekáča, ktorý im dodá neodolateľnú chuť. Hoci sa môžu zdať jednoduché, pri ich príprave vie potrápiť niekoľko detailov – cesto nevzíde, knedle sa vo vode rozpadnú alebo ostanú nepríjemne tuhé. Naše staré mamy však mali svoje vlastné, rokmi overené tipy, vďaka ktorým sa knedle vždy vydarili. A práve tie vám môžu pomôcť, ak sa vám občas rozvaria alebo stratia tvar.

Prečo sa knedle niekedy rozpadnú?

Knedle sú vďačné najmä preto, že na ne netreba žiadne drahé ani špeciálne suroviny. Múka, voda, vajce a droždie sú základ, ktorý nájdeme v každej kuchyni. Napriek tomu mnohí pociťujú rešpekt – najmä pred tým, či kvások správne nabehne a či sa knedle vo vode nerozvaria.

K rozvareniu často dochádza vtedy, keď:

  • je cesto príliš riedke,

  • lepenie múky neprebehne správne,

  • voda nemá ideálnu teplotu,

  • knedľa sa nezatiahne hneď na začiatku varenia.

Práve tieto drobnosti babičky riešili nenápadnými trikmi, ktoré zjednodušia prípravu aj vám.

Triky, ktoré bránia rozvareniu knedlí: Para, ocot a múka

1. Varenie na pare – jemný spôsob, ktorý sa osvedčil

Staré mamy často pripravovali najmä ovocné knedle na plátne natiahnutom nad hrncom s vriacou vodou. Tento spôsob je vhodný aj pre klasické parené knedle – pára ich krásne nadvihne, držia si tvar a nehrozí, že sa rozmočia.

Dnes už nemusíte používať šatku, stačí:

  • naparovacie sito,

  • dierovaný hrniec,

  • parná vložka.

Para zabezpečí rovnomerné a šetrné tepelné spracovanie, pri ktorom sa knedle nerozpadnú.

2. Ocot vo vode – jednoduchý, ale prekvapivo účinný trik

Ak preferujete tradičné varenie vo vode, skúste do hrnca pridať trochu octu. Ocot pomáha cestu rýchlejšie sa „zatiahnuť“, takže knedle držia tvar a neabsorbujú priveľa vody.

3. Lyžica múky do vriacej vody

Tento postup je mimoriadne starý, no mnohé gazdinky naň nedajú dopustiť. Do vriacej vody jednoducho pridajte lyžicu múky. Keď sa múka vo vode rozvarí, uvoľní škrob, ktorý vytvorí prirodzený ochranný film. Knedľa sa hneď na začiatku varenia zatiahne a ostane krásne kompaktná.

Osvedčený recept na nadýchané knedle, ktoré sa nerozvaria

Suroviny:

  • 300 g hrubej múky

  • ďalších 100 g múky bokom na úpravu hustoty cesta

  • 150 ml vlažnej (nie horúcej) vody

  • 2 rovné lyžičky sušeného droždia

  • 1 lyžička cukru

  • 1 veľké vajce izbovej teploty

  • ½ lyžičky soli

Postup prípravy cesta

  1. Múku preosejte do veľkej misy. Prevzdušní sa a knedle budú jemnejšie.

  2. Do stredu nalejte vlažnú vodu a prisypte droždie.

  3. Posypte cukrom a nechajte droždie ožiť – keď sa na povrchu objavia bublinky, kvások je pripravený.

  4. Pridajte vajce, soľ a začnite miesiť.

  5. Cesto miesite aspoň 10 minút, či už rukou alebo robotom s hákom. Dôležité je, aby sa aktivoval lepok a cesto bolo hladké a pružné.

  6. Podľa potreby prisypávajte z odloženej múky, ale neprekročte 100 gramov. Práve priveľa múky robí knedle tvrdými.

Hotové cesto prikryte utierkou a nechajte ho v teple vykysnúť.

Tvarovanie a varenie

  • Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a jemne ho premiesite.

  • Vytvarujte z neho podlhovasté šišky.

  • Pripravte si hrniec s neosolenou vriacou vodou.

  • Knedle vložte dnu a zakryte pokrievkou.

  • Varíme 17 minút bez otáčania.

Dôležitý krok po dovarení

Po vytiahnutí knedle vždy prepichnite špajdľou alebo vidličkou. Para musí uniknúť, inak by vnútro ostalo premočené a lepivé. Tento krok netreba podceňovať – práve vďaka nemu zostanú knedle krásne vzdušné.

Záver: S týmito trikmi sa knedle podaria každému

Či ste začiatočník alebo skúsený kuchár, pri knedliach rozhodujú detaily. Stačí drobná úprava postupu – trocha octu, lyžica múky či varenie na pare – a výsledok bude stabilný a perfektne nadýchaný. S takto pripravenými knedľami si vyslúžite pochvalu celej rodiny a možno aj titul majstra domácej kuchyne.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.