Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako pripraviť špenát tak, aby chutil každému? Vyskúšajte osvedčené triky z kuchýň našich starých mám

Ako pripraviť špenát tak, aby chutil každému? Vyskúšajte osvedčené triky z kuchýň našich starých mám
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako pripraviť špenát tak, aby chutil každému? Vyskúšajte osvedčené triky z kuchýň našich starých mám Foto: depositphotos.com
reklama:

Špenát má u mnohých špeciálne miesto – buď ho milujú, alebo sa mu radšej vyhýbajú oblúkom. No spomienky na detstvo nám často pripomínajú práve tanier so zeleným pyré, vajíčkom natvrdo a zemiakmi. Kedysi sa špenát nevaril na sto spôsobov ako dnes – bola to jednoduchá, no výživná klasika, ktorá mohla byť buď skvelá… alebo úplne nezabudnuteľná v tom horšom zmysle.

Napríklad taký špenát zo školskej jedálne? Pre mnohé deti postrach. No ten domáci, od mamy či starej mamy? Ten mal farbu jari, chuť bola jemná, ale výrazná, a vôňa okamžite navodila chuť do jedla.

Jemnosť nie je len o varení – tajomstvo sa skrýva v surovinách

Špenát netreba variť dlho – naopak, čím kratšie sa tepelne upravuje, tým lepšie si zachová nielen farbu, ale aj živiny. Ak chcete, aby mal lahodnú, zamatovú chuť, pomôžu tieto prísady:

  • Mlieko – Stačí trochu mlieka a špenát bude omnoho mäkší na jazyku. Môžete použiť klasické kravské, ale aj rastlinné alternatívy. Pri sušených variantoch (napr. sójových) len opatrne – postačí malé množstvo.

  • Smotana – Ak túžite po extra krémovej konzistencii, smotana je stávka na istotu. Pridajte ju počas varenia alebo až na záver. Tento trik poznajú generácie gazdiniek.

  • Kokosové mlieko – Trochu netradičné, ale ak máte chuť na experimenty, kokosové mlieko vie špenátu dodať zaujímavý šmrnc a jemne exotickú arómu.

  • Maslo – Malý kúsok masla, pridaný až úplne nakoniec, zvýrazní chuť a dodá pokrmu plnosť. Menej je v tomto prípade viac.

Dochucovanie: Kľúč k dokonalosti

Aby špenát nielen dobre vyzeral, ale aj výborne chutil, treba ho správne ochutiť. Skvelým základom je opražená cibuľka – na tej špenát postavíte. Následne ho dochuťte pretlačeným cesnakom – pokojne ho pridajte viac, jeho výrazná chuť špenátu len prospeje.

Soľ je samozrejmosť, no kto má chuť na niečo výnimočné, môže pridať aj štipku muškátového orieška. Pozor však, je to silné korenie – stačí naozaj len trošku, inak prerazí všetko ostatné.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.