Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako pripraviť špargľu bez chýb: Vyhnite sa horkosti aj kašovitej konzistencii

Ako pripraviť špargľu bez chýb: Vyhnite sa horkosti aj kašovitej konzistencii
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako pripraviť špargľu bez chýb: Vyhnite sa horkosti aj kašovitej konzistencii Foto: depositphotos.com
reklama:

Špargľa patrí medzi sezónne pochúťky, ktoré si vďaka svojej špecifickej, jemne korenistej chuti našli cestu do kuchýň po celom svete. Ak ju však chcete pripraviť naozaj chutne, je dôležité vyhnúť sa častým chybám, ktoré môžu jej chuť aj textúru úplne pokaziť.

Tento druh zeleniny ponúka široké možnosti spracovania – okrem klasického varenia ju môžete grilovať, zapekať či smažiť. Práve vďaka rôznorodosti úpravy dokáže osloviť aj náročnejších gurmánov. Stačí poznať pár základných pravidiel.

Výber a skladovanie: základ úspechu

Prvý krok k dokonalej špargli začína už pri nákupe. Vyhýbajte sa kusom, ktoré pôsobia zvädnuto alebo sú ohybné ako guma. Ideálna špargľa je pevná, sýto sfarbená a jej hlavička musí byť uzavretá a neporušená.

Po prinesení domov je najlepšie ju spotrebovať čo najskôr. Ak to nejde hneď, krátkodobé skladovanie vyriešite zabalením do navlhčenej kuchynskej utierky a uložením do chladničky. Dlhšie ležanie jej škodí – stráca čerstvosť a chuť.

Ako správne špargľu očistiť?

Každý typ špargle potrebuje inú starostlivosť:

  • Biela špargľa sa musí dôkladne oškrabať po celej dĺžke – ak to neurobíte, zostane nepríjemne horká.

  • Fialová si vystačí s ošúpaním spodnej časti.

  • Pri mladej zelenej odstraňujte len zdrevnatené konce a drobné výrastky.

Nepotrebné časti rozhodne nevyhadzujte – dajú sa použiť napríklad ako základ do polievky, v ktorej chuť špargle krásne vynikne.

Najčastejšie chyby pri tepelnej úprave

Mnohí špargľu rozvaria alebo jej hlavičky nechajú úplne rozpadnúť. Aby ste sa tomu vyhli, varte špargľu postavenú – teda zvisle – s tým, že hlavičky nechajte nad hladinou. Tie sa tak budú jemne dusiť v pare, zatiaľ čo zvyšok stonky sa uvarí vo vode.

Dĺžka varenia je kľúčová:

  • Biela špargľa si vyžaduje 5 až 8 minút.

  • Zelená je hotová už po 2 až 5 minútach.

Po dovarení je ideálne špargľu ihneď schladiť vo veľmi studenej vode – takzvaným šokovaním zastavíte proces varenia, zelenina si uchová jasnú farbu a príjemnú textúru.

Ak špargľu pripravujete na grile, postačí 4–5 minút. V rúre je ideálny čas pečenia približne 10–12 minút. Vždy platí: tepelne upravujte len do zmäknutia – nie dlhšie, inak skončíte s rozvarenou kašou bez chuti.

Rady, ktoré sa oplatí poznať

  • Zmiernite horkosť: Do vody, v ktorej varíte bielu špargľu, pridajte trochu cukru. Pomáha tiež pár kvapiek citrónovej šťavy – špargľa si vďaka nej zachová svoju typickú svetlú farbu.

  • Využívajte všetko: Nielen stonky, ale aj voda po varení môže poslúžiť – pokojne v nej povarte aj tvrdšie zvyšky a získate silný základ pre krémovú špargľovú polievku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.