Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako si vychutnať jedlo bez toho, aby ste to prehnali: 5 užitočných trikov

Ako si vychutnať jedlo bez toho, aby ste to prehnali: 5 užitočných trikov
Ako si vychutnať jedlo bez toho, aby ste to prehnali: 5 užitočných trikov Foto: depositphotos.com
reklama:

Jedlo nám dodáva silu, no zároveň vie rozmaznávať naše chuťové bunky a spúšťať hormóny šťastia. Práve preto je také ľahké zjesť viac, než je pre telo potrebné – chceme si jednoducho ten príjemný pocit natiahnuť. Ak patríte k tým, ktorí majú problém včas položiť vidličku, vyskúšajte tieto jednoduché tipy.

1. Krátka pauza pred ďalším sústom

Mnohí jedia takmer bez rozmýšľania – jedlo je pred nami a my konáme automaticky. No stačí malá pauza a získavame priestor rozhodnúť sa, či naozaj ešte potrebujeme jesť. Psychológovia pripomínajú, že medzi podnetom a reakciou existuje chvíľa slobody.

Na spomalenie pomáha cvičenie 5-4-3-2-1: všimnite si jednu vôňu okolo seba, dva zvuky, tri telesné vnemy, štyri farby v okolí a päť predmetov, ktoré máte nablízku. Toto krátke zastavenie vám pomôže lepšie si uvedomiť, či ide o skutočný hlad, alebo len o zvyk pokračovať v jedení.

2. Malé občerstvenie s francúzskym šarmom

Francúzky si vedia užívať jedlo tak, že aj obyčajný šalát pôsobí ako delikatesa. Predstavte si: namiesto nezdravých pochúťok majú v krabičke čerstvo nakrájané listy šalátu s kvapkou olivového oleja a štipkou korenia. Jednoduché, zdravé a pritom veľmi chutné.

Tip na doma? Pripravte si malú nádobku s umytou zeleninou a berte ju ako svoj osobný snack. Pocit, že všetko v krabičke patrí iba vám, je prekvapivo uspokojujúci.

3. Päťnásobné pravidlo

Taliansky terapeut Giorgio Nardone prišiel s netradičnou metódou, ktorá učí disciplíne. Princíp je jednoduchý: ak si medzi plánovanými jedlami predsa len vezmete niečo navyše, musíte toho zjesť päťkrát viac.

Chcete kúsok čokolády? Tak rovno päť. Malý zákusok? Päť porcií. Väčšina ľudí to skúsi raz, možno dvakrát, a rýchlo zistí, že takýto „luxus“ nestojí za to. Postup tak prirodzene vedie k tomu, že lákavé pokušenia prestanú mať takú moc.

4. Silnejšie znie „nejem“ než „nesmiem“

Zakazovať si niečo úplne väčšinou nefunguje – pokušenie sa tým len zvyšuje. Oveľa účinnejšie je povedať si: „Toto jednoducho nejem.“

Pre mozog je to obrovský rozdiel. „Nejem“ znamená, že rozhodnutie je vo vašich rukách. „Nesmiem“ naopak evokuje obmedzenie a pocit, že ste obeťou pravidiel. A práve to môže viesť k ďalším zlyhaniam.

5. Ukončite večeru „kotvou“

Najkritickejším momentom býva večer. Po večeri prídu chuť na prídavok, na dezert či „niečo malé“ z chladničky – a nakoniec sa z toho stane nekontrolované prejedanie.

Pomôže technika kotvy: vyberte si jedlo, ktoré bude pre vás jasným signálom, že stolovanie sa skončilo. Ideálne sú citrusy – pomaranč, grapefruit alebo pomelo. Zasýtia, majú málo cukru a znižujú chuť do jedla. Jablko je menej vhodné, pretože naopak podporuje tráviace šťavy a chuť môže ešte zvýšiť.

Záver

Tieto tipy vám pomôžu jesť vedomejšie, prestať skôr, než to preženiete, a pritom si jedlo skutočne vychutnať. Nejde o diétu ani prísne pravidlá – len o malé zmeny, ktoré môžu priniesť veľký rozdiel.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.