Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako si upiecť skutočnú štrúdľu doma bez použitia lístkového cesta

štrúdla
8
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Teraz je možné kúpiť si hotové lístkové cesto a bez väčších problémov si pripraviť skutočnú štrúdľu alebo iné podobné pečivo z gréckej alebo rakúskej kuchyne.

Cesto na štrúdľu si však vyskúšajte pripraviť aj doma .

Originálne štrúdľové cesto sa zvyčajne predáva zmrazené v baleniach po viac tenších listov, veľmi podobných papieru na pečenie . Na prípravu koláčov a závinov sa vrstvy tohto cesta rozmrazia, potom sa každá vrstva rovnomerne potrie rozpusteným maslovým (rastlinným) olejom, nanáša sa ďalšia vrstva, ktorá sa opäť natrie maslom. Ak však chcete pripravovať slaný závin  so slanou plnkou, na prípravu cesta je lepšie použiť solené maslo.

Ja vám teraz poradím ako si štrúdľové cesto môžete pripraviť doma a nestrácať čas behaním po obchodoch ..

Priprava strudle.jpg
www.gastronom.ru

Miesenie domáceho štrúdľového cesta

1,5 kg prémiovej pšeničnej múky preosejeme na pracovnú dosku a do múky urobíme jamku.. 

Do jamky pomaly nalejte  600 ml pitnej vody a 200 ml rastlinného oleja, pridajte 5 žĺtkov a osoľte.

Je veľmi dôležité, v ktorom ročnom období cesto pripravujete. V lete používajte studenú vodu a v zime zas teplú vodu. To následne zlepšuje kvalitu cesta a jeho pružnosť.

Príprava štrúdle

 Vymiesime tuhé cesto. Dávajte pozor na množstvo vody, v recepte je 600 ml ale….Nie vždy je potrebné pridávať presne taký objem vody, aký nám diktuje tradičný recept. Musíte pridať trochu viac alebo menej, v závislosti od obsahu vlhkosti, sily a lepivosti múky. Riaďte sa vzhľadom a konzistenciou cesta na dotyk.

Priprava strudle 2.jpg
www.gastronom.ru

Cesto nevyvaľkáme, ale vezmeme ho do rúk a silou ho hodím o pracovnú dosku .. toto opakujeme, kým sa nám prestane lepiť na ruky a nezačne byť plastické..

Možno vám to príde vtipné, ale týmto spôsobom potrebujete z cesta dostať vzduch..

Potom cesto rozdelíme na rovnaké kúsky, potrieme rastlinným olejom, dáme na plech s papierom na pečenie, zakryjeme potravinárskou fóliou, aby mohlo odpočívať bez vysušenia.

Príprava plnky do štrúdle

 Plnku pripravíme z 1,5 kg olúpaných a nasekaných sladkých jabĺk, 100 g bezsemenných hrozienok a 100 g mandľovej strúhanky. Dochutíme ju 1 lyžičky mletej škorice.

Príprava plnky

Pripravíme si cesto a ťaháme ho, ťahááááme …

Cesto vyvaľkáme valčekom, nie veľmi na tenko. Zdvihneme ho a položíme na spodnú časť dlaní. A začínajte od stredu a jemne ho rukami natiahnite na hrúbku papieru na pečenie.

B966a0a1.jpg

Posledné sú roztiahnuté okraje. Ak je cesto správne vymiesené, bude elastické a nebude sa trhať, ale nenechajte sa odradiť, ak sa cesto prvýkrát nerozťahuje tak tenko, ako by ste chceli.

 Natiahnuté cesto položíme na utierku a potrieme rozpusteným maslom.

Príprava štrúdle

2/3 jeho povrchu pokryjeme jablkovou plnkou. Opatrne zdvihnite okraj utierky a zabaľte ho do rolky.

Pečenie štrúdle

Štrúdľu potom potrieme rozpusteným maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 ° C  na 40-45 minút.

Po vybratí štrúdle z rúry ju posypte hnedým cukrom a pokrájajte na kúsky, môžete  ju tiež posypať cukrom ešte pred pečením.. 

Hotovú štrúdľu môžete podávať aj horúcu aj studenú.

Priprava strudle 3.jpg
httpswww.gastronom.rutextkak-prigotovit-shtrudel-iz-domashnego-vytjazhnogo-testa-1007117

Podobné štrúdľové variácie :

Pomocou tejto technológie  môžete vyrobiť mnoho ďalších variácií. Napríklad hruškový závin so sladkou sabayon omáčkou.

Za týmto účelom ošúpte a zbavte jaderníkov 700 g stredne zrelých hrušiek nakrájajteich na plátky .

Posypte 1 polievkovú lyžicou hnedého cukru,  pridajte štipku mletej škorice a 100 g nadrobno nakrájaných vlašských orechov.

Premiešame a zalejeme 50 ml hruškovej vodky. Necháme trochu povariť .

Vychladnutou zmesou naplníme závin..

Na podávanie si pripravte dezertnú sabayonovú omáčku (žĺtky, cukor, citrónová šťava, likér Cointreau), ktorou potom polejeme každým kúsok štrúdle.

Na nete často nájdete recept na cesto pripravované bez vajec, ale s pridaním primeraného množstva kyseliny (od octu po víno).

A nejde o mylné informácie. Existuje veľa možností pre prípravu štrúdľového cesta..

Napríklad  v Gréckych receptoch, sa dokonca používa jogurt a  zvyčajne citrónová šťava.

Ale ak hovoríme o viedenskej klasike, potom  stojí za to vyskúšať túto receptúru ktorú sme vám dnes predstavili.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.