Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako si poradiť so starším chlebom? Vyskúšajte chrumkavé chlebové placky, ktoré vás milo prekvapia

Starý chlieb sa dá použiť na chlebové placky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Starý chlieb sa dá použiť na chlebové placky Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak sa vám v kuchyni nazbieralo niekoľko krajcov chleba, ktoré už rodina nevládze jesť, nemusíte ich hneď vyhadzovať alebo čakať, kým sa na nich ukáže pleseň. Existuje výborný a nenáročný spôsob, ako takéto pečivo naplno využiť – chlebové placky, niekedy nazývané aj „chleboráčky“. Je to nápad, ktorý si mnohí obľúbili práve preto, že pripomína klasické zemiakové placky, no na prípravu nepotrebujete zemiaky, ale starší, tvrdší chlieb.

Tieto placky sa dajú jesť teplé aj studené, takže ich môžete pripraviť pokojne vopred a servírovať napríklad ako rýchlu večeru, desiatu, prílohu k polievke alebo si ich vziať so sebou na výlet. Navyše, väčšinou stačí zapojiť fantáziu a doplniť to, čo máte radi: syr, majorán, veľa cesnaku či voňavé bylinky. A aby ste zachránili akýkoľvek chlieb, nezabudnite ho pred použitím vždy skontrolovať. Ak má čo i len náznak plesne, okamžite ho vyhoďte a nesnažte sa ho nijako „zachraňovať“.

Prečo vyskúšať chlebové placky?

  • Varením zužitkujete staršie pečivo, ktoré by ste inak vyhodili.

  • Rýchla a jednoduchá príprava – stačí rozmočiť chlieb, pridať koreniny, vajcia, trochu syra a dochutiť.

  • Pripomínajú zemiakové placky a zvyčajne chutia aj tým, ktorí inak starší chlieb odmietajú.

  • Hodia sa na rôzne spôsoby podávania – môžete ich jesť samotné, s taveným syrom, ako prílohu k polievke či k mäsu.

Na čo si dať pozor, než sa pustíte do varenia?

V prvom rade dbajte na to, aby ste na prípravu nepoužili plesňou napadnutý chlieb. Aj keď sa zdá, že splesnela len malá časť bochníka, mikroskopické vlákna plesní môžu byť v celom pečive. Preto sa oplatí kontrolovať chlieb skôr, než ho dáte do cesta. Ak je úplne čistý, aj keď tvrdý, neváhajte – práve to je ideálny stav na výrobu chlebových placiek.

Čo budete potrebovať (približné množstvá podľa chuti)

  • Starší tvrdší chlieb

  • Cesnak (podľa chuti, niekto miluje viac strúčikov)

  • Tvrdý syr (nastrúhaný, zvyčajne stačí jeden hrnček, no pridajte pokojne viac)

  • Vajcia (aspoň jedno či dve, podľa množstva chleba)

  • Majorán

  • Čierne korenie

  • Údené mäso (napríklad oravská slanina alebo iný údený kúsok – pokrájaný na drobné kocky)

  • Olej (na smaženie)

  • Soľ

  • Voda (na postupné zalievanie chleba)

Mimochodom, niektorí ľudia namiesto vody používajú mlieko, a niekto pridáva aj nasekanú cibuľu. Všetko je o tom, čo preferujete vy a vaša rodina.

Postup prípravy krok za krokom

  1. Nakrájajte starší chlieb na malé kocky – čím menšie, tým ľahšie sa budú rozmixovávať.

  2. Po častiach ho zalievajte vodou. Ide o to, aby sa chlieb dobre nasiakol, no nechcete mať zmes príliš riedku. Najskôr pridajte menšie množstvo vody, nechajte ju vsiaknuť, a až keď je chlieb dostatočne mäkký, prípadne dolejete ďalšiu vodu.

  3. Rozmixujte na jemné cesto. Pomôcť si môžete ponorným mixérom alebo klasickým kuchynským robotom. Konzistencia by mala pripomínať hustejšie palacinkové cesto, no zároveň byť o čosi hutnejšia.

  4. Ochutenie je kľúčové: pridajte soľ, korenie, majorán, pretlačený cesnak, údené mäso nakrájané na kocky, nastrúhaný syr a rozšľahané vajcia. Množstvo závisí od toho, akú výraznú chuť máte radi. Napríklad, ak obľubujete cesnak, smelo pridajte 3–4 strúčiky, ak nie, vystačíte si s jedným.

  5. Ak je cesto príliš riedke, môžete pridať viac strúhaného syra alebo hrubšiu strúhanku, ktorá zmes zahustí. Naopak, ak je príliš tuhé, zriedite ho troškou vody (alebo mlieka, ak ním chcete nahradiť vodu).

  6. Rozohrievajte olej na panvici a lyžicou tvarujte menšie placky. Pokojne môžete robiť aj väčšie, ale menšie bývajú často chrumkavejšie a prepečú sa rovnomernejšie.

  7. Smažte placky dozlatista z oboch strán. Hotové kúsky môžete klásť na papierové utierky, aby ste ich zbavili prebytočného oleja.

Tieto chlebové placky môžete po dosmažení zjesť ihneď alebo ich servírovať neskôr. V rodine sa môže ujať aj tip natierať na ne tavený syr – znie to možno zvláštne, no mnohým veľmi chutí práve kontrast chrumkavého cesta a jemného syra.

Čo ak vám ešte zostane tvrdší chlieb?

  • Ochutená strúhanka: Ak sa vám nahromadil chlieb, ktorý už nezvládnete spracovať do placiek, jednoducho ho nechajte dôkladne vysušiť a potom ho rozmixujte na jemno. Následne ho môžete chvíľku opiecť na panvici s kvapkou oleja, pridať trošku soli, korenia, prípadne bylinky ako rozmarín alebo oregano. Takto vznikne výborná ochutená strúhanka, ktorou môžete posypať zapekané pokrmy alebo ňou obaliť mäso či zeleninu.

  • Krutóny do polievky: Ďalší skvelý nápad je nakrájať chlieb na kocky, pokvapkať olejom, prípadne okoreniť a uložiť v jednej vrstve na plech. Pečte pri teplote okolo 200 °C približne 10 minút, kým nebudú kúsky chrumkavé a zlatisté. Takéto domáce krutóny stačí uskladniť v dobre uzavretej nádobe a podľa potreby ich pridávať do polievok či šalátov.

Prečo dať šancu staršiemu chlebu?

V minulosti ľudia nemali toľko možností na plytvanie potravinami, a tak vzniklo množstvo receptov z druhotných surovín. Starší chlieb je jednou z potravín, ktorá sa dá premeniť na množstvo chutných jedál. Príprava chlebových placiek je rýchla, cenovo nenáročná a navyše dokáže zachrániť pečivo, ktoré by inak putovalo do koša.

Ak vás zaujímajú ďalšie inšpirácie, môžete si nájsť recepty na domáci chlieb, ktorý si upečiete podľa vlastných preferencií. Samotná príprava čerstvého pečiva zvyčajne nezaberie príliš veľa času, no odmenou bude voňavý bochník rovno z vašej kuchyne. A starší bochník či prípadné zvyšky sa potom kedykoľvek dajú využiť práve takto – vo forme chlebových placiek, chutných krutónov alebo ochutenej strúhanky.

Nech už sa rozhodnete pripraviť chlebové placky, ochutenú strúhanku alebo chrumkavé krutóny, vždy budete mať dobrý pocit, že sa vám podarilo využiť chlieb na maximum. A kto vie, možno si práve chlebové placky obľúbite natoľko, že ich budete pripravovať pravidelne – hoci by ste doma nemali nijaký starý chlieb nazvyš!

Prajem dobrú chuť a veľa kulinárskych inšpirácií!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.