
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako pripraviť šťavnaté mleté mäso na perfektný holandský rezeň?
Ako pripraviť šťavnaté mleté mäso na perfektný holandský rezeň?

Holandský rezeň patrí k obľúbeným jedlám, ktoré si mnohí pamätajú ešte z čias socializmu, keď bol pravidelnou súčasťou jedálničkov vo verejných stravovacích zariadeniach. Hoci názov „holandský“ evokuje zahraničný pôvod, v Holandsku tento typ rezňa prakticky nepoznajú. Ide o výsostne československú klasiku, ktorá si však svoj názov vyslúžila použitím typických holandských syrov ako eidam alebo gouda.
Čím sa vlastne holandský rezeň líši od klasického slovenského karbonátku? Ide predovšetkým o jemnosť, šťavnatosť a jednoduchú chuť. Zatiaľ čo klasický karbonátok obsahuje rôzne koreniny ako cesnak, majorán či muškátový oriešok, do holandského rezňa tieto ingrediencie nepatria. Jednoduchosť receptu spočíva práve v spojení kvalitného mletého bravčového mäsa a výrazného, na jemno nastrúhaného syra.
Aké mäso zvoliť pre ten najlepší výsledok?
Tajomstvo chutného holandského rezňa spočíva najmä vo výbere vhodného bravčového mäsa. Najčastejšie sa odporúča použiť mleté bravčové pliecko, prípadne bôčik. Skvelou možnosťou je aj ich vzájomná kombinácia, pretože práve tá zabezpečí ideálnu rovnováhu tuku a svaloviny. Príliš chudé mäso by totiž mohlo viesť k vysušeniu rezňa počas smaženia, zatiaľ čo príliš mastné mäso môže byť pre niekoho ťažko stráviteľné.
Pôvodná receptúra holandského rezňa obsahuje často aj ďalšie ingrediencie ako vajcia, strúhanku či namočenú žemľu. Pravdou však zostáva, že tieto zložky vôbec nie sú nutné. Pri dostatočnom spracovaní samotného mäsa rukami sa zmes dokonale spojí aj bez ďalších spojív. Mäso teda pokojne môžete ochutiť len soľou, čerstvo mletým čiernym korením a doplniť o kvalitný syr podľa vašich preferencií.
Ako pripraviť holandský rezeň krok za krokom?
Ak sa rozhodnete ísť jednoduchšou cestou a pripravíte si rezeň iba z mäsa, syra a základných dochucovadiel, budete potrebovať tieto suroviny:
-
500 g čerstvo namletého bravčového mäsa (ideálne kombinácia pliecka a bôčika)
-
približne 180 g nastrúhaného syra (najvhodnejší je eidam alebo gouda, prípadne ich kombinácia)
-
soľ podľa chuti
-
čerstvo mleté čierne korenie
-
voliteľne: hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate pre ešte sviežejšiu chuť
Postup prípravy:
-
Do veľkej misy vložte mleté mäso a nastrúhaný syr. Zľahka osoľte a okoreňte čerstvo namletým korením. Ak chcete pridať svieži akcent, prisypte aj nasekanú petržlenovú vňať.
-
Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte rukami, aby vznikla jednotná a dobre spojená hmota. Čím dlhšie budete mäso spracovávať, tým lepšie sa spojí a nebude potrebné pridávať vajce či žemľu.
-
Hotovú zmes zakryte a nechajte ju odležať v chladničke minimálne 30 minút, no pokojne aj celú hodinu. Odležaním sa chute lepšie spoja a rezne budú pevnejšie.
-
Z pripravenej zmesi vytvarujte rezne požadovanej veľkosti a obaľte ich v klasickom trojobale – teda postupne v hladkej múke, rozšľahanom vajíčku a strúhanke.
-
Takto pripravené rezne smažte na rozpálenom oleji alebo bravčovej masti dozlatista z oboch strán.
Výsledkom budú krásne zlatisté rezne s chrumkavou kôrkou a lahodným, rozpusteným syrom vo vnútri.
Varianty receptu, ktoré vás môžu inšpirovať
Hoci základný recept na holandský rezeň je jednoduchý, existuje množstvo variácií, ktoré môžete vyskúšať. Niekto do mäsa pridáva namočenú žemľu v mlieku, vajce či strúhanku pre väčšiu kompaktnosť a vláčnosť. Iní zas skúšajú obaliť rezne v kukuričnej strúhanke, čím získajú ešte chrumkavejšiu textúru.
Ak radi experimentujete, môžete do mäsa pridať napríklad jemne nasekanú cibuľku, pažítku alebo dokonca kúsky slaniny. Fantázii sa medze nekladú a každá domácnosť si môže vytvoriť svoju originálnu verziu tohto legendárneho jedla.
Holandský rezeň môžete podávať s tradičnou zemiakovou kašou, varenými zemiakmi alebo sviežim zemiakovým šalátom. Výborne sa hodí aj čerstvá zelenina alebo kyslá uhorka, ktorá jedlo príjemne odľahčí.
Skúste tento jednoduchý, ale dokonale chutný recept a presvedčte sa, že domáci holandský rezeň je oveľa lepší než ten, ktorý si pamätáte z minulosti!