Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako si doma vyrobiť vanilkový cukor?

Ako si doma vyrobiť vanilkový cukor?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako si doma vyrobiť vanilkový cukor? Foto: depositphotos.com
reklama:

Vôňa vanilkového cukru evokuje spomienky na príjemné chvíle strávené v kuchyni u babičky alebo na atmosféru Vianoc. Tento aromatický cukor si nemusíme vždy kupovať, ale môžeme si ho veľmi jednoducho pripraviť aj doma. Výroba vanilkového cukru je nenáročná, a keď ho máme po ruke, môžeme ho využiť pri pečení alebo príprave obľúbených dezertov. Neodmysliteľne sa hodí do vianočného pečiva, lahodných vanilkových zmrzlín, sladkých buchtičiek s krémom, a samozrejme aj pri pečení voňavých báboviek, rezov alebo kysnutých buchiet.

Ako pripraviť vanilkový cukor v pohodlí domova?

Na výrobu vanilkového cukru potrebujeme len dve základné suroviny: vanilkový lusk a obyčajný kryštálový cukor. Okrem toho je potrebné mať aj vhodnú nádobu na uskladnenie. Ideálne je použiť sklenenú fľašu alebo pohár s tesniacim viečkom, ktoré zabezpečí, že sa vôňa vanilky dostatočne dostane do cukru. Vhodné sú aj špeciálne sklenené nádoby, ktoré sa používajú napríklad v laboratóriách, a majú kvalitné uzatváranie.

Existujú tri spôsoby, ako si vyrobiť vanilkový cukor, pričom dva z nich sú rýchlejšie, kým pri jednom si treba chvíľu počkať na požadovaný výsledok:

  1. Prvý spôsob (pomalší): Celý vanilkový lusk vložíme do sklenenej nádoby a zasypeme cukrom. Nádobu pevne uzavrieme a necháme stáť. Tento spôsob je ideálny, ak nemáme na prípravu cukru okamžitú potrebu, pretože trvá 2 až 3 týždne, než sa cukor úplne napustí vôňou vanilky.
  2. Druhý spôsob (stredne rýchly): Vanilkový lusk rozrežeme pozdĺžne a do rozrezaného lusku vložíme cukor. Tento spôsob je rýchlejší, pretože vôňa vanilky sa do cukru dostáva oveľa rýchlejšie. Ak sa rozhodneme využiť semienka z lusku na prípravu iných dezertov, môžeme do cukru vložiť len prázdny, rozrezaný lusk.
  3. Tretí spôsob (najrýchlejší): Tento spôsob spočíva v tom, že vyškrabeme semienka z vanilkového lusku a prázdny lusk nakrájame na menšie kúsky. Semienka a kúsky lusku premiešame s cukrom a všetko uložíme do uzatvárateľnej nádoby. Tento spôsob je najrýchlejší, pretože cukor sa aromatizuje už po niekoľkých dňoch. Pred použitím ho preosejeme cez sitko, aby sme sa zbavili väčších kúskov vanilky, ktoré môžeme opäť vložiť do nádoby s cukrom.

Ak si však chcete uľahčiť prípravu, existuje aj možnosť použiť komerčne dostupný vanilínový cukor alebo vanilkový extrakt. Každý, kto však už ochutnal pravú vanilku, vám potvrdí, že vôňa a chuť vanilkového lusku je naozaj nezameniteľná. A práve túto autentickú vôňu môžeme vďaka domácim postupom dosiahnuť veľmi jednoducho a rýchlo.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.