Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako sa pila káva počas socializmu? Český „turek“ zo zmesi Standard za 8 Kčs si obľúbili všetci

Turek v duritke
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Turek v duritke Foto: sk.m.wikipedia.org / Vegetator
reklama:

Dnes máme možnosť vyberať si z rôznych druhov káv, ako je espresso alebo batch brew, no kedysi taká rozmanitosť neexistovala. Ak ste si v minulosti chceli dať kávu, väčšinou vám ponúkli klasického „turka“ – kávu s usadeninou na dne pohára či šálky. Hoci to nebola žiadna špecialita, rozhodne mala svoje čaro a energiu dokázala dodať poriadne.

Káva pre chvíle oddychu

Pamätáte si na hlášku z filmu Kulový blesk: „Nemá niekto chuť na dobrú brazílsku kávu?“ Aj keď sa dnes na turka niektorí pozerajú s nadhľadom, v minulosti išlo o vzácny nápoj. Káva sa podávala vzácnym hosťom a chvíle pri šálke kávy boli považované za symbol oddychu a relaxu. Dokonca sa organizovali súťaže o najkrajšiu fotografiu zobrazujúcu „Pohodu pri šálke kávy“.

Nedostupná káva

Počas druhej svetovej vojny bola pravá káva veľkou vzácnosťou a preto sa pilo veľa náhrad, ako napríklad Melta či Vitakáva. Aj po vojne tieto nápoje zostali populárne, pretože kvalitná káva bola ťažko dostupná.

V šesťdesiatych rokoch sa situácia začala zlepšovať a ľudia začali opäť chodiť do kaviarní. Aj keď sa pri káve sedávalo dlhé hodiny, skutočný nárast spotreby prišiel až v sedemdesiatych a hlavne v osemdesiatych rokoch.

Legendárna zmes Standard

Zohnať kávu nebolo jednoduché, výber bol veľmi obmedzený. V socialistických časoch mal na starosti distribúciu a praženie kávy národný podnik Balírny obchodu.

Zelené kávové zrná dovážal podnik Koospol a pražili sa v siedmich rôznych pražiarňach po celej krajine. Ľudia si určite pamätajú na biele sáčky s čiernym vzorom kávových zŕn – to bola slávna káva Standard, ktorá sa predáva dodnes.

Najlacnejšia kvalitná káva

Pôvodne sa káva predávala pod názvom Výberová zmes a obsahovala tri druhy brazílskych káv. V skutočnosti išlo o pomerne kvalitnú zmes, ktorá mala až 95 % arabiky. Bola považovaná za jednu z najlepších lacných káv tej doby a ľudia si ju mohli kúpiť mletú alebo v zrnkách. Tie sa často mleli priamo v obchodoch na mlynčekoch pri pokladniach.

Vôňa čerstvo namletej kávy sa šírila celým obchodom a pre mnohých je to stále symbol socialistických čias. Cena bola priaznivá – malý 50-gramový sáčok sa predával najskôr za 8 Kčs, ale v roku 1982 cena stúpla na 12 Kčs.

Balenia boli zámerne menšie, keďže sa odporúčalo nekupovať veľké množstvá – káva rýchlo strácala svoju arómu. Namletú kávu bolo najlepšie spotrebovať do dvoch dní. Okrem Standardu existovali aj drahšie kávy, napríklad 100 % arabika Extra Speciál, Primátor, Fénix alebo Columbia.

Keď káva, tak turek

V sedemdesiatych rokoch sa do Česka pomaly dostávalo espresso, ale „turek“ stále dominoval. Český turek je svojím spôsobom unikátny nápoj, ktorý nemá vo svete obdoby. Tento štýl prípravy kávy bol typický aj pre Slovensko a Poľsko.

Aj napriek tomu, že espresso a iné kávové špeciality získavali popularitu, turek pretrval a mnoho ľudí si ho pripravuje dodnes. Bol to silný nápoj a niektorí si ho ešte vylepšovali kvapkou rumu či iného alkoholu.

Ako si pripraviť lepšieho „turka“?

Ak máte chuť zaspomínať si na časy, keď bol turek bežnou súčasťou dňa, môžete si ho pripraviť aj dnes. Postup je jednoduchý: do silnej sklenenej šálky nasypte asi 7 gramov mletej kávy. Vodu privarte, nechajte ju chvíľu vychladnúť a potom kávu zalejte pomalým krúživým pohybom s vodou, ktorá má teplotu okolo 95 °C. Asi v jednej tretine šálky na chvíľu prestanete liať a potom pokračujete, až kým šálku nedoplníte. Kávu nechajte pár minút odstáť, kým teplota neklesne na približne 70 °C, a môžete si vychutnať svoj retro moment.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.