Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako si vyrobiť domáci „masox“: Je oveľa chutnejší a neporovnateľne zdravší než ten z obchodu

Vyrobte si doma zdravý masox
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vyrobte si doma zdravý masox Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak radi varíte husté polievky či omáčky a pri príprave používate bežné bujóny v kocke, možno by ste mali venovať pozornosť tomu, čo sa v nich skutočne nachádza. Pohľad na zloženie totiž dokáže poriadne prekvapiť, a to najmä v súvislosti s rôznymi prídavnými látkami, ktoré pri pravidelnej konzumácii môžu spôsobovať zdravotné problémy. Našťastie si môžete takýto základ do polievok a omáčok vyrobiť aj sami, doma.

Čo obsahuje priemyselný masox?

Pri dôkladnom čítaní zloženia klasickej „masoxovej“ kocky, ktorá sa na našom trhu vyskytuje už celé generácie, ľahko natrafíte na kombináciu rôznych prísad. V skratke ide o tuhú zmes tuku, ktorej hlavným spojivom je obrovské množstvo soli, dochucovadlá a minimálny podiel mäsa. Nechýba cukor, konzervanty, arómy, farbivá a látky zvýrazňujúce chuť aj vôňu.

Zdanlivo nenápadnou zložkou je napríklad glutaman sodný (E621). Hoci sa v potravinárstve používa už dlhé roky a zvyšuje chuť jedla, odborníci a rôzne štúdie ho spájajú s rôznymi zdravotnými ťažkosťami, napríklad s migrénou, obezitou, poruchami pozornosti či dokonca so žalúdočnými vredmi. V mnohých krajinách je stále povolený, no spotrebitelia čoraz viac vyhľadávajú alternatívy, ktoré sa zaobídu bez takýchto kontroverzných aditív.

Preto si pred vhodením kupovanej kocky do polievky vždy prečítajte zloženie na obale. Niekedy vám to otvorí oči a prinúti vás premýšľať, či sa oplatí používať produkt, ktorý je z veľkej časti iba soľ, tuk a rôzne prídavné látky.

Domáci bujón – zdravšia a chutnejšia voľba

Dobrou správou je, že pripraviť si domáci bujón, ktorý môže pokojne nahradiť kupovaný „masox“, nie je vôbec zložité. Pri správnom postupe sa môžete tešiť na prirodzenú chuť zeleniny, mäsa a byliniek bez zbytočných „éčok“. Navyše získate istotu, že v ňom nenájdete pridané arómy či farbivá, ktoré by mali zakryť nedostatok kvalitných surovín.

Prípravu zvládnete s bežnými surovinami, ktoré asi už aj tak máte doma. Okrem toho si môžete zostaviť kombináciu byliniek a korenín podľa vlastných predstáv a chutí, či už preferujete tradičnú petržlenovú vňať, majorán či ligurček, alebo sa rozhodnete pridať trochu experimentálnejšiu zmes. Vďaka tomuto postupu získate omnoho prirodzenejší, lahodnejší a najmä zdravší základ do polievok a rôznych omáčok.

Recept na domáci „masox“ (domáci bujón)

Suroviny:

  • 100 g zeleru

  • 2 koreňové petržleny (biele)

  • 2 mrkvy

  • ½ zelenej časti póru

  • 1 cibuľa

  • 1000 g zemiakov

  • 2 strúčiky cesnaku

  • Hrsť čerstvých byliniek (napr. majorán, petržlenová vňať, ligurček)

  • 200 g hovädzieho mäsa

  • 5 lyžíc oleja

  • 1 lyžica masla

  • Soľ podľa chuti

Postup prípravy:

  1. Príprava surovín
    Všetku zeleninu – zeler, mrkvu, petržlen, zemiaky – očistite a nakrájajte na približne rovnaké kocky. Cibuľu aj cesnak ošúpte a pokrájajte. Bylinky nasekajte najemno. Hovädzie mäso taktiež pokrájajte na menšie kocky, aby sa rovnomerne podusilo.

  2. Orestovanie mäsa
    V hlbšej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej zmiešaný s maslom. Keď je zmes dostatočne horúca, vložte do nej kúsky mäsa. Restujte ich, až kým sa mäso pekne nezaťaží a neuzavrie – to znamená, že sa povrch mäsa zatiahne a získa jemne hnedastú farbu.

  3. Dusenie s koreňovou zeleninou
    Akonáhle je mäso opražené, pridajte nakrájanú zeleninu a nasekané bylinky. Mierne osoľte (pamätajte, že záver si viete dosoliť podľa chuti). Pod pokrievkou nechajte všetko dusiť na miernom ohni asi 90 minút. Ak sa vám zdá, že sa tekutina priveľmi odparuje, pridajte trošku vody, aby sa zelenina a mäso nepripálili.

  4. Rozmixovanie a zahustenie
    Po uplynutí zhruba hodiny a pol presuňte celú zmes do mixéra alebo použite ponorný mixér. Rozmixujte všetko na hladkú kašu. Potom túto hmotu vráťte späť do panvice a zahrievajte, kým sa prebytočná voda neodparí a zmes trošku nezhustne. Cieľom je vytvoriť hustejšiu konzistenciu, ktorá sa bude dať neskôr dobre tvarovať či krájať.

  5. Vysušenie a skladovanie
    Hustú hmotu rozprestrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ju sušiť minimálne 24 hodín pri izbovej teplote – proces môžete urýchliť v rúre pri veľmi nízkej teplote (okolo 50 – 60 °C), no dajte pozor, aby sa zmes nepripálila. Po dôkladnom vysušení môžete hmotu nakrájať na menšie kocky. Najlepšie je uchovávať ich v mrazničke, kde si zachovajú chuť a kvalitu počas dlhšieho obdobia.

Tipy a rady na záver

  • Dosolenie a dochutenie: Ak máte radi výraznejšiu chuť, kocky si môžete dosoliť počas varenia, prípadne priamo dochutiť pri ich výrobe ďalšími koreninami, ako je mleté čierne korenie či sušená červená paprika.

  • Vlastná kombinácia byliniek: Nebojte sa experimentovať. Skúste pridať napríklad sušený tymian, rozmarín alebo trošku bazalky. Získate tak odlišné chuťové variácie, vďaka ktorým sa vaše polievky a omáčky nikdy neomrzia.

  • Vhodné použitie: Domáce kocky sa dajú využiť do rôznych jedál – či už potrebujete rýchlo dochutiť zeleninové, kuracie alebo hovädzie polievky, prípadne pripraviť lahodný základ do omáčky. Stačí hodiť menší kúsok do vriacej sa tekutiny a nechať ho rozpustiť.

  • Dlhodobé uskladnenie: Mrazenie je najlepšou voľbou, pretože chráni hotový produkt pred znehodnotením. V mrazničke vám vydržia aj niekoľko mesiacov, stačí ich vybrať tesne pred použitím.

Domáci masox je dôkazom, že aj tradičné postupy našich starých mám majú dnes veľký zmysel. Poskytne vám poctivú chuť mäsa a zeleniny, vyhnete sa umelým príchutiam a viete presne, čo sa v bujóne nachádza. Najdôležitejšie je, že si nemusíte robiť starosti s kontroverznými látkami či nadmerným množstvom soli. Vyskúšajte si ho pripraviť aspoň raz a uvidíte, že sa k bežným kockám z obchodu už nebudete chcieť vrátiť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.