
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Ako si doma pripraviť poctivú tatársku omáčku
Ako si doma pripraviť poctivú tatársku omáčku

Len máloktorá príloha je taká univerzálna a obľúbená ako tatárska omáčka. Dokáže pozdvihnúť obyčajné hranolky, je neodmysliteľnou súčasťou vyprážaného syra a skvele ladí aj so zeleninou či mäsom. Nie je však tatarka ako tatarka – rozdiel medzi kupovaným polotovarom a čerstvou domácou verziou je naozaj priepastný.
Prečo je základom dobrá majonéza
Srdcom každej tatárskej omáčky je kvalitná majonéza. Dlho mala povesť „nezdravého“ jedla, pretože obsahuje viac tuku, no dnes ju odborníci považujú za v poriadku, pokiaľ si ju doprajeme s mierou.
V obchodoch nájdete množstvo značiek, no ak sa rozhodnete kúpiť hotovú, určite si prečítajte zloženie. Najlepšie je, keď obsahuje len pár základných surovín: olej, žĺtok, ocot, trocha cukru a soľ. Napriek tomu, chuť domácej majonézy je neporovnateľná – a pritom jej príprava nie je vôbec zložitá.
Domáca majonéza za pár minút
Kedysi bola výroba majonézy doslova skúškou trpezlivosti. Olej sa musel ku žĺtkom pridávať po kvapkách a dlho šľahať, kým vznikla jemná emulzia. Dnes to už nie je potrebné – tyčový mixér prácu zvládne rýchlo a bez námahy.
Čo budete potrebovať:
-
2 žĺtky
-
1 lyžica citrónovej šťavy
-
170 ml slnečnicového oleja
-
1 lyžička dijonskej horčice
-
štipka soli a korenia
Postup:
-
Všetky prísady vložte do úzkej vyššej nádoby.
-
Mixér ponorte až na dno, zapnite a pomaly ťahajte nahor. Majonéza zhustne prakticky okamžite.
Rada: Ak vám ostanú bielky, využite ich na sladký dezert, napríklad na snehové pusinky či Pavlovu tortu.
Ak chcete omáčku trochu odľahčiť, môžete časť majonézy nahradiť jogurtom alebo kyslou smotanou. Počítajte však s tým, že bude redšia a chuťovo jemnejšia.
Ako premeniť majonézu na tatársku omáčku
Keď máte hotový základ, stačí pridať niekoľko ingrediencií, ktoré jej dodajú typickú chuť.
-
Nakladané uhorky – práve ony rozhodnú, či bude výsledok stáť za to. Mali by byť kyselkavé, svieže a chrumkavé, nie príliš korenené.
-
Kapary – drobný detail, ktorý dokáže spraviť veľký rozdiel. Dodajú jemne pikantnú a kyslastú príchuť, vďaka ktorej tatarka získa iskru.
-
Cibuľa – najlepšie je použiť šalotku alebo bielu cibuľu, ktoré majú jemnejšiu chuť. Klasickú cibuľu môžete na chvíľu namočiť do studenej vody, aby stratila ostrosť.
-
Niečo kyslé – citrónová šťava, ocot alebo nálev z uhoriek podľa chuti.
-
Čerstvé bylinky – petržlenová vňať, estragón alebo aj trochu kôpru, ktorý sa skvelo hodí k rybám.
Niektorí kuchári radi pridávajú aj prelisovaný varený žĺtok. Omáčka tak získa bohatšiu chuť a hustejšiu konzistenciu.
Recept na domácu tatársku omáčku
Ingrediencie:
-
200 ml majonézy
-
1 lyžička dijonskej horčice
-
1–2 menšie nakladané uhorky
-
1 lyžica nálevu z uhoriek (alebo pár kvapiek citróna či octu)
-
1 lyžica kapár
-
1 menšia šalotka
-
1 lyžica posekaných byliniek
-
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
-
Uhorky, kapary a cibuľu nakrájajte na drobné kúsky, bylinky nasekajte.
-
Do majonézy pridajte horčicu, kyslú zložku a dochuťte soľou a korením.
-
Jemne vmiešajte všetky pripravené ingrediencie a premiešajte. Ak treba, chuť dolaďte.
Prečo sa oplatí robiť tatársku doma
Domáca tatárska omáčka je svieža, voňavá a plná chuti. Nie je to žiadna veda a rozdiel oproti kupovaným alternatívam spozná každý. Akonáhle si ju pripravíte sami, rýchlo zistíte, že priemyselným verziám sa už nikdy nebudete chcieť vrátiť.