Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako pripraviť skvelých utopencov?

Ako pripraviť skvelých utopencov?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako pripraviť skvelých utopencov? Foto: depositphotos.com
reklama:

Utopenci sú v podstate špekačky, ktoré sú olúpané a ponorené v špeciálne dochutenom sladkokyslom náleve s cibuľou a ďalšími ingredienciami. Tento obľúbený pokrm zo studenej kuchyne je najlepšie podávať s pivom a čerstvým chlebom, typicky v tradičnej krčme. Príprava utopencov však nie je nič zložité, môžete si ich urobiť aj doma.

V letných mesiacoch si na nich môžete pochutnať zo zvyškov špekačiek po opekaní, v zime sú zase skvelým nápadom ako originálny a jedlý darček, ktorý poteší vašich blízkych. Stačí ich zabaliť pod vianočný stromček.

Postup prípravy utopencov:

Pri výbere špekačiek je najdôležitejšie zamerať sa na ich kvalitu. Mal by obsahovať minimálne 40 % mäsa a tuk nepresahovať 45 %. Kvalitné špekačky majú jemnú, svetloružovú farbu a príjemnú vôňu, ktorá zaručene zaplaví celú kuchyňu.

Základom nálevu je zmes vody, octu, cukru, soli, celého čierneho korenia, nového korenia a bobkového listu. Niektoré recepty môžu obsahovať aj horčičné semienka, kardamóm či ligurček. V niektorých domácnostiach sa do nálevu pridáva aj kečup alebo horčica, aby mal ešte zaujímavejšiu chuť.

Po krátkom povarení nálevu je dôležité nechať ho poriadne vychladnúť pred nalievaním do nádoby, ale ak sa ponáhľate, môžete ho použiť aj ešte teplý.

Do sklenenej nádoby je nevyhnutné pridať nakrájanú cibuľu na tenké mesiačiky, prípadne môžete do nálevu pridať aj čerstvé alebo sušené pálivé papričky, cesnak alebo kúsok nastrúhaného chrenu pre ostrejší nádych. Okrem toho je možné pridať aj kyslé uhorky, papriku, mrkvu, huby či kyslú kapustu, čím obohatíte chuť nálevu.

Špekáčky môžete nechať vcelku alebo ich nakrájať na kolieska, pričom je dôležité ich pred naložením dôkladne olúpať, aby nálev mal možnosť preniknúť do všetkých vrstiev. Ak chcete, môžete špekačky narezať a naplniť ich zeleninou, čo dá pokrmu ešte zaujímavejší vzhľad.

Ak plánujete utopencov darovať ako darček, venujte pozornosť aj tomu, ako budete krájať špekačky a zeleninu, aby výzor pokrmu pôsobil ako skutočné umelecké dielo.

Ak chcete, aby boli utopenci hotoví čo najskôr, nakrájajte špekačky na tenké kolieska a zalejte ich ešte horúcim nálevom. Takto pripravené ich môžete ochutnať už na druhý deň. Ak však chcete, aby mali viac času na rozvinutie chutí, celé špekačky naložené do studeného nálevu potrebujú aspoň týždeň na odležanie.

Skladujte ich v dobre uzavretých sklenených nádobách na chladnom mieste alebo v chladničke. Pre rovnomerné nasýtenie všetkých surovín občas pohár obráťte hore dnom.

Pre tých, ktorí majú radi experimentovanie, namiesto tradičných špekačiek môžete použiť aj iné druhy údenín, napríklad viedenské párky, ktoré prinesú nový rozmer tejto pochúťke.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.