- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako ráno dostať školákov z postele? Tieto bleskové lievance zaberú vždy
Ako ráno dostať školákov z postele? Tieto bleskové lievance zaberú vždy
Spríjemnite si ráno skvelými raňajkami v podobe sladkých lievančekov. A nebojte, nebudete potrebovať ani droždie, ani príliš času. Hotové sú raz dva.
Tradičné kysnuté lievance, aké pripravovali naše babičky, sú vynikajúce a v mnohých ohľadoch neprekonateľné. Droždie ale potrebuje dostatok času – a ten nám všetkým v pracovných dňoch obvykle chýba. Riešením je pripraviť si cesto večer a nechať kysnúť cez noc v chlade. A ešte jednoduchšie je použiť obyčajný prášok do pečiva a pripraviť na raňajky rýchle lievance bez kysnutia. Ako na to?
Nerobí vám dobre lepok? Pripravte si tieto vynikajúce bezlepkové lievančeky z ovsených vločiek:
Ľahko a rýchlo
Kypriaci prášok sa postará o to, že budú lievance krásne nadýchané aj bez použitia droždia. To napokon poznáme aj z prípravy trených a liatych ciest na bábovky, bublaniny, buchty na plech a ďalších múčnikov. Jeho nevýhodou je pachuť, ktorú môžeme pri jedle vnímať ako mierne pálenie na jazyku. To má ale jednoduché riešenie – pri príprave lievancov použite ľubovoľný kyslý mliečny výrobok, napríklad jogurt, kefír, kyslú smotanu, acidofilné mlieko alebo kyšku, ktoré túto pachuť zneutralizujú. Okrem toho budete potrebovať už len múku (použiť môžete kombináciu bielej a celozrnnej), vajcia, štipku soli a mlieko.
Geniálny trik od slávnej kuchárky
Kráľovná britskej kuchyne Nigella Lawson pred rokmi prišla s geniálnym nápadom, ako si rannú prípravu lievancov ešte viac uľahčiť. Suché prísady zmiešate, nasypete do uzatvárateľného pohára a pri príprave z neho jednoducho odoberiete požadované množstvo. Jej základná zmes obsahuje 600 g múky, 3 polievkové lyžice kypriaceho prášku, 2 čajové lyžičky jedlej sódy a 40 g cukru. Na každých 150 g tejto zmesi následne pripadne 1 vajce, 250 ml mlieka a 1 polievková lyžica rozpusteného masla.
Bleskové lievance bez kysnutia
Čas prípravy: 20 minút
Ingrediencie:
250 g hladkej múky
200 ml mlieka
200 ml kefíru
2 vajcia
½ kypriaceho prášku
štipka soli
rastlinný olej
Príprava:
1) Suroviny vyberte z chladničky, aby mali izbovú teplotu.
2) Múku dôkladne premiešajte s práškom do pečiva a štipkou soli.
3) V druhej miske prešľahajte vajcia, mlieko a kefír.
4) Tekuté prísady nalejte k suchým a premiešajte, aby sa spojili v cesto.
5) Rozpáľte panvicu a ľahko ju potrite rastlinným olejom.
6) Pomocou veľkej lyžice alebo menšej naberačky nalejte cesto na rozohriatu panvicu a mierne roztiahnite do kruhu.
7) Akonáhle sa cesto spevní, otočte lievanec a opečte ho z druhej strany.
8) Podávajte s čerstvým ovocím, domácou zaváraninou, orechovým maslom alebo kvalitnou čokoládovou nátierkou.
Zdroj: www.nigella.com, www.allrecipes.com, www.dumazahrada.cz