- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako pripraviť výbornú syrovú omáčku k mäsu aj k cestovinám? Využiť môžeme zvyšky aromatických syrov
Ako pripraviť výbornú syrovú omáčku k mäsu aj k cestovinám? Využiť môžeme zvyšky aromatických syrov
Vo všedných dňoch stále hľadáme, čo uvariť. Výborná horúca a krémová syrová omáčka sa hodí k mäsu aj k cestovinám a ako bonus je hotová do pár minút. Poradíme, ako ju zahustiť aj vylepšiť.
Z čoho je syrová omáčka
Syrová omáčka je vcelku bežná a lahodná. Teda v prípade, že viete, ako ju urobiť hebkú, so smotanou aj bez nej. Skrátka tak, aby nevyzerala ako nevábna brečka. Poradíme, ako pripraviť vynikajúce jedlo. Na túto omáčku potrebujeme bešamel (takto ľahko sa pripravuje) alebo silný vývar, syr, mlieko (šľahačku), korenie a soľ.
Aký syr sa hodí do syrovej omáčky
Do omáčky môžeme dať smotanový syr, ktorým sa aj zahustí omáčka, keď nevyužijeme šľahačku. Obzvlášť vhodné sú syry plesňového typu, ako je výrazná niva, variantom je aj parmezán, prípadne cheddar. Zvoliť môžeme aj neutrálny eidam a podobné varianty.
Ako sa robí syrová omáčka bez smotany?
Aby mala syrová omáčka aj bez smotany správnu hustotu a bola jemná a krémová, hodí sa použiť na ňu tavené syry. Tie pokrm dostatočne zahustí aj zjemní. Pokiaľ používate ako základ omáčky bešamel, zaobídete sa ale aj bez nich a stačí skrátka len bešamel dochutiť nastrúhaným syrom.
Ako urobiť syrovú omáčku, aby sa nezrazila?
Keď chceme, aby sa omáčka nezrazila, je potrebné, aby sme syr rozpúšťali postupne. Dôležité je tiež chystať ju na miernom ohni a stále miešať. Pomáha tiež už spomínaný bešamel, vďaka ktorému nevzniknú hrudky a syr sa dobre rozpustí.
Stačí zápražku zaliať mliekom a za stáleho miešania variť, než zhustne. Potom postupne pridáme nastrúhaný syr za mierneho varu. Výsledkom je tak akurát hustá krémovitá omáčka.
Ako vylepšiť syrovú omáčku
Čím dochutiť syrovú omáčku? Syrová omáčka je skvelá sama o sebe, obzvlášť, keď ju pripravíte s aromatickým syrom. Ako obvykle sa na dochutenie skvele hodia bylinky a korenie. Či už je to klasicky petržlenová vňať, pažítka, prípadne cesnak či jarná cibuľka. Výborný je aj rozmarín a skvelú chuť dodá aj muškátový oriešok.
Ako pripraviť syrovú omáčku
Pri príprave syrovej omáčky môžete zvoliť zvyšky rôznych syrov a nedovoliť tak, aby sa pokazili. Na výbornú syrovú omáčku s bešamelom budete potrebovať: 20 g masla, 20 g hladkej múky, 500 ml mlieka a 150 g nivy, 1 strúčik cesnaku, štipku muškátového orieška, štipku korenia, prípadne soľ na dochutenie a pažítku.
Ako na to? Do misky nastrúhajte syr. Do hrnčeka so silným dnom dajte rozpustiť maslo, prisypte múku a dobre ju rozmiešajte metličkou, nesmie ale zmeniť farbu. Je to pomerne rýchle. Zoslabte plameň, pridajte časť mlieka a stále miešajte, kým nevznikne kašička, potom znova pridajte mlieko a miešajte, kým zmes nezhustne.
Dolejte mlieko, pridajte štipku soli, nechajte pri nízkom vare zhruba desať minút bublať a často miešajte. Pridajte muškátový oriešok. Cesnak olúpte, prelisujte a pridajte do mlieka.
Potom začnite postupne po troškách prisypávať syr a vždy ho dobre rozmiešajte metličkou a nechajte rozpustiť. Priebežne môžete ochutnávať a pokračovať v pridávaní syra, kým nebudete spokojní s konzistenciou omáčky. Nakoniec ju dosoľte, ak je to potrebné, a okoreňte podľa chuti. Nasekajte pažítku a na tanieri omáčku posypte.
Omáčku môžeme podávať s cestovinami, najlepšie sa hodí penne, fusilli aj ku gnocchi. Syrovú omáčku si ale môžete pripraviť aj ku kurčaťu.
Náš tip: Pripravte si syrovú omáčku so špenátom a kuracím mäsom.
Zdroj: www.toprecepty.cz