Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako si vyrobiť domáce provensálske korenie: Vôňa juhu Francúzska zadarmo z vašej záhradky

Provensálske korenie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Provensálske korenie Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak vo svojej záhradke pestujete bylinky, máte jedinečnú možnosť vytvoriť si vlastnú zmes korenia, ktorá nielen krásne vonia, ale aj vylepší chuť vašich jedál počas celého roka. Domáce provensálske korenie je ideálne do marinád, na pečenie, grilovanie, ale aj do zeleninových či mäsových jedál. A čo je najlepšie – pripravíte si ho úplne zadarmo, len z toho, čo vám rastie za domom.

Odkiaľ sa vzalo provensálske korenie?

Provensálske korenie, známe vo svete pod názvom Herbes de Provence, má svoje korene – ako už názov napovedá – v južnom Francúzsku. Ide o zmes sušených aromatických byliniek, ktoré sa v tejto oblasti používajú po stáročia. Do širšieho povedomia sa však táto zmes dostala až vďaka legende americkej kuchyne – Julii Childovej. Tá počas svojho dlhého pobytu vo Francúzsku nielen študovala miestnu kuchyňu, ale aj zbierala recepty a tipy od francúzskych šéfkuchárov. Vďaka jej televíznym reláciám sa provensálske chute rozšírili najmä v Severnej Amerike, kde sa z tejto zmesi stal takmer kult.

Existuje jediný správny recept?

Zaujímavosťou je, že provensálske korenie nie je chránenou značkou. To znamená, že neexistuje jeden oficiálny recept, ktorý by určoval presné zloženie. Zmesi sa preto môžu mierne líšiť v závislosti od výrobcu či regiónu. Niektoré z nich ani nepochádzajú priamo z Francúzska, ale napríklad z Poľska alebo Albánska, kde sa rovnaké bylinky pestujú vo veľkom.

Aby sme boli úprimní, pôvodné francúzske gazdinky si žiadne “provensálske korenie” ako hotovú zmes nekupovali. Jednoducho varili z toho, čo mali poruke – najčastejšie z tymianu, rozmarínu, saturejky či majoránky. Až moderná gastronómia, najmä za oceánom, ich chuťovú paletu spojila do jednotnej zmesi.

Prispôsobte si chuť podľa seba

Výhodou domácej prípravy je, že si zmes môžete úplne prispôsobiť vlastnému vkusu. Ak máte radi intenzívnejšiu chuť tymianu, pokojne ho použite viac. Ak vám nevyhovuje levanduľa, vynechajte ju – aj keď práve tá býva neodmysliteľnou súčasťou amerických verzií tejto zmesi.

Nebojte sa experimentovať a vytvoriť si svoju jedinečnú verziu provensálskej zmesi, ktorá sa bude hodiť presne do vašej kuchyne. Každý ju môže mať trochu inú – a je to tak v poriadku.

Základné bylinky, ktoré by nemali chýbať

Ak však chcete pripraviť klasickú zmes, ktorú môžeme považovať za “typickú”, mala by obsahovať najmä tieto bylinky:

  • Tymian – základ celej zmesi. Môžete ho použiť najviac, pokojne aj štvrtinu šálky.

  • Majoránka a saturejka – po troch polievkových lyžiciach.

  • Rozmarín – stačia dve lyžice, má výraznú arómu.

  • Bazalka a estragón – po jednej lyžici z každej.

  • Fenikel – jemne osvieži celú zmes, no s mierou.

Čo môžete pridať navyše?

Ak chcete zmes obohatiť a dodať jej nový rozmer, môžete ju doplniť aj o ďalšie sušené bylinky. Ich množstvo by malo byť menšie – postačí čajová lyžička z každej. Skvelou voľbou je napríklad:

  • Levanduľa – obľúbená v USA, dodá kvetinový tón.

  • Dobromysel (oregano) – výborne sa hodí k paradajkovým pokrmom.

  • Šalvia – jemne zemitá chuť, ideálna do pečených jedál.

  • Kerblík – sladkastý a jemne korenistý tón.

  • Mäta – len veľmi málo, inak prehluší ostatné chute.

Ako bylinky pripraviť a skladovať?

Na výrobu provensálskej zmesi používajte vždy sušené bylinky – čerstvé by mohli splesnivieť a zmes by sa rýchlo pokazila. Najprv bylinky dôkladne usušte – ideálne na tienistom a vzdušnom mieste. Potom ich jemne podrvte medzi prstami alebo v mažiari a zmiešajte v správnom pomere.

Hotovú zmes skladujte v sklenenej uzatvárateľnej nádobe, ideálne na tmavom a suchom mieste. Takto vám vydrží aj niekoľko mesiacov bez straty vône a chuti.

Záver
Výroba domáceho provensálskeho korenia je jednoduchý a príjemný spôsob, ako využiť úrodu zo záhradky a vniesť do varenia trochu francúzskeho šarmu. Navyše máte istotu, že presne viete, čo zmes obsahuje, a môžete si ju prispôsobiť na mieru. Je to malé kuchynské čaro, ktoré máte doslova na dosah ruky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.