Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Ako pripraviť výnimočný dresing na šalát: Trojica chutí, ktorá zmení každý tanier

Ako pripraviť výnimočný dresing na šalát: Trojica chutí, ktorá zmení každý tanier
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako pripraviť výnimočný dresing na šalát: Trojica chutí, ktorá zmení každý tanier Foto: depositphotos.com
reklama:

Šalát môže byť osviežujúci, výživný aj chutný zároveň – no bez dobrého dresingu mu často niečo chýba. Práve správne namiešaná zálievka je tým, čo z jednotlivých ingrediencií vytvorí harmonický celok. A vôbec nemusí ísť o zložitý recept – skvelý dresing sa dá pripraviť z bežných surovín, ktoré už možno máte doma

Kľúč k dokonalosti? Rovnováha chutí

Základný princíp dobrej zálievky spočíva v vyvážení troch chuťových profilov:

  1. kyslosť

  2. slanosť

  3. sladkosť

Tieto tri prvky by mali byť v súlade, žiadna chuť by nemala dominovať nad ostatnými. Len tak sa z dresingu stane príjemný doplnok a nie rušivý prvok.

Čo zvoliť ako kyslý základ?

Ak dresingu chýba kyslosť, môžete použiť klasický ocot, ale aj jeho alternatívy – jablčný, vínny či balzamikový. Rovnako dobre poslúži čerstvo vytlačená citrónová šťava, trochu nálevu z kyslých uhoriek, prípadne mierne rozriedená kyselina citrónová.

Sladká bodka? Nemusí to byť len cukor

Sladkú zložku často zastupuje práškový cukor, no skvelo funguje aj trstinový, med alebo javorový sirup – tie navyše dodajú jemne karamelový tón a prirodzenejší charakter.

Slaný kontrast pre vyváženie

Soľ nie je len o zvýraznení chutí – vytvára kontrapunkt sladkej a kyslej zložke. Okrem klasickej kuchynskej soli môžete vyskúšať aj ružovú himalájsku, morskú, ochutené varianty či sójovú omáčku, ktorá pridá štipku umami.

Dochucovanie: Malé prídavky s veľkým efektom

Základom to síce nekončí. Dresingy môžete ľahko povýšiť pridaním ďalších chutí a vôní. Skúste napríklad:

  • lyžičku horčice (klasickej alebo dijonskej),

  • čerstvé alebo sušené bylinky podľa sezóny,

  • aromatické koreniny (napríklad čierne korenie, rímska rasca či údená paprika),

  • pesto alebo dokonca trochu arašidového masla, ktoré zálievke dodá zaujímavý charakter.

Koľko čoho? Pomôže vám intuícia

Neexistuje univerzálny pomer – všetko závisí od vašich preferencií. Začnite malým množstvom každej zložky a postupne dolaďujte. Ochutnávajte. Práve v tom je kúzlo domáceho dresingu – pripravíte si ho presne tak, ako vám chutí.

Ak však hľadáte konkrétny základ, môžete skúsiť kombináciu: voda, ocot, olej, trochu cukru, štipka soli, čierne korenie a nasekaná petržlenová vňať. Jednoduché, rýchle a funkčné.

Záver: Váš šalát, vaša zálievka

Príprava dresingu nie je o presnom postupe, ale o hľadaní chutí, ktoré vám sadnú. Buďte kreatívni, vyskúšajte rôzne kombinácie a nebojte sa odbočiť od klasiky. Možno práve tak vznikne vaša vlastná, obľúbená verzia, ku ktorej sa budete opakovane vracať.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.