Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako sa zbaviť cibuľového pachu z drevenej dosky: 4 jednoduché a účinné metódy

Ako sa zbaviť cibuľového pachu z drevenej dosky: 4 jednoduché a účinné metódy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako sa zbaviť cibuľového pachu z drevenej dosky: 4 jednoduché a účinné metódy Foto: depositphotos.com
reklama:

Cibuľa je neoddeliteľnou súčasťou mnohých chutných receptov – v polievkach, šalátoch či na grile. No jej intenzívna vôňa sa dokáže nepríjemne usadiť v drevených krájacích doskách. A to nie je práve ideálne, keď si neskôr pripravujete ovocný šalát a zrazu cítite arómu nedeľného obeda.

Ak patríte k tým, ktorí nechcú, aby vaša kuchyňa ešte dni po varení pripomínala cibuľové pole, máme pre vás štyri osvedčené domáce triky, ako sa tohto zápachu efektívne zbaviť – bez chémie a zložitého čistenia.

1. Citrón so soľou: Prírodný čistič, ktorý zvládne aj nepríjemné arómy

Kombinácia citróna a hrubej soli patrí medzi klasiku, ktorá funguje nielen na pachy, ale aj na odstránenie baktérií a mastnoty. Soľ pôsobí ako jemný peeling a citrón má silné čistiace a dezinfekčné účinky.

Postup:

  • Povrch dosky bohato posypte hrubou morskou soľou.

  • Rozkrojeným citrónom vtierajte soľ do povrchu dreva. Pracujte pomaly a dôkladne.

  • Po niekoľkých minútach pôsobenia dosku opláchnite teplou vodou a osušte čistou utierkou.

2. Sóda bikarbóna: Tichý hrdina každej kuchyne

Táto nenápadná ingrediencia má mimoriadne všestranné využitie – a čistenie drevených dosiek nie je výnimkou. Dokáže neutralizovať zápachy a zároveň jemne vyčistiť povrch.

Ako na to:

  • Zmiešajte jedlú sódu s trochou vody, aby vznikla hustejšia pasta.

  • Túto pastu naneste na dosku a jemne vydrhnite špongiou alebo mäkkou kefkou.

  • Po 10 minútach všetko zmyte vodou a nezabudnite dosku úplne vysušiť.

3. Ocot: Kyslý, ale účinný spojenec

Ocot je známy svojimi dezinfekčnými schopnosťami a výborne pohlcuje pachy. V tomto prípade si poradí aj s cibuľovým odérom, ktorý sa drží v dreve.

Čo robiť:

  • Namočte čistú handričku do klasického bieleho alebo jablčného octu.

  • Utrite ňou celú plochu dosky a nechajte ocot pôsobiť niekoľko minút.

  • Následne opláchnite dosku vodou a poriadne ju vysušte.

4. Správne sušenie a starostlivosť: Zabráňte nasiakavosti

Drevo je prirodzene porézne a ak ostane vlhké, zápachy sa doň rýchlo vsajú. Preto je dôležité, aby ste dosku po každom čistení dôkladne vysušili.

Dôležitá rada navyše: Raz za čas naneste na dosku tenkú vrstvu minerálneho alebo kokosového oleja. Drevo tak získa ochrannú vrstvu a pachy budú menej prenikať do jeho štruktúry.

Zhrnutie

Zápach z cibule síce nie je tragédia, ale dokáže vám pokaziť pôžitok z čerstvo nakrájaného ovocia. Ak však siahnete po týchto jednoduchých domácich riešeniach, vaša doska bude opäť voňavá a pripravená na ďalšie kuchynské dobrodružstvá. A keď sa niekto bude čudovať, ako to, že vaše prkno necíti po cibuli – už budete poznať odpoveď.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.