Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Ako sa zbaviť cibuľového pachu z drevenej dosky: 4 jednoduché a účinné metódy

Ako sa zbaviť cibuľového pachu z drevenej dosky: 4 jednoduché a účinné metódy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako sa zbaviť cibuľového pachu z drevenej dosky: 4 jednoduché a účinné metódy Foto: depositphotos.com
reklama:

Cibuľa je neoddeliteľnou súčasťou mnohých chutných receptov – v polievkach, šalátoch či na grile. No jej intenzívna vôňa sa dokáže nepríjemne usadiť v drevených krájacích doskách. A to nie je práve ideálne, keď si neskôr pripravujete ovocný šalát a zrazu cítite arómu nedeľného obeda.

Ak patríte k tým, ktorí nechcú, aby vaša kuchyňa ešte dni po varení pripomínala cibuľové pole, máme pre vás štyri osvedčené domáce triky, ako sa tohto zápachu efektívne zbaviť – bez chémie a zložitého čistenia.

1. Citrón so soľou: Prírodný čistič, ktorý zvládne aj nepríjemné arómy

Kombinácia citróna a hrubej soli patrí medzi klasiku, ktorá funguje nielen na pachy, ale aj na odstránenie baktérií a mastnoty. Soľ pôsobí ako jemný peeling a citrón má silné čistiace a dezinfekčné účinky.

Postup:

  • Povrch dosky bohato posypte hrubou morskou soľou.

  • Rozkrojeným citrónom vtierajte soľ do povrchu dreva. Pracujte pomaly a dôkladne.

  • Po niekoľkých minútach pôsobenia dosku opláchnite teplou vodou a osušte čistou utierkou.

2. Sóda bikarbóna: Tichý hrdina každej kuchyne

Táto nenápadná ingrediencia má mimoriadne všestranné využitie – a čistenie drevených dosiek nie je výnimkou. Dokáže neutralizovať zápachy a zároveň jemne vyčistiť povrch.

Ako na to:

  • Zmiešajte jedlú sódu s trochou vody, aby vznikla hustejšia pasta.

  • Túto pastu naneste na dosku a jemne vydrhnite špongiou alebo mäkkou kefkou.

  • Po 10 minútach všetko zmyte vodou a nezabudnite dosku úplne vysušiť.

3. Ocot: Kyslý, ale účinný spojenec

Ocot je známy svojimi dezinfekčnými schopnosťami a výborne pohlcuje pachy. V tomto prípade si poradí aj s cibuľovým odérom, ktorý sa drží v dreve.

Čo robiť:

  • Namočte čistú handričku do klasického bieleho alebo jablčného octu.

  • Utrite ňou celú plochu dosky a nechajte ocot pôsobiť niekoľko minút.

  • Následne opláchnite dosku vodou a poriadne ju vysušte.

4. Správne sušenie a starostlivosť: Zabráňte nasiakavosti

Drevo je prirodzene porézne a ak ostane vlhké, zápachy sa doň rýchlo vsajú. Preto je dôležité, aby ste dosku po každom čistení dôkladne vysušili.

Dôležitá rada navyše: Raz za čas naneste na dosku tenkú vrstvu minerálneho alebo kokosového oleja. Drevo tak získa ochrannú vrstvu a pachy budú menej prenikať do jeho štruktúry.

Zhrnutie

Zápach z cibule síce nie je tragédia, ale dokáže vám pokaziť pôžitok z čerstvo nakrájaného ovocia. Ak však siahnete po týchto jednoduchých domácich riešeniach, vaša doska bude opäť voňavá a pripravená na ďalšie kuchynské dobrodružstvá. A keď sa niekto bude čudovať, ako to, že vaše prkno necíti po cibuli – už budete poznať odpoveď.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.